Editura Meteor Press
Colectia Top Management
Pret: 12,8 lei
Titlu original: Feng Shui. Strategies for Business Success
Cartea intr-un minut:
Aranjarea spatiului de lucru determina si comportamentul ocupantilor acestuia. Cel mai bun spatiu pentru a munci este cel aranjat cat mai simplu, mai putin dezordonat si aglomerat. Ceea ce nu s-a luat in calcul la inceputul contructiei sau amenajarii, poate fi ajustat prin folosirea tehnicilor propuse de Feng Shui, care se refera la pozitionarea obiectelor, utilizarea culorilor, crearea de simetrii, folosirea oglinzilor.
Cronica DailyBusiness
Feng Shui este arta amplasarii obiectelor si constructiilor, utilizata atat in cazul locuintelor cat si pentru spatiile de lucru. Modul in care este amenajat spatiul de lucru sau propriul apartament va juca un rol important asupra gradului de eficienta si al organizarii.
In filozofia chineza, Chi sau Principiul etern este determinat sa se miste in functie de dispunerea mobilierului, decorului, oglinzilor, culorilor si elementelor de iluminat. Este mai activ acolo unde lampile si culorile sunt mai puternice si curge mai lin in lungul liniilor curbe si rectilinii. Cu cat dispunerea mobilierului este mai complexa, cu atat miscarea Chi-ului devine mai complicata si poate fi blocata.
Daca miscarea chi-ului este obstructionata, ocupantii spatiului vor intampina obstacole in munca. Aglomerarea din spatiul de lucru indica ingrijorare si neglijenta. Aglomerarea cronica a mesei de lucru sau lipsa de organizare indica impotrivire fata de munca si cresterea gradului de nemultumire. Daca dezordinea exista in tot spatiul de lucru, atunci lucratorii sunt preocupati de griji in exces. Aglomerarea in dreptul usii blocheaza accesul spre lume.
In Feng Shui, usa este una dintre caracteristicile cele mai importante de care trebuie sa se tina seama in orice spatiu. Pozitia ei determina daca Chi-ul spatiului este bun sau rau si care dintre cele cinci elemente stapaneste spatiul. Fiecarei afaceri ii corespunde un element dintre cele cinci: lemnul, focul, pamantul, metalul si apa.
Sha este o forma distructiva de Chi si este determinata de diversele configuratii ale obiectelor, drumurilor, cladirilor, etc. Sha, numita si „forta ucigatoare”, submineaza norocul si duce la pierderi de bani. Cauzele de Sha pot fi: blocarea usii; usa principala este spre o cladire care se vede piezis; usa principala este spre un drum care vine direct spre ea, sau spre un drum in forma de U; usa principala este spre o cladire izolata.
In Feng Shui, formele cele mai bune pentru un spatiu de lucru sau locuit sunt patratul si dreptunghiul, forme echilibrate si stabile. Daca spatiul are o forma neregulata, liniile exterioare pot fi prelungite pentru a obtine o forma patrata sau dreptunghiulara. Se determina centrul prin trasarea diagonalelor si se marcheaza locul usii. In continuare, se determina cele opt directii si in functie de directia usii se pot folosi mobile colorate sau tapisate in diferite culori, se pot zugravi peretii cu tonuri ale acestor culori, se pot folosi mochete, tablouri sau postere care incorporeaza aceste culori. Spre exemplu, daca usa este spre est, recomandata este folosirea tonurilor de rosu si purpuriu in zonele sud-vestice si nord-estice si negru sau albastru inchis in zonele vestice sau nord-vestice.
Pentru a folosi in avantajul propriu ambientul, este necesara determinarea elementului care domina activitatea sau afacerea, elementul predominant din ambientul de lucru si cum poate fi atras elementul predominant al ambientului pentru a sustine elementul afacerii. Notand culorile si formele cladirilor din jurul locului de munca, se poate observa care dintre cele cinci elemente apare mai frecvent in ambient. Cladirile stapanite de Apa sunt negre, cele stapanite de Lemn sunt verzi sau albastru deschis, cladirile stapanite de Foc sunt rosii, roz sau purpurii, cele stapanite de Metal sunt albe, gri sau argintii, iar cele stapanite de Pamant sunt maro, nisipii, portocalii, cafeniu-roscat, ocru sau galben.
In orice incapere, privind din usa sa, punctul banilor se afla in coltul cel mai indepartat din stanga, iar punctul puterii se afla intotdeauna diagonal opus fata de usa. Este foarte important sa se determine aceste doua puncte si sa se evite aglomerarile in aceste zone. Acestea sunt locatiile ideale pentru biroul directorului executiv si cele ale personalului esential pentru companie.
Daca incaperea este foarte mare, mobilierul poate fi pozitionat pe diagonala sau in colturi pentru a da senzatia de rotunjime. Recomandata este pozitionarea mobilierului paralel cu peretii. Oglinzile pot insenina o incapere, pot crea iluzia adancimii, pot conferi senzatia de simetrie unui spatiu dezechilibrat.