Banca firmei Biogenis, companie detinuta de Banca Poloneza de Celule Stem (PBKM), are o capacitate de 8.000 de unitati, cat reprezinta piata autohtona in acest moment. Investitia initiala a fost de 1 milion euro, iar in urmatorii ani, banca va mai absorbi investitii de inca 450.000 de euro, potrivit reprezentantilor companiei.
Biogenis este prezenta pe piata autohtona din 2007, iar pana acum, probele clientilor sai erau stocate in Polonia. Aceasta posibilitate ramane valabila, dar stocarea in Romania asigura o viabilitate mai crescuta a probelor, potrivit reprezentantilor companiei.
Demersul pentru cei care vor sa stocheze celule stem incepe in al doilea sau, cel tarziu, in al treilea trimestru de sarcina, cand clientii trebuie sa aleaga o companie si sa semneze un contract. Viitorii parinti primesc apoi kitul in care vor fi depozitate probele si pe care trebuie sa-l ia la spital, unde medicul va preleva sange placentar, la nastere. Un reprezentant al companiei se va deplasa la spital si va transporta proba la banca.
Iata traseul in imagini pe care il parcurge proba de sange placentar, odata prelevata.
[gallery:156]
Numarul 2 pe piata locala a celulelor stem, estimata la 7,5-8 milioane de euro, Biogenis incearca sa isi majoreze cota de 30-35%, pe care o detine in prezent conform propriilor declaratii, prin oferirea unor servicii suplimentare.
Astfel, compania ofera posibilitatea stocarii unei probe in doua casete, ceea ce inseamna ca o proba poate fi utilizata de doua ori. De asemenea, pentru clientii care semneaza un contract se ofera cursuri gratuite la Scoala Gravidei, unde viitoarele mame sunt informate cu privire la etapele pe care le presupune o sarcina, nasterea si ingrijirea copilului.
Piata de celule stem din Romania a inceput sa se dezvolte din 2006, iar in prezent primii patru jucatori – Cord Blood Center, Biogenis, Stem-Health Unirea si Stem Sure – detin 90% din piata. Preturile practicate sunt, in medie, de 4.000 lei pentru recoltare, transport, prelucrare si congelare, si 120-190 lei taxa pe depozitare pe an.
Utilizarea celulelor stem este o practica recenta in medicina, astfel ca si piata se afla la inceput de drum, chiar si la nivel international. Prima banca de celule stem din Europa s-a deschis in Germania, in 1995, dupa ce in 1993 fusese inaugurata prima din lume, in Statele Unite.
Transplantul de celule stem este utilizat in tratarea a peste 70 de boli in acest moment, printre acestea numarandu-se Alzheimer, atrofii musculare, leucemii sau cancer.