Bob Marley, care a murit in 1981, a devenit celebru pe plan international gratie albumelor lansate de casa de discuri Island Records – „Catch a Fire” si „Burnin” (ambele in 1973), „Natty Dread” (1975), „Rastaman Vibration” (1976) si „Exodus” (1977).
In documentele prezentate tribunalului din New York de Fifty-Six Hope Road – o companie aflata in proprietatea vaduvei cantaretului si a celor noua copii ai acestuia – se afirma ca familia Marley este cea care trebuie sa detina drepturile de autor asupra acestor albume (in prezent, drepturile fiind detinute de UMG), in urma unor contracte incheiate de Bob Marley si Island Records in 1972, 1974, respectiv 1975.
Tribunalul american a decis, insa, ca discurile amintite au fost lansate in virtutea conceptului „work for hire” (concept de protectie a drepturilor de proprietate intelectuala in virtutea caruia autorul unei opere nu detine neaparat copyright-ul asupra acesteia) si ca reclamantul, compania Fifty-Six Hope Road, nu a reusit sa prezinte dovezi care sa demonstreze contrariul.
„Ca urmare, UMG, in calitate de succesor al casei Island Records, este autorul si proprietarul contractului initial de copywright asupra acestor albume”, se afirma in decizia tribunalului newyorkez.
Jamaicanul Robert „Bob” Nesta Marley, nascut pe 6 februarie 1945, a fost muzician, cantaret si compozitor si a facut parte din miscarea Rastafari. A fost solist, compozitor si chitarist pentru formatii ska, rocksteady si reggae, precum The Wailers (1964 – 1974), Bob Marley & The Wailers (1974 – 1981). Printre piesele sale cele mai cunoscute se numara „I Shot the Sheriff”, „No Woman, No Cry”, „Exodus”, „Could You Be Loved”, „Stir It Up”, „Jamming”, „Redemption Song”, „One Love”, „Buffalo Soldier” si „Iron Lion Zion”.
Bob Marley a murit de cancer, in 1981, la varsta de 36 de ani.