In general, obiectele din colectiile permanente ale muzeelor nu sunt asigurate, sustine profesorul universitar Ioan Opris, seful Centrului National de Cercetare si Documentare in Muzeografie, fost ministru secretar de stat in Ministerul Culturii, citat de NewsIn.
Singura exceptie ar fi data de situatia in care piesele pleaca la conservare, in alta locatie.
„Piesele din colectiile permanente ale institutiei pe care o conduc nu sunt asigurate, deoarece nu avem forta financiara necesara pentru un asemenea demers, neprimind suficiente fonduri din partea Ministerului Culturii”, a declarat Crisan Museteanu, directorul Muzeului National de Istorie a Romaniei.
„O parte din piesele Muzeului de Istorie, care au fost prezentate in expozitii temporare in afara muzeului, au beneficiat de asigurare. Un exemplu ar fi „Ganditorul”, asigurat pentru 1 milion de euro, iar piesele care au fost selectionate pentru o expozitie temporara organizata in Elvetia, anul trecut, au fost asigurate pentru 17 milioane de euro”, a mai spus Museteanu.
In schimb, daca dispun de sumele necesare, conducerile muzeelor investesc in sisteme de protectie si paza.
Astfel, chiar daca obiectele din colectiile muzeului Brukenthal din Sibiu nu sunt asigurate, totusi s-a investit in imbunatatirea securitatii, au declarat repezentantii institutiei.
„Ar fi dificil sa asiguram patrimoniul nostru. Cele 5 palate din centrul Sibiului, plus celelalte 4 cladiri si exponatele care se gasesc in ele valoreaza cateva sute de milioane de euro. Nu cred ca vreo firma de asigurari ar risca”, a spus Sabin Luca, directorul Muzeului National Brukenthal.
Lucrarile efectuate in ultimii ani au dus insa, pe langa renovarea si reamenajarea expozitiilor, si la imbunatatirea securitatii prin instalarea de camere de supraveghere si sisteme de monitorizare antiefractie.
Asigurarea celor doua castele, Peles si Pelisor, care apartin regelui Mihai al Romaniei, nu poate fi decisa de statul roman, insa patrimoniul mobil al Muzeului National Peles, estimat la cateva zeci de milioane de euro, nu este nici el asigurat.
De asemenea, nici Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” nu este asigurat.
Lipsa unei asigurari nu este insa o solutie de economisire a unor bani, sustin reprezentantii firmelor de asigurari.
„Prin renuntarea la asigurarea bunurilor culturale se pot face, aparent, economii in bugetele celor care trebuie sa le incheie, dar un singur eveniment care ar face necesara restaurarea unui asemenea bun ar transforma actiunea intr-una care aduce pierderi. Iar la ora actuala, este putin probabil ca bugetele institutiilor de cultura din Romania sa poata face fata unor asemenea cheltuieli”, a declarat un reprezentant al companiei de asigurari Astra.