- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Desertul care făcea furori în comunism. Cum se prepară prăjitura ”Televizor”

23 Jan, 11:37 • Bruma Loredana
Prăjitura ”Televizor” era adorată pe vremea comunismului. Aceasta era nelipsită de pe masa familiei de sărbători. Nostalgicii o mai prepară și astăzi, ca să-și aducă aminte de vremurile trecute.
Desertul care făcea furori în comunism. Cum se prepară prăjitura ”Televizor”

Desertul care nu lipsea de pe masa românilor de sărbători, în perioada comunistă. Este vorba despre prăjitura ”Televizor”. În rândurile de mai jos vă prezentăm rețeta pas cu pas.

Desertul care făcea furori în comunism. Cum se prepară prăjitura ”Televizor”. Ingredientele de care ai nevoie

Pentru foile de cacao ai nevoie de următoarele ingrediente: 10 linguri de ulei, 8 linguri de zahăr brun, 10 linguri de lapte, 2 ouă, 3 linguri de cacao, o jumătate de linguriță bicarbonat e amoniu, 500 grame de făină albă, oesență de rom.

În afară de foaia de cacao se mai face și un blat pufoc, pe care îl vom pune la mijloc. Pentru pregătirea acestuia ai nevoie de următoarele ingrediente: 7 ouă, 7 linguri de zahăr, 7 linguri de ulei de floarea-soarelui, 7 linguri de făină, un praf de copt, coajă rasă de la o lămâie, un praf de sare și o esență de vanilie.

Pentru cremă ai nevoie de un litru de lapte, șapte linguri de zahăr și șapte lingur de amidon.Îți mai trebuie și un pachet de unt și o păstaie de vanilie.

Pentru glazură vei avea nevoie de trei linguri de cacao, o jumătate de cană cu zahăr, 50 de grame de unt și trei linguri de apă.

Mod de preparare

Începem cu prepararea cremei. Punem laptele la foc mic, iar separat, într-un alt bol, amestecăm amidonul cu zahărul și esența de vanilie. Când laptele începe să fiarbă, adăugăm ingredientele uscate deasupra și amestecăm ușor cu o lingură de lemn.

După ce crema s-a îngroșat, o luăm de pe foc și adăugăm untul, apoi o dăm la rece și ne ocupăm de foile de cacao.

Se ia un bol mare, în care adăugăm zahărul, bicarbonatul de amoniu, ouăle, laptele și cele trei linguri de cacao. Adăugăm și esența de rom, făina și omogenizăm totul cu mixerul. După ce aluatul a devenit lipicios, acesta se scoate pe blatul de lucru și se frământă ușor, potrivit EVZ. 

Citește și Cum se prepară prăjitura cu gutui, ideală pentru sezonul rece. Iată câteva trucuri ca să-i dai o aromă deosebită

Foile se coc pe fundul unei tăvi, la o temperatură de 190 de grade.

Între timp, începem să preparăm și blatul. Mixăm albușurile cu un praf de sare până când se întăresc. Adăugăm zahărul treptat și mixăm până când se topește. Adăugă și gălbenușurile, esența de vanilie, coajă rasă de lămâie și se amestecă din nou. Făina se încorporează treptat, folosind o lingură de lemn. Punem blatul într-o tavă și îl coacem la 190 de grade.

Începem să montăm prăjitura după ce s-au răcit atât foile de cacao, cât și blatul. Se așează prima foaie de cacao, iar deasupra se întinde un strat generos de cremă. Se pune deasupra blatul pufos și încă un strat de cremă de vanilie.

La final adăugăm foaia de cacao și glazura.

Citește și Două super-deserturi care nu trebuie să-ți lipsească de pe masa de sărbători: prăjitura Crăciunița și turta dulce. Sunt gata în doi timpi și trei mișcări

Urmărește Daily Business pe Google News