Casele Bolwoningen din Hertogenbosch, Olanda
Daca Alice din Tara Minunilor s-ar fi plimbat prin Olanda, ea ar fi dat de aceste case rotunde. Locuitorii stau in niste baloane mici, cu ferestre ce se asemenea cu cele de la OZN-uri.
La finele anilor 1970, guvernul olandez a fost de acord cu construirea unor case experimentale. Cele 50 de case sub forma de sfera (bol = sfera, woningen = case) ies in evidenta in orasul Hertogenbosch, in care s-a nascut in secolul 15 pictorul Hieronymus Bosch.
Biblioteca Harold Washington, Chicago
Deschisa in 1991, biblioteca publica din Chicago poarta numele unui fost maior, care merita ceva mai bun. Stilurile si motivele arhitectonice ale cladirii sunt imbinate alandala, scriu jurnalistii de la Travel+Leisure.
Cladirea de birouri Longaberger din Newark, Ohio
Angajatii acestei companii lucreaza intr-o cladire copie a unui cos de cumparaturi de 9.000 tone si inalta de 7 etaje, care iese in evidenta in peisajul oraselului din Ohio, cu cladiri mici.
Compania furnizeaza cosuri de cumparaturi, iar visul fondatorului acesteia, Dave Longaberger, a fost ca sediul firmei sa fie o replica a cosului sau favorit.
Ideal Palace din Hauterives, Franta
Palais Ideal da impresia unui basm in care palatul de vis este infatisat dupa ce s-a turnat acid pe el.
Cladirea, construita in a doua parte a secolului 19, reprezinta un amestec de temple Hindu, grote si mici moschee ce impodobesc pilonii de piatra.
Cladirea Portland, Oregon
Michael Graves a castigat licitatia pentru realizarea design-ului cladirii in 1982.
Cladirea de servicii municipale a orasului are ferestre mici si plictisitoare, piloni de teracota si geamuri albastre stralucitoare.
Proiectul Experience Music din Seattle
Arhitectul Frank Gehry a spus ca inspiratia pentru realizarea acestei structuri, lansata in 2.000, provine de la o chitara sfaramata, de culoare violeta si albastra, cu insertii de aluminu si otel.
Pentru o cladire dedicata muzicii rock, aceasta este prea conservativa si pare ancorata in neant. Cei care au incercat sa o descrie se refera la ea ca la o bila multicolorata sau ca la o operatie pe cord deschis.
Biblioteca Nationala din Minsk, Belarus
Nu poate sa-ti displaca aceasta cladire de sticla cu 23 de etaje si sub forma de romb, cu LED-uri de culori schimbatoare, ce o fac mai stralucitoare noaptea. Dar designerii ar fi trebuit sa se opreasca aici si sa nu combine tot felul de imagini geometrice: armaturi de cerc cu triunghiuri imense si aripi de fluture.
Cladirea trebuia sa devina o atractie turistica, obiectiv atins in 2006, la deschidere, cand intreaga multime adunata si-a exprimat nemultumirea.
Catedrala metropolitana din Liverpool, Anglia
Enoriasii de la aceasta catedrala au senzatia ca sunt trasi in teapa atunci cand se uita la sagetile neprietenoase din varful cladirii.
Catedrala a fost construita in anii ’60, sub indrumarea arhitectului Frederick Gibberd, acuzat ca a utilizat materiale ieftine pentru realizarea acesteia. Drept consecinta, nu la mult timp de la deschiderea din 1967, cahlele de mozaic au inceput sa se desprinda de pe pereti, iar ploaia a inceput sa patrunda prin acoperis.