Potrivit OIV, in 2013 consumatorii
americani au cumparat 29,1 milioane hectolitri de vin, in crestere cu
0,5% comparativ cu 2012, in timp ce in Franta consumul de vin a
scazut cu aproape 7% pana la 28,1 milioane hectolitri.
In
schimb, in ceea ce priveste consumul de vin per capita, americanii
sunt in continuare in urma francezilor care consuma, in medie, 1,2
sticle pe saptamana, de aproape sase ori mai mult decat consuma in
medie un american. Cu toate acestea declinul inregistrat in ultimii
ani in Europa este unul semnificativ.
“In tari precum
Franta, Italia si Spania oamenii obisnuiau sa bea mult vin insa
obiceiurile de consum se schimba. Bem mai putin vin in termeni de
volum dar de o calitate mai buna. In plus, exista si concurenta
venita din partea altor bauturi cum este berea”, a declarat
directorul general al OIV, Jean-Marie Aurand.
Potrivit acestuia, in perioada
2002-2011, consumul de vin per capita in Franta, al treilea
producator mondial dupa Italia si Spania, a scazut cu peste 20% pana
la 46,4 litri pe an. In schimb, in aceiasi perioada in SUA consumul
per capita a crescut cu aproape 17% pana la 9,1 litri pe an.
De
asemenea, OIV estimeaza ca anul trecut consumul mondial de vin a
scazut cu un procent, pana la 239 milioane de hectolitri, dupa patru
ani de relativa stabilitate, in conditiile in care pe piata din China
consumul de vin a scazut cu 3,8%, pana la 16,8 milioane hectolitri, transmite Agerpres.
“Mult asteptata revenire care va
marca sfarsitul crizei financiare inceputa in 2008 inca nu a avut
loc”, a spus Jean-Marie Aurand.
In ceea ce priveste
productia mondiala de vin, OIV estimeaza ca in 2013 aceasta a crescut
cu 9,4% pana la 279 milioane hectolitri gratie unor productii record
in Spania, Chile, Africa de Sud si Noua Zeelanda.
Comertul
international cu vin a scazut cu 2,2% in termeni de volum, pana la 98
milioane hectolitri dar cresterea pretului mediu de a condus la o
crestere de 1,5% in termeni de valoare a vanzarilor de vin pana la
25,7 miliarde de euro (35,4 miliarde de dolari).
Pentru 2014,
OIV a avertizat ca este posibila o scadere semnificativa a productiei
devin in emisfera sudica din cauza conditiilor meteo nefavorabile.
Estimarile initiale arata spre o scadere de 20% a productiei in
Argentina precum si o scadere de 10 pana la 20% in Chile, dupa o
productie record in 2013. In total, OIV estimeaza ca productia de vin
a principalilor producatori din emisfera sudica, printre care se
numara si Africa de Sud, Brazilia, Noua Zeelanda si Uruguay, ar putea
scadea pana la 49 – 53 milioane hectolitri, cu 10% mai putin decat in
2013.
La finele lunii trecute, reprezentantul Romaniei la
Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIV), Catalin Paduraru,
a declarat ca Romania ramane in top zece consumatori de vin la nivel
mondial, din punct de vedere al consumului fiscalizat, care se ridica
la 24 de litri pe cap de locuitor.