- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Criza a intarit \”inamicul invizibil\”. Aflati cum puteti diminua stresul la locul de munca

26 Nov, 00:02 • emanuel.ceciu
Va treziti dimineata devreme, iesiti din casa, urcati in masina si intrati in trafic. Si de aici, firul "se rupe", zambetul incepe sa paleasca - claxoane, priviri incruntate, intersectii blocate. Ajungeti la birou cu intarziere, angajatii va asteapta pentru sedinta de dimineata. Decizii, decizii, decizii. La televizor, prezentatoarea anunta caderea leului si a Burselor.
Criza a intarit \inamicul invizibil\. Aflati cum puteti diminua stresul la locul de munca

Ultimul an s-a remarcat printr-o crestere neobisnuita a stresului la birou. Apar cazuri grave, atribuite mai mult sau mai putin direct efectelor stresului.

Ce este de facut?

„Intr-adevar, este o perioada cu mai mult stres decat una obisnuita, deoarece pe langa problematica stresanta de business curent, apar si tot felul de ‘zgomote’ legate de criza economica si politica”, spune Marius Ghenea, manager al FiT Distribution, care a incheiat mai multe tranzactii importante in plina criza economica, cel mai recent anuntand achizitionarea jucatorului online PCGarage.ro.

Orlando Nicoara, manager al MediaPro Interactiv, subliniaza ca si in departamentul condus de el se simte un nivel al stresului mai ridicat, muncindu-se, in medie, mai mult. „M-am apucat de alergat, cel putin o data la doua zile, pentru a ma relaxa”, spune el.

Alti manageri cu putere de decizie intervievati de DailyBusiness.ro au spus, aproape la unison, ca stresul este unul dintre factorii ce diminueaza puterea de concentrare si poate cu usurinta sa influenteze in mod negativ afacerile companiei.

Ce fac managerii de firme pentru a diminua stresul la locul de munca?

„Muzica relaxanta ma ajuta, iar eu ascult asemenea muzica la birou tot timpul, cu precizarea ca nu stau prea mult la birou, fiind mai mult pe drum”, spune Marius Ghenea. „Cand sunt pe drum, citesc mult, atat in avion cat si in salile de asteptare, pentru ca e un mod de a afla noi informatii interesante (mai ales cand lectura este de business) dar in acelasi timp si de a te rupe complet de stresul cotidian”. Ghenea spune ca „intra intr-o alta lume” cand sta cu baietelul sau, se joaca impreuna pe consola Nintendo Wii sau se plimba cu bicicletele.
[img=440][/img]
Consola de jocuri este una dintre modalitatile prin care se relaxeaza si Ionut Oprea, manager al agentiei de publicitate pe blog-uri Standout si director executiv al IAB Romania. Acesta are instalata in birou o consola Nintendo pe care „o imprumuta” din cand in cand si angajatilor sai. „Ne ajuta sa zambim, ne relaxam, este placut”, spune acesta.

Dan Virtopeanu, manager al Voxline, una dintre cele mai mari companii de publicitate pe terminale mobile autohtone, se relaxeaza mergand la sala si la piscina si o data la doua luni iese cu familia minim 5 zile. „Echilibrul intre timpul petrecut la slujba si cel cu familia este foarte important”, spune el.

In general, managerii, dar mai ales antreprenorii cu o implicare manageriala, sunt sub un continuu atac al stresului, mai ales ca abordeaza fiecare provocare si fiecare problema in mod foarte personal, in loc sa reuseasca o detasare care sa le permita sansa de a lua decizii mai bune, spune, ca sfat catre alti manageri, Marius Ghenea.

„Prima intrebare pe care le-as recomanda sa si-o puna atunci cand sunt sub un asemenea atac direct al unei probleme cu potential de stres este, cum ar spune englezul ‘what’s the downside’, cu alte cuvinte „ce se poate intampla rau” daca o anumita decizie logica este luata in acea situatie. Daca la aceasta intrebare simpla raspunsul este satisfacator (in sensul ca „nimic foarte rau nu se poate intampla”), este mai bine sa fie luata decizia fireasca, normala, intuitiva, decat sa mai piarda timpul cu sedinte de management si cu alte discutii care nu vor face decat sa accentueze doza de stres legata de acea decizie”, sfatuieste seful FiT Distribution.

„Eu personal am constatat ca, de cele mai multe ori, stresul – sau cea mai mare parte a stresului – dispare la luarea unei decizii coerente si care are un plan de punere in aplicare”, continua Ghenea.

Dan Virtopeanu considera ca „barometrul stresului” creste si din cauza faptului ca „foarte multi angajati, indiferent de pozitia pe care se afla, nu se duc la birou de placere, ci din obligatie, ceea ce se resfrange fie la nivel de performante, fie prin stresul de a-ti face treaba cat mai bine desi nu-ti place ceea ce ai de facut”.

„Somnul este un sfetnic bun”, observa, la randul sau, Razvan Valceanu, country manager al celui mai mare jucator local pe segmentul de antivirusi, BitDefender.

„Trebuie sa dormi noaptea 7-8 ore minim, sa faci sport, sa te alimentezi corespunzator, sa citesti si sa te dezvolti cat mai mult si constant, sa ai hobby-uri duse spre perfectionare pe cat posibil, precum si activitati familiale si iesiri dese cu prietenii. Daca faci toate acestea si ai si noroc sa fii pasionat de ceea ce faci, nu ai cum sa nu ai randament marit”, a declarat acesta pentru DailyBusiness.ro.

Sfatul psihologului pentru manageri

Claudiu Ganciu este psiholog, specialist in psihodrama si psihoterapie si coordonator al Centrului de Psihologie de Actiune si Psihoterapie (CPAP). Absolvent al Facultatii de Psihologie din cadrul Universitatii Bucuresti in anul 1995, Claudiu Ganciu s-a format in psihoterapie si psihodrama la Universitatea de Psihodrama Clasica din Milano, in perioada 1991- 1996.

Acesta a discutat cu DailyBusiness.ro pe marginea subiectului stresului ca factor important in precizia deciziilor luate de manageri si le-a oferit cateva sfaturi acestora.
[img=441][/img]
Ganciu subliniaza ca in perioada de criza economica, relaxarea la locul de munca este de evitat, trebuind sa fii continuu conectat la dezvoltarea companiei si a proiectelor propuse. „Daca este de evitat sa conduci relaxat, este recomandat insa sa se evite panica. Panica este starea in care nimic nu merge, totul pare aleatoriu, capacitatea decizionala este mica, apare o tendinta spre reactii impulsive, cu un grad ridicat de ‘urgenta'”, a declarat psihologul pentru DailyBusiness.ro.

Un alt sfat oferit de Claudiu Ganciu este intelegerea si acceptarea realitatii, nu incercarea de a nega, chiar si in subconstient, ceea ce se intampla in peisajul economic. Multi manageri au tendinta de a „refuza sa creada” ca vor fi afectati de criza economica si acest lucru duce la o relaxare care nu este dorita. „Sunt mai putini clienti, mai putini bani, mai putine oportunitati. Ma pot adapta la aceasta situatie? Trebuie inteleasa si acceptata situatia reala”, spune psihologul.

Este aproape inevitabil ca pe timp de criza unele decizii luate sa fie gresite, sa nu conduca la cresterile sau stabilitatea asteptata. In momentul in care aceasta concluzie este trasa, esecurile pot fi diminuate prin apelarea la increderea celor din jur, la incurajarea lor, „pentru a reveni pe linia de plutire”. „Esecurile, momentele dificile sunt resimtite ca rani ale propriei persoane. Ele au nevoie de o reparatie. Familia, mediul, grupul pot sa constituie astfel de constructii”, explica Ganciu.

Pe de alta parte, psihologul considera ca stresul poate deveni un aliat valoros al managerilor, al persoanelor ce au pozitii de decizie in cadrul companiilor. Folosit cu cap, stresul te poate „tine in priza”. „Mutarea stresului din plan afectiv in cel rational este importanta. Un candidat la un examen de matematica este stresat din cauza problemelor pe care le are. Stresul ii permite sa fie implicat in problemele lui. Situatia devine insa critica atunci cand candidatul are caderi emotionale ridicate de examen, nu se poate concentra, nu este atent, lesina sau are diferite reactii emotionale”, spune psihologul.

Cum ar trebui sa se comporte managerii cu angajatii pentru ca acestia sa fie mai relaxati si, implicit, mai eficienti

In cadrul institutiilor atentia nu este indreptata spre individ ci spre grup, este parerea lui Ganciu. „A face ca un grup sa fie un loc de bine si nu unul infricosator este un deziderat institutional. Aceasta inseamna ca un angajat isi gaseste in grup satisfacerea nevoilor incostiente fundamentale. Grupul poate sa il simta ca protejandu-l pentru ca aceasta este nevoia lui inconstienta. Ca urmare va adera la grupul care ii permite asta. Cei mai multi oameni nu stau intr-un loc de munca si nu fac cariera pentru bani, ci pentru nevoile lor inconstiente„, este de parere psihologul.

Este posibil ca in aceasta perioada, aceste „nevoi fundamentale” sa fie resimtite ca atacate, ca fiind in pericol. In acest context, psihologul ofera cateva solutii. „Grupul de angajati are nevoie de interpretari adecvate ale situatiilor dificile cu care se confrunta si de posibilitatea de depunere a propriilor temeri, frici, in cadrul institutional, managerilor”, spune Claudiu Ganciu.

In fiecare grup exista, este de parere psihologul, „o voce foarte neplacuta managerului – una revoltata, ingrijorata, rebela”. Aceasta voce nu face decat sa exprime o latura inconstienta a grupului. „In psihanaliza se numeste portavocea grupului. Ea solicita rezolvarea unei suferinte a grupului, o nevoie a grupului, o teama a grupului. Daca managerul are capacitatea de a asculta aceasta voce atunci el poate sa intervina adecvat”, sustine Ganciu.

Marius Ghenea este de parere ca cel mai bun mod de a ajuta angajati sa scape de stres este ca sarcinile si activitatile lor sa fie cat mai bine definite si evaluate, „deoarece factorul cel mai important de stres la birou este tocmai lipsa definirii clare a sarcinilor angajatilor”. Daca angajatii vor sti ce au de facut si dispun de resursele organizationale necesare pentru a isi indeplini aceste sarcini, ei vor performa mai bine, vor fi mai eficienti.

Razvan Valceanu de la BitDefender considera comunicarea un factor foarte important in ridicarea moralului angajatilor si evitarea stresului in randul acestora. „Avem grija ca fiecare membru din echipa sa isi stie rolul in organizatie si importanta muncii lui pentru organizatie. In acest sens pe langa sedintele saptamanale in care discutam de probleme si cautam solutii, organizam in mod regulat iesiri informale dupa program. In plus la BitDefender avem si o camera de relaxare, unde angajatii se pot juca pe Nintendo Wii, biliard sau fussball pentru a elimina stresul acumulat pe parcursul zilei”, spune acesta.

In cazul psihoterapiei individuale, costul unei sedinte este de minim 50 de lei, iar frecventa recomandata de specialisti este de trei ori pe saptamana.

Psihoterapia de grup, pentru membrii organizatiilor, este o interventie centrata pe legaturile de grup. Aceasta urmareste analiza aparatului psihic grupal al institutiei, intelegerea dinamicii grupului si propunerea unor dispozitive manageriale adecvate. Costurile pentru sedinte de grup se ridica la circa 400 euro/luna.

Poate indeparta psihologul stresul? „Stresul nu se trateaza, nu e o boala. Stresul trebuie ascultat si inteles. In spatele stresului e o temere, o frica, o angoasa, o preocupare. Rolul terapeutului este de a lucra cu acest nivel”, spune Claudiu Ganciu. Psihologul poate ajuta prin a scoate in evidenta clientului factori precum „ce nu merge, de ce nu merge si cum nu merge”, rezolvarea stand, in mare parte, in mainile „pacientului” dupa ce intelege raspunsurile la intrebari.

Urmărește Daily Business pe Google News