Sculptura culinara, o arta putin prezenta in Romania, a inceput sa fie practicata de Gabriel Tiron dupa ce a vazut fotografia unui pepene sculptat intr-un ziar.
El a povestit, pentru DailyBusiness, ca sculptura culinara este in prezent mai degraba o pasiune decat un business, insa ia in considerare deschiderea unei afaceri in domeniu.
„Multi oameni, atunci cand vad sculpturi culinare, cred ca sunt de plastic si nu le vine sa creada ca intr-adevar pot manca acele produse”, spune el.
„Ma gandesc sa nu mai activez ca freelancer pe acesta piata, mai ales ca practicarea acestei ocupatii nu necesita costuri foarte mari”, a adaugat Tiron.
„Dupa Balul Vienez, eveniment pentru care am realizat sculpturi in gheata, organizatorii s-au aratat interesati de colaborari ulterioare, insa ramane de vazut cum vor evolua lucrurile”.
Balul Vienez, unul dintre cele mai importante evenimente caritabile din Romania, a avut loc in februarie la Palatul Parlamentului, printre organizatori numarandu-se si hotelul JW Marriott.
„In prezent, sunt mereu pe drumuri asa ca nu am timp sa ma ocup de comenzi, fac sculptura pentru mesele festive din cadrul vagoanelor restaurant, dar si pentru diferiti prieteni bucatari care se ocupa de catering pentru anumite evenimente si apeleaza la mine pentru sculpturi culinare”, a precizat Tiron.
„Pentru CFR fac sculpturi de obicei doar in cadrul meselor festive, insa daca ‘imi cade ceva in mana’ sculptez si pentru mesele obisnuite”, spune el, adaugand ca s-a ocupat si de vagoanele prezentate de companie in cadrul expozitiei de vagoane din Budapesta de anul trecut.
Realizarea unei sculpturi culinare poate sa dureze intre 30 de minute si 3 ore, iar in functie de complexitate Tiron solicita tarife de pana la 100 de lei (de pilda pentru pepeni, una din lucrarile sale favorite ), in timp ce o sculptura in gheata este mai scumpa, tariful putand ajunge la 1.000 lei.