Ce să faci ca să nu mai lipești clătitele de tigaie. Chiar dacă se fac ușor, de multe prepararea clătitelor ne dă mari bătăi de cap din cauza aluatului care se lipește de tigaie. Ca să nu mai pățești așa ceva, există un mic truc.
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit cum reușește de fiecare dată să facă niște clătite delicioase, fără ca aluatul să se lipească de tigaie. Se pare că juratul de la Masterchef evită să pună zahăr în compoziția de clătite. Florin Dumitrescu spune că zahărul schimbă textura aluatului, iar clătita se va lipi de tigaie. Astfel, în loc să obținem niste clătite pufoase și arătoase, rezultatul va fi unul dezastruos, iar clătita va ajunge în coșul de gunoi.
”Rețeta mea ideală include 200 g de făină, un ou și aproximativ 400-450 ml de lapte. Este important să amestecați bine aluatul, astfel încât să obțineți o consistență potrivită, nici prea groasă, nici prea subțire. Zahărul nu are ce căuta în aluat, deoarece la temperaturi mari se caramelizează și face dificilă întoarcerea clătitei în tigaie. Credeți-mă, e mult mai bine fără el!”, a dezvăluit celebrul bucătar.
Pentru a vedea dacă aluatul de clătite este bun, juratul de la Masterchef face un test simplu, anume testul polonicului. Doar așa vei verifica dacă desertul tău are o consistența dorită. Atenție, dacă aluatul nu este cum trebuie, atunci, cu siguranță clătitele se vor lipi.
„Clătitele pot părea simple, dar sunt, de fapt, o artă. Nu degeaba Franța are școli speciale dedicate pregătirii lor!”, a mai spus Dumitrescu.
Avem nevoie de următoarele ingrediente: 600 g făină de grâu, jumătate de linguriță de sare, 100g zahăr (poate fi vanilat), 10 linguri ulei (150 ml), 600 ml apă simplă, arome (coajă de lămâie sau portocală), 500 ml apă minerală carbogazoasă, opțional puțin colorant galben sau curcumă sau puțin suc de morcov pentru culoare, tot opțional un vârf de cuțit praf de copt dacă dorim clătite mai groase și pufoase.
Mod de preparare
Cernem făina în castron și adăugăm sarea și zahărul. Turnăm uleiul și apa simplă și amestecăm bine, ca să nu aibă cocoloașe. Punem aromele și colorantul sau sucul de morcov și amestecăm bine. Treptat adăugăm câte puțină apă minerală până ce aluatul are consistență de smântână subțire. Dacă nu e suficientă apa minerală, continuăm să subțiem aluatul cu încă 100-200 ml apă obișnuită. Prăjim cu răbdare clătitele în tigaie neaderentă și unsă bine cu ulei, la foc mediu. Durează cam 2-3 minute pe o parte și trebuie să avem răbdare să se rumenească pe o parte înainte de a întoarce clătita, altfel se va rupe.
Pe măsură ce rumenim clătitele, le depozităm pe o farfurie, unele peste altele și toată grămada acoperită bine, ca să devină elastice și plăcute. Se pot consuma și a doua zi, dar dacă nu vrem să devină tari precum clătitele clasice, le vom păstra la temperatura camerei, în vas acoperit.
Clătite de post, rețeta este gata în câteva minute, pe care poți să le servești cu gem sau alte umpluturi după dorință.