In studiul publicat de Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OVI), se estimeaza ca, in 2006, in intreaga lume s-au consumat 240,8 milioane de hectolitri, ceea ce reprezinta o crestere de aproximativ 1,4% comparativ cu anul trecut, cand consumul a crescut cu doar 0,1%.
Cresterea consumului de vin la nivel mondial se datoreaza consumatorilor din tari ca USA, Argentina, Chile, Australia si Noua Zeelanda, in contextul in care pana la jumatatea anilor ’90 consumul de vin a cunoscut un trend descendent.
Franta ramane principala tara consumatoare de vin din lume (32,8 milioane de hectolitri), cu aproximativ 55 de litri pe cap de locuitor, urmata de Italia (27,3 milioane de hectolitri), SUA (25,9 milioane de hectolitri), care ar putea sa urce pe locul al doilea in lume, Germania (19,4 milioane de hectolitri) si Spania (13,7 milioane de hectolitri).
In schimb, in ceea priveste productia, Italia a depasit Franta cu 52 milioane de hectolitri, fata de 51,7 milioane de hectolitri. Spania figureaza pe locul al treilea (39,3 milioane de hectolitri), inaintea Statelor Unite (19,7 milioane de hectolitri), Argentinei (15,4 milioane de hectolitri), Australiei (13,9 milioane de hectolitri), Africii de sud (9,1 milioane de hectilitri) si inaintea Germaniei (8,9 milioane de hectolitri).