Aceasta schema, initiata Centrul National al Cinematografiei, a fost notificata autoritatilor europene de catre Consiliul Concurentei in luna iulie 2010 si este aplicabila pana la sfarsitul anului 2014.
„Obiectivul principal al schemei il constituie promovarea culturii si conservarea patrimoniului cultural, prin sprijinirea dezvoltarii industriei filmului si a educatiei cinematografice in Romania. De asemenea, prin aceasta schema se doreste incurajarea initiativei private in domeniul creatiei, finantarii, productiei si distributiei de filme romanesti sau filme realizate cu participare romaneasca”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Schema de ajutor de stat prevede doua tipuri de masuri de sprijin. Prima varianta, prevede acordarea de credite directe, fara dobanda, pentru productia filmelor romanesti sau filmelor realizate cu participare romaneasca, numarul maxim estimat de beneficiari fiind de 250.
Cea de-a doua varianta, avand un numar maxim de 500 de beneficiari, prevede alocari financiare nerambursabile in doua situatii: coproducatorilor sau finantatorilor implicati in productia unui film ce a beneficiat de credit direct, caz in care ajutorul de stat este de 24% din profitul inainte de impozitare si/sau persoanelor juridice rezidente in Romania, care participa la realizarea unui film comandat, ajutorul de stat fiind de 25% din totalul taxelor aferente bugetului cheltuit pe teritoriul Romaniei.