Dupa ce zeci de ani a putut fi admirat la Muzeul National de Arta al Romaniei, tabloul le-a revenit in 2009 mostenitorilor de drept, potrivit casei de licitatii.
Estimata la o valoare intre 100.000 si 150.000 euro, cu o dimensiune de 1 metru patrat, „Golgota” este cea mai mare lucrare a lui Nicolae Tonitza licitata vreodata pe piata romaneasca de arta.
Opera provine din colectia diplomatului roman Vasile Stoica, colectie confiscata in 1977 de Muzeul National de Arta al Romaniei. Dupa caderea regimului comunist, in urma unui indelungat sir de procese, tabloul a fost restituit anul trecut mostenitorilor.
Pictura „Golgota” reprezinta unul dintre cele mai desavarsite peisaje cu prezenta umana ale lui Tonitza.
Lucrarea face parte dintre picturile realizate de artist dupa eliberarea in 1918 din lagarul de la Kirjali (Bulgaria), in care a fost concentrat ca soldat dupa infrangerea in 1916 a Romaniei in Batalia de la Turtucaia, si pare a proiecta, intr-un decor apropiat de relieful dealurilor de calcar din zona Dunarii de Jos, sentimentele de neputinta, fatalitate si sacrificiu inutil acumulate in anii de prizonierat.
Tonitza a depasit pentru prima oara valoarea de 100.000 euro in prima licitatie a Casei Artmark, in decembrie 2008, cand „Fetita cu funda roz”, o lucrare de mici dimensiuni s-a vandut cu – atunci surprinzatoarea – suma de 120.000 euro.
In ultimii doi ani alte lucrari de Tonitza, de mai mica dimensiune decat cea scoasa la licitatie joi – si fara a beneficia de provenienta muzeala, s-au vandut la sume importante, intre care: „Minora” cu 100.000 euro in noiembrie 2009, „Spaniola” tot cu 90.000 euro in noiembrie 2009, „Micuta tataroaica” cu 90.000 euro in decembrie 2009.
In cadrul licitatiei de pe 18 noiembrie, alaturi de „Golgota” lui Nicolae Tonitza, Casa Artmark a pregatit o serie restransa de alte opere spectaculoase semnate de pictori precum Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrascu, Ion Theodorescu-Sion si Lucian Grigorescu.
Artmark este o casa de licitatii de arta infiintata in iulie 2008 care evalueaza si pune in circuitul pietei de arta opere autentice, desfasurand in acelasi timp si activitati de galerie de arta.