In urma unei decizii adoptate luni de catre Comisia Europeana, consumatorii vor beneficia de noi setari din fabrica ale playerelor audio personale, care vor respecta nivelurile sigure de expunere, precum si de mesaje clare de avertizare in legatura cu efectele negative ale expunerii excesive la niveluri de sunet ridicate, anunta Biroul de presa al CE, citat de Mediafax.
In octombrie 2008, un comitet stiintific din cadrul UE a avertizat ca utilizarea playerelor audio personale la volum ridicat pe o perioada indelungata poate provoca deteriorarea permanenta a auzului. Intre 5% si 10% dintre utilizatori risca un deficit auditiv ireversibil. Este vorba despre persoane care asculta muzica timp de peste o ora pe zi la volum ridicat. Se estimeaza ca pana la 10 milioane de persoane din UE ar putea fi expuse acestui risc.
Comisia Europeana a transmis luni un mandat organismului european de standardizare CENELEC, solicitand elaborarea de noi standarde tehnice de siguranta.
Standardele UE actuale nu prevad nicio limita maxima pentru sunete si nu impun nicio etichetare specifica referitoare la volumul sonor, dar cer introducerea unei mentiuni in manualul de instructiuni, pentru a avertiza cu privire la efectele adverse ale expunerii la un nivel sonor excesiv.
Mandatul, propus de Comisia Europeana impreuna cu cele 27 de state membre UE, vizeaza toate playerele audio personale si telefoanele mobile cu functie de redare a muzicii. El prevede ca nivelurile sigure de expunere trebuie sa fie limitate prin setarile „din fabrica” ale produselor. Mandatul nu indica solutii tehnice specifice, pentru a nu limita capacitatea de inovare a industriei. In schimb, el cere ca producatorii sa faca astfel incat setarile din fabrica pentru utilizarea in conditii normale sa respecte cerintele de siguranta.
Mandatul indica in mod clar ca utilizarea in conditii de siguranta depinde de timpul de expunere si de nivelul volumului. Pentru 80 dB(A), expunerea ar trebui sa nu depaseasca 40 de ore pe saptamana. Pentru 89 dB(A), expunerea ar trebui sa nu depaseasca 5 ore pe saptamana.
Setarile din fabrica ale produselor trebuie sa corespunda nivelurilor sigure de expunere definite mai sus. Nivelurile mai ridicate pot fi permise daca ele au fost selectate intentionat de utilizator si daca produsul include o modalitate fiabila de informare a utilizatorului cu privire la riscurile existente.