- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Cand business-ul si jungla se impletesc mai mult decat metaforic: Ce potential au gradinile zoologice din Romania?

31 Oct, 00:01 • emanuel.ceciu
Business-ul este asemanat adeseori cu o jungla. Reciproca poate fi insa si ea adevarata. Gradina Zoologica din Baneasa este o afacere ce a adus bugetului public circa 5 mil. lei anul trecut (1,3 mil. euro) din vanzarea de bilete catre cei aproximativ 700.000 de vizitatori ce i-au trecut pragul. In ce situatie se afla gradina in prezent si care sunt sansele ca animalele in custi sa devina un business cu adevarat profitabil in Romania?
Cand business-ul si jungla se impletesc mai mult decat metaforic: Ce potential au gradinile zoologice din Romania?

In prezent, Gradina Zoologica din Bucuresti, cea mai mare ca numar de animale si a doua ca suprafata din tara dupa cea din Targu Mures, este o institutie de stat sustinuta printr-un buget de circa 11 milioane de lei, alocati la nivelul anului in curs. Doua milioane de lei acopera hrana animalelor, circa 200.000 lei salariile celor 98 de angajati, restul banilor fiind alocati serviciilor adiacente, colectarii deseurilor sau reamenajarii amplasamentelor animalelor si intretinerii lor, conform datelor Primariei Bucuresti, institutia care sustine financiar Gradina Zoologica.

Investitiile in extindere sunt insa blocate inca din 2002, cand terenul de aproape 6 hectare pe care se intinde Gradina Zoologica a fost revendicat in instanta de catre Emilian Gressianu si Manuela Filipoiu, doi romani stabiliti in SUA. Acestia au revendicat 17.501 metri patrati din suprafata gradinii zoologice. Procesul se afla pe rol si in prezent. Pana cand acesta se va finaliza, investitiile sunt blocate, a spus pentru DailyBusiness.ro Anca Oprea, administratorul institutiei.
[img=416]Anca Oprea[/img]
„Bugetul alocat Gradinii Zoologice Bucuresti a crescut de la an la an, la fel si numarul vizitatorilor. Desi investitiile in extindere sunt blocate, continuam sa reamenajam amplasamentele. In prezent, gradina zoo din Bucuresti se incadreaza in normele impuse de Uniunea Europeana„, spune Anca Oprea. Legea prevede un spatiu de 1.500 de metri patrati pentru spatiul leilor si al tigrilor, si de 800 metri patrati pentru ursi. Conform Ancai Oprea, unicul spatiu care nu se incadreaza in norme este cel pentru ursi, dar, din cauza litigiului, acesta nu poate fi extins.

Administratorul alege sa numeasca Gradina Zoologica o institutie „de educare a publicului si conservarii animalelor”, neconsiderand-o propriu-zis un business. „Intr-adevar, Gradina Zoologica are si latura de afaceri – pretul de pana la 13 lei/persoana ce trebuie platit pentru a o vizita. Mai presus de aceasta, Gradina Zoologica este insa un loc de educare si conservare a animalelor, loc unde acestea sunt protejate si, dupa cum este cazul, loc de inmultire a animalelor”, spune Oprea.

Gradinile zoologice, contestate vehement. „Este simplu sa vorbesti din afara!”

Si atunci, de ce organizatiile ecologiste, dar si presa, critica Gradina Zoologica din Bucuresti? „Este simplu sa vorbesti din afara! Fiecare tara are gradini zoologice personalizate, specifice regiunilor. Spatiul din Bucuresti este chiar mai bun decat cel din alte regiuni, cum ar fi gradina zoologica din Austria, Innsbruck. Animalele stau in cele mai bune conditii, dispun de un retetar profesionist si de ingrijire medicala”, sustine administratorul gradinii zoologice din Capitala.
[img=406][/img]
In prezent insa, din cele 42 de gradini zoologice din Romania, zece nu au autorizatie de functionare, trei sunt in procedura de autorizare, doua in revizuire, iar una are autorizatia suspendata, conform europarlamentarului Magor Csibi. Avand in vedere acest fapt, Uniunea Europeana ar putea obliga Romania sa uneasca gradinile zoologice, astfel incat in intreaga tara sa nu mai functioneze decat opt parcuri zoologice.

Un prim pas in acest sens ar putea fi crearea unui parc zoologic in Bucuresti, langa Lacul Morii, sectorul 6, spune Anca Oprea. Desi oficialii Primariei declarasera anterior ca demararea proiectului va incepe in primavara trecuta, acest proces a fost amanat, urmand ca studiul de fezabilitate al terenului sa aiba loc in 2010. Parcul va fi de 10 ori mai mare decat Gradina Zoologica din Baneasa, conform Ancai Oprea, si va fi necesara o investitie de circa 200 milioane de euro pentru construirea lui, spun oficialii Primariei Bucuresti. Cand se va finaliza proiectul? Nici Primaria, nici administratorul gradinii zoologice din Baneasa nu au putut raspunde la aceasta intrebare.

„In prezent nu pot oferi amanunte suplimentare despre acest proiect. Oricum, eu am insistat foarte mult pentru demararea lui. Animalele de aici vor fi mutate in spatii mult mai moderne, locul de aici urmand sa fie folosit pentru animalele in carantina – ori bolnave, ori cele aduse din alte tari si care trebuie sa petreaca un numar de zile in Romania pentru a ne asigura ca nu sunt purtatoare de boli”, spune Anca Oprea.
[img=407][/img]
Administratorul sustine ca Primaria isi da interesul sa promoveze Gradina Zoologica, organizand conferinte, evenimente, precum si sprijinind incheierea de parteneriate cu organizatii non-guvernamentale sau institutii de invatamant.

Ce alte surse de venituri are gradina zoologica? Exceptand finantarea de la stat, cele mai multe venituri atrase provin din vanzarea de bilete. De asemenea, institutia taxeaza filmarea de spot-uri publicitare cu 1.900 lei pe zi, fotografierea fiind permisa contra unei taxe de 13 lei.

O alta sursa de venituri, neexploatata in prezent de institutie, este vanzarea de animale catre alte gradini zoologice din lume. Pana in prezent, managementul gradinii a realizat doar transferuri si schimburi de animale. „Nu am vandut pana acum animale. In schimb, dupa cum este nevoie, transferam sau facem schimb de animale cu alte gradini din intreaga lume”, spune Anca Oprea.

Gradinile zoologice private – un business cu potential, dar foarte anevoios

In prezent, in Romania exista o singura gradina zoologica privata, infiintata de omul de afaceri Dorin Soimaru, in comuna Iliesti, la 15 kilometri de Municipiul Suceava. Proprietarul a povestit pentru DailyBusiness.ro ca „a fost mai greu sa adun toate actele necesare infiintari gradinii, decat animalele in sine”. Autoritatile nu credeau ca cineva ar vrea sa detina o menajerie si erau reticente la eliberarea autorizatiilor. „Acum cativa ani am obtinut autorizatii de la Sanepid si Directia Sanitar Veterinara. Mi-a fost greu deoarece legislatia s-a tot schimbat”, a explicat Soimaru. Acesta a mai spus ca problemele au survenit din cauza ca recomandarile europene au fost privite ca litera de lege, desi in Ungaria strictetea autoritatilor nu este la fel de mare.
[img=404][/img]
De o parere similara este si Anca Oprea, de la gradina zoologica din Bucuresti. „Spatiu si potential exista pe aceasta piata, dar ca sa infiintezi o gradina zoologica care sa se dovedeasca profitabila, este nevoie de mult timp, nervi de fier si mai ales oameni specializati”. Administratorul considera ca mai profitabil ar fi un mix intre gradina zoologica si un parc de entertainment, care sa includa, de exemplu, mici baruri, puncte de vanzare de suveniruri sau restaurante.

In prezent, in Romania nu exista profesia de ingrijitor de animale, gradinile zoologice descurcandu-se in special cu absolventi ai liceelor agricole, facultatii de medicina veterinara sau zootehnisti. „Intr-adevar, nu este usor sa gasim oameni specializati. Noi incercam sa ‘ii crestem’ aici, sa ii educam aproape de la zero. Avem in prezent 92 de angajati, dintre care 38 sunt ingrijitori. Ne-ar mai trebui vreo 50 de oameni, dar avand in vedere ca s-au inghetat angajarile, n-avem ce face pana pe 1 ianuarie”, spune Anca Oprea. Indiferent de postul ocupat, viitorii angajati ai gradinii zoologice trebuie sa dea un test scris si unul oral, spune Anca Oprea. In medie, angajatii gradinii zoologice din Bucuresti sunt platiti cu echvivalentul salariului mediu pe economie, conform administratorului Oprea. In august, salariul mediu pe economie era de 1.348 lei.

Mihaita Afrenie, sef serviciu al Gradinii Zoologice din Timisoara, a spus pentru DailyBusiness.ro ca peste hotare meseria de ingrijitor de animale este o munca calificata. „In strainatate exista chiar doctorate in acest domeniu. In Romania, lucrurile stau altfel, din nefericire”.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci