Oana Ceciu este managerul companiei Diamandis, infiintata in urma cu aproximativ un an, care are ca domeniu de activitate expertizarea diamantelor.
DB: Care este valoarea pietei diamantelor in Romania?
OC: Piata este intr-o crestere fantastica in prezent, pentru ca abia de cativa ani au devenit accesibile pentru noi.Valoarea pietei oficiale cred ca este undeva la cateva milioane de euro anual, cu un procent anual de crestere de minim 20-30%.Noi am fost invatati cu bijuteriile turcesti, insa prin faptul ca am avut posibilitatea de a iesi din tara, de a accesa Internetul, a inceput sa fie cunoscuta si o alternativa, mai scumpa intr-adevar, insa care merita. De asemenea, diamantele de o calitate mai slaba eu cred ca sunt accesibile si pentru clientii care nu au venituri foarte mari.
DB: Sustineti ca piata diamantelor din Romania este in plina expansiune. Cum credeti ca va afecta criza financiare aceasta industrie?
OC: Piata diamantelor de foarte buna calitate nu va fi afectata de criza financiara deoarece acestea sunt considerate diamante de investie. Ele au trecut prin multe crize financiare si nu si-au pierdut niciodata valoarea, din contra, s-a considerat ca sunt cea mai buna investitie in perioade de acest fel. Oamenii care aleg acest tip de diamante sunt cei cu foarte multi bani, care prefera sa-si scoata banii din banca pentru a ii plasa in diamante. De aceea preconizez in viitorul apropiat o crestere a cererii pentru acest tip de pietre.
DB: Care este profilul persoanelor care vin la expertiza de diamante?
OC: Sunt mai multe tipuri – vin persoane care detin bijuterii mostenite, mai sunt persoane care fac tranzactii cu diamante, ca si investitii, si mai sunt persoane care vor sa daruiasca bijuterii.
DB: De ce au nevoie de expertizare detinatorii diamantelor vechi?
OC: De obicei, sunt cei care au bijuterii mostenite si care vor sa le cunoasca valoarea pentru a le vinde. Fiind bijuterii vechi, pietrele sunt si ele cu taieturi si nu mai au aceeasi valoare ca si cele noi. De aceea, in cazul in care nu au nevoie acuta de bani, pe multi cu astfel de bijuterii ii sfatuiesc sa le pastreze, sa le transmita mai departe din generatie in generatie. Apoi, mai este si problema locurilor in care acestea ar putea fi vandute, in sensul in care la noi sunt foarte putine magazine de antichitati si case de licitatii.
DB: Care sunt criteriile dupa care se evalueaza un diamant?
OC: Cele 4 criterii dupa care se evalueaza un diamant nou sunt taietura, claritatea, caratajul si culoarea.
DB: Care este cel mai scump diamant pe care l-ati expertizat pana in prezent?
OC: Cel mai scump a fost anul trecut, de 200.000 de euro.
[quote]De foarte putine ori un diamant achizitionat din piata neagra este o afacere profitabila pentru cumparator[/quote]
DB: Care sunt lucrurile pe care o persoana ar trebui sa le stie inainte de a-si achizitiona un diamant?
OC: Obligatoriu, cine vrea sa achizitioneze un diamant trebuie sa compare mai multe oferte de pe piata, pentru ca sunt obiecte cu o valoare mare. In primul rand, daca cineva isi doreste un diamant cu calitati maxime, trebuie sa stie foarte bine ce inseamna claritate, culoare, taietura, nu neaparat din punct de vedere al expertului, insa minimul de cultura este indicat. Trebuie sa mai stie, de exemplu, ca diferenta de o singura nota de culoare valoreaza cateva mii de euro.
In majoritatea magazinelor din Romania se comercializeaza numai diamante de o calitate slaba spre medie
DB: Care sunt notele pe care le dati diamantelor din magazinele romanesti?
OC: O media a notei claritatii celor comercializate in magazine ar fi undeva intre I si S, iar la culoare o medie intre J si M (D este nota maxima, iar pe masura ce calificativul este mai aproape de finalul alfabetului, valoarea este mai mica).
DB: Cati jucatori sunt pe piata expertizarii de diamante?
OC: In ceea ce priveste scolarizarea pe care am urmat-o eu in acest domeniu, nu mai este nimeni in tara care sa practice aceasta meserie.
DB: Ce cursuri ati urmat?
DB: Am urmat cursuri in Anvers, Belgia, de gemologie, cursuri de diamante slefuite, de diamante brute, de pietre colorate si urmeaza un curs de perle. Urmandu-le pe acestea toate, am obtinut diploma de gemolog, meserie care inglobeaza toate pietrele – diamante si pietre colorate. Vreau sa precizez ca la nivel de industrie s-a decis schimbarea delimitarii din „pietre pretioase si semi-pretioase” in „diamante si pietre colorate”, pentru ca existau pietre semi-pretioase mult mai scumpe si mai rare decat cele pretioase.
[quote]Pietrele colorate nu exercita aceeasi fascinatie precum diamantele[/quote]
DB: In Romania, cea mai mare cerere este pentru diamante sau pietre colorate?
OC: Cred ca pentru diamante. In plus, valoarea pietrelor colorate nu creste atat de mult ca a diamantelor. Sunt pietre mai usor accesibile in comparatie cu diamantele.
Lipsa de raritate se traduce prin scaderea valorii
DB: Va ocupati si de vanzarea de diamante?
OC: Nu neaparat, aceasta este o cu totul alta afacere. Singurul lucru pe care il fac este ca prin relatiile pe care le am sa-i pun in legatura pe oamenii care vor sa achizitioneze diamante, cu vanzatorii. Obiectul meu principal de activitate este expertizarea, desi din vanzare sunt convinsa ca ar rezulta un castig mult mai mare. Daca as decide sa ma ocup si de acest fel de afacere as vinde numai pietre la comanda, de o foarte buna calitate, pentru ca nu am nici timp si nici energia necesara pentru vanzarile de masa.
DB: Cat costa expertiza de diamante si cate astfel de cereri aveti saptamanal?
OC: Depinde de felul diamantului, poate incepe de la cativa zeci de lei si poate ajunge pana la cateva sute.
„Fiecare piatra este o provocare. Cu cat are o calitate mai buna, cu atat este o provocare mai mare”
DB: Cea mai mare cerere provine din Bucuresti?
OC: Da, in special din Bucuresti, insa am inregistrat cereri si din tara. Cel mai departe am fost la Cluj.
DB: In afara tarii v-ati gandit sa va extindeti?
OC: In afara tarii nu este nevoie, pentru ca sunt multe laboratoare mari care se ocupa de expertizare. Cu acestea colaborez si eu, deoarece au fost momente in care si eu am fost pusa in dificultate cu anumite pietre si am avut nevoie de ajutorul lor.
[quote]Romania este aleasa de comerciantii straini pentru ca oamenii nu pun multe intrebari si pentru ca este o piata virgina[/quote]
DB: Ce v-a determinat sa incepeti aceasta afacere?
OC: Pentru ca am remarcat o cerere in primul rand din partea clientilor sotului meu (care este ceasornicar – n.r.). Lui ii veneau foarte multe ceasuri cu diamante, insa despre acest aspect nu puteam da multe detalii, desi oamenii ne cereau. Asa ca am decis sa ne completam toata gama de servicii. Am inceput scolarizarea acum 2 ani si afacerea a debutat acum aproape un an.
DB: Cum este vazuta piata din Romania de catre cei care aduc diamante pentru vanzare?
OC: Marea majoritate a vanzatorilor de diamante care aleg sa vina in Romania fac acest lucru pentru ca este o piata virgina si pentru ca oamenii nu pun multe intrebari. Tocmai pe fondul acestui lucru in Romania se pot vinde multe.
[quote]Am primit oferte pentru a declara altceva decat realitatea pe certificatul unui diamant, insa de fiecare data refuz categoric aceste propuneri[/quote]
DB: Cat sunt dispusi romanii sa plateasca pentru un diamant?
OC: Cred ca pana la cateva sute de mii de euro.
DB: Dumneavoastra detineti diamante?
OC: Da, am cateva, insa pe ale mele nu le-am expertizat niciodata. Sunt cadouri, care pentru mine au o valoare sentimentala si am decis sa nu le privesc cu ochi de expert.