Pentru a păstra plantele sănătoase pe parcursul primăverii, grădinarii de excepție au dezvăluit un secret important: udarea plantelor la momentul potrivit. Dacă acest pas nu este realizat corect, plantele pot suferi rapid și grădina poate ajunge într-o stare deplorabilă. Deși mulți grădinari susțin că udarea dimineața este cea mai bună alegere, adevărul este altul. Potrivit specialistului în grădinărit Tom Knight, care este și fondatorul Our Houseplants, plantele trebuie udate seara, înainte de culcare, și nu dimineața, potrivit click.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Cum a reușit un român să dețină cea mai mare fermă de microplante din vestul țării. „Avem parteneri care sunt super mulțumiți și fericiți”
Tom Knight explică faptul că nu există dovezi clare care să susțină ideea că plantele preferă udarea dimineața. De fapt, el subliniază că în realitate, plantele nu absorb imediat toată apa pe care o primesc. Apa este reținută de substratul ghiveciului, care o oferă treptat plantelor, proces similar cu încărcarea unei baterii. Astfel, plantele pot extrage apa din sol pe măsură ce au nevoie, iar solul se va usca treptat pe măsură ce planta o consumă.
„Nu există cercetări convingătoare care să arate că plantele preferă să fie udate dimineața în loc de seara”, a spus acesta.
Un alt mit despre udarea plantelor este că acestea ar trebui udate pe timpul zilei, atunci când lumina soarelui ajută la absorbția apei. De fapt, acest lucru nu este adevărat, iar udarea plantelor seara are un avantaj semnificativ: evaporarea apei este mult mai redusă în timpul nopții. Astfel, plantele vor pierde mai puțină apă, iar solul va avea suficient timp să se usuce complet între sesiunile de udare.
„Planta ta nu absoarbe toată apa imediat după ce o uzi. Exact ca încărcarea unei baterii, substratul din ghiveci reține și stochează apa, oferind treptat hidratarea necesară. Pe măsură ce planta își extrage apa prin rădăcini, rezervele din sol se epuizează treptat”, spune specialistul Tom Knight.
Este esențial ca udarea plantelor să fie făcută seara doar atunci când vremea s-a încălzit suficient, adică spre sfârșitul lunii martie. În cazul în care udarea se face prea devreme, când solul este încă rece și umed, există riscul ca plantele să dezvolte mucegai și probleme fungice din cauza umidității excesive.
Un alt punct important de reținut este că udarea plantelor nu trebuie făcută atunci când acestea sunt complet uscate și ofilite. Dacă planta a ajuns într-o stare extremă de deshidratare, apa nu va mai ajuta, deoarece solul a fost complet absorbit de rădăcini și planta este pe cale de a ceda. Udarea într-un astfel de moment nu va rezolva problemele, ci doar va contribui la deteriorarea suplimentară a plantei.
„Cel mai nepotrivit moment pentru a uda plantele de interior este atunci când acestea sunt complet uscate, începe să se ofilească și își pierd culoarea. Aceasta este o deshidratare extremă pentru majoritatea plantelor, iar apa din solul ghiveciului a fost complet absorbită, iar planta este pe punctul de a ceda”, a mai spus specialistul.
Te-ar mai putea interesa și: Plantele de apartament care înfloresc dacă le pui lângă calorifer. Cum trebuie să ai grijă de ele