În Săptămâna Mare, românii simt deja impactul majorării prețurilor pentru masa de Paște, iar coșul de cumpărături pentru sărbători este semnificativ mai scump decât în anii anteriori, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Cum se prepară rețeta de drob de miel a lui Cătălin Scărlătescu. E printre mâncărurile preferate de Paște ale chefului
Potrivit unui studiu realizat recent de Raiffeisen, românii alocă, în medie, 800 de lei pentru cheltuielile de Paște din acest an, o sumă considerabilă, care reflectă majorările de prețuri pentru produsele tradiționale precum carnea, pasca, ouăle roșii și băuturile specifice. De asemenea, 55% dintre respondenți afirmă că vor cheltui mai mult decât în anul precedent pentru coșul de Paște, iar 3 din 10 români au recurs la economii sau chiar la credite bancare pentru a face față costurilor, în special persoanele singure.
„Carnea, produsele tradiţionale precum pasca şi ouăle roşii şi băuturile specifice sezonului sunt în topul preferinţelor. (…) Cheltuielile de Paşte sunt suportate preponderent din venitul lunar disponibil, dar şi din economiile existente. Totuşi, trei din zece români apelează la un credit bancar, în special cei singuri”, se arată în studiu.
Pentru familiile cu copii și venituri de peste 5.000 de lei pe lună, suma alocată pentru Paște poate ajunge până la 900 de lei. De asemenea, 57% dintre angajatori intenționează să ofere bonusuri de sărbători între 200 și 400 de lei pentru angajați, 23,8% vor acorda între 400 și 600 de lei, iar 4,8% vor depăși 1.000 de lei.
Acest lucru vine într-un context economic dificil, în care companiile sunt tot mai atente la costuri și majoritatea nu vor putea să facă creșteri salariale semnificative. Totuși, unele companii mențin aceleași valori ale primelor ca în 2024, explicând că beneficiile de Paște pot influența satisfacția angajaților, mai ales într-un an când multe companii nu pot implementa majorări salariale substanțiale din cauza constrângerilor financiare.
„85,7% dintre angajatori spun că au păstrat aceeaşi valoare ca în 2024 şi doar 14,3% au crescut-o. Interesant este, totuşi, faptul că nu vedem scăderi la acest capitol, într-un context în care companiile sunt din ce în ce mai atente la costuri.
Una dintre explicaţii ar putea sta în faptul că înţeleg că astfel de beneficii influenţează nivelul de satisfacţie al angajaţilor, element extrem de important anul acesta, când o parte dintre angajatori se văd în imposibilitatea de a face majorări salariale mai mari de câteva procente, în timp ce alţii nu vor face deloc”, a explicat Ana Călugăru, director de comunicare în cadrul eJobs, citată de Agerpres.
Te-ar mai putea interesa și: Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea. Nu oricine își poate permite