- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Care sunt țările care rămân la ora de iarnă și pentru care nu se mai dă ceasul înapoi

09 Oct, 19:31 • Berbecar Ralph
Schimbarea orei este un obicei vechi, dar tot mai multe voci din societate atrag atenția asupra impactului pe care acesta îl are asupra sănătății și stilului de viață al oamenilor. În acest an, mai multe țări au ales să rămână la ora de iarnă și au decis să nu mai dea ceasul înapoi.
Care sunt țările care rămân la ora de iarnă și pentru care nu se mai dă ceasul înapoi

De-a lungul timpului, acest fenomen a generat controverse și discuții, iar unele țări au decis să elimine complet modificarea orei. În România, schimbarea orei are loc de două ori pe an, în luna martie și în luna octombrie, iar în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024, ora va trece de la 04:00 la 03:00, marcând astfel începutul sezonului rece.

Această schimbare de oră oferă românilor o oră suplimentară de somn, dar vine și cu dezavantaje, în special în ceea ce privește influența asupra psihicului. Pe măsură ce zilele devin mai scurte și nopțile mai lungi, există riscuri potențiale pentru starea mentală a indivizilor. Deși România continuă să respecte această practică, din ce în ce mai multe state au optat să renunțe la ea, conform KanalD.ro.

Care sunt țările care au decis să nu mai dea ceasul înapoi

Un exemplu relevant este Turcia, care a decis în septembrie 2016 să adopte ora de vară permanent. Această alegere a fost motivată de dorința de a profita de lumina naturală pe parcursul întregului an. De asemenea, Belarus și Islanda se află în aceeași situație și optează pentru menținerea unei ore stabile. Rusia, în 2011, a renunțat la schimbarea orei pentru faptul că aceasta poate cauza stres și probleme de sănătate pentru cetățeni.

În Statele Unite, ora de vară se încheie pe 3 noiembrie, iar majoritatea statelor trec la ora de iarnă, beneficiind astfel de o oră suplimentară de somn. Totuși, două state, Hawaii și Arizona (cu excepția comunității Navajo), nu adoptă ora de vară, și  rămâne la ceasul sandard pe tot parcursul anului. Alte teritorii precum Samoa Americană, Guam, Insulele Mariane de Nord, Puerto Rico și Insulele Virgine Americane mențin de asemenea ora standard permanent.

Citește și: Visa Waiver 2025. Andrei Muraru anunță ce trebuie să facă românii cu 72 de ore înainte de a călători, pentru a nu avea nevoie de viză

Cât de eficientă este schimbarea orei la fiecare anotimp

Un aspect important care a fost discutat în cadrul Serviciului de Cercetare al Congresului SUA este eficiența schimbării orei în ceea ce privește economisirea energiei. Studiile recente sugerează că nu există beneficii semnificative în acest sens, ceea ce a condus la întrebări legate de necesitatea continuării acestei practici.

În prezent, există propuneri legislative în SUA care vizează menținerea orei de vară pe tot parcursul anului. Dacă aceste inițiative vor fi aprobate, 19 state vor adopta permanent ora de vară. Cu toate acestea, dezbaterile sunt încă active, iar Camera Reprezentanților nu a găsit încă o soluție care să satisfacă atât susținătorii orei de vară, cât și cei care preferă ora standard.

Citește și: Uniformele alb-negru devin obligatorii în această școală. Conducerea impune regulile fără să stea la discuții