Unul dintre elementele care se pot dovedi cruciale in succesul unui
pranz de afaceri este restaurantul ales. DailyBusiness.ro iti prezinta
cateva sfaturi despre cum alegem un restaurant pentru o intalnire
business.
1. Cine alege restaurantul? Tu lansezi invitatia, tu esti gazda. Daca tu si invitatul tau va intalniti pentru prima data la un pranz de afaceri, ar fi indicat sa obtii cateva informatii despre preferintele lui. De ce? Pentru ca ai putea sa eviti situatii neplacute – sa presupunem ca il inviti la un restaurant care se dovedeste a fi pe lista lui neagra.
Daca este un client, poti apela la cineva din interiorul companiei sale pentru a obtine informatii. Daca este un partener, poate aveti prieteni comuni carora le poti cere sfatul. Altfel, poti intreba direct persoana respectiva in cazul in care pozitia si statutul iti permit.
„Nu neglija nici eventualele intalniri accidentale pe care le-ai avut cu persoana respectiva in anumite restaurante. Ti-ar putea da un indiciu despre tipul de restaurante pe care le prefera”, a spus Ana Maria Ocnarescu, Business Development Manager in cadrul grupului Trend Consult.
2. Pozitionarea. Cu toate ca uneori vrem sa evitam deplasarile lungi prin orasele aglomerate, incearca sa rezisti tentatiei de a alege un restaurant apropiat de sediul firmei tale (in cazul in care acel restaurant nu este preferat bineinteles de invitat). Orienteaza-te catre cele din zona in care se afla biroul invitatului.
In cazul in care invitatul este venit din afara localitatii, alege un restaurant din apropierea hotelului unde este cazat. Va aprecia acest lucru mai ales in situatia in care cunoaste foarte putin orasul in care va aflati.
3. Un restaurant familiar. Ar fi de preferat sa eviti restaurantele pe care nu le cunosti. In astfel de ocazii este de preferat sa eviti surprizele! Alege locurile in care ai mai fost si unde produsele, servirea si atmosfera ti-au fost pe plac. Altfel, informeaza-te din cat mai multe surse referitor la locatia aleasa. Pe Internet sunt o multime de site-uri care te pot ajuta in acest sens.
„Este important sa cunosti restaurantul si pentru a putea face recomandari in privinta bauturilor si a meniului”, a spus Ana Maria Ocnarescu.
4. Meniul. In varianta in care nu cunosti preferintele culinare ale invitatului, cea mai buna optiune ar fi aceea de a merge la un restaurant cu meniu variat (romanesc sau international).
In cazul unui restaurant cu specific, risti ca interlocutorul sa nu agreeze respectivul tip de mancare. In plus, alegand un restaurant cu un meniu restrans, poti descoperi la momentul intalnirii ca fiind vegetarian, de exemplu, invitatul tau nu gaseste nimic in meniu care sa corespunda preferintelor sale.
Atunci cand invitam pe cineva la masa, trebuie sa acordam atentie si diferentelor culturale si religioase. Exista culturi care nu permit consumul unui anumit tip de carne sau care presupun posturi lungi, in care oamenii nu pot manca decat anumite alimente.
5. Aspectul si atmosfera. Cel mai luxos restaurant din oras? Nu. Aspectul si atmosfera trebuie sa sugereze stilul si profesionalismul tau. Trebuie sa gasesti calea de mijloc – un restaurant nici prea ieftin, nici prea luxos. Multe persoane isi imagineaza ca pentru o intalnire de afaceri reusita, invitatul trebuie dus in cel mai scump loc din oras.
„O invitatie intr-un restaurant de acest tip ar putea fi interpretata si ca o demonstratie de putere, ca o dorinta de a epata”, a spus Ocnarescu.
Exista locuri care ar trebui evitate. In aceasta categorie intra restaurantele aglomerate, in care fie zgomotul este puternic, fie exista alte elemente care ar putea distrage atentia invitatului. Este important ca prin alegerea ta sa dai dovada de rafinament si bun gust.
6. Asezarea meselor. Evita restaurantele in care mesele sunt foarte apropiate. Motivul? Nu vrei ca persoanele celelalte sa stie absolut totul despre evolutia vanzarilor din trimestrul trecut.
Atunci cand faci rezervarea, solicita o masa care este in afara zonelor de trafic, cum ar fi drumul catre iesire, garderoba sau bucatarie. Alege o zona mai retrasa pentru a avea putina intimitate.
Important! Verifica zona in care este pozitionata masa – fumatori sau nefumatori. Este indicat sa alegi zona in functie de preferinta invitatului.
7. Parcarea. Unul dintre elementele adesea neglijate in alegerea restaurantului este parcarea. Cum te simti atunci cand trebuie sa dai doua-trei ture pana gasesti un loc de parcare?
Ar fi bine sa verifici daca la ora la care va avea loc pranzu sau cina exista locuri de parcare in zona restaurantului.
8. Rezervarea. Daca ai gasit restaurantul potrivit, a venit momentul sa faci rezervarea. Confirmarea rezervarii este foarte importanta. Aceasta te va ajuta sa eviti situatiile penibile generate de neintelegerile cu personalul restaurantului – uneori se intampla ca cel care iti preia datele sa nu fie si cel care intocmeste caietul de rezervari.
Citeste si „Pranzul de afaceri. Cum faci o impresie buna in fata partenerilor”.