Scriitoarea germana de origine romana si-a concentrat intreaga activitate literara pe transpunerea in fictiune a experientelor pe care le-a trait in timpul regimului Ceausescu si presiunilor la care a fost supusa pentru a colabora cu Securitatea.
„Este subiectul din toate cartile mele. Cred ca literatura merge intotdeauna exact acolo unde i s-a facut rau unei persoane… Nu eu am ales acest subiect, era infipt in mine”, a spus scriitoarea in varsta de 56 de ani, autoare a 19 carti.
Ea a lucrat ca translator pana in 1970 la o frabrica, dar a fost concediata, dupa ce a refuzat in repetate randuri sa colaboreze cu securitatea.
Herta Muller a publicat prima carte in 1982, o colectie de nuvele care prezentau dificultatile din satul ei, intr-o editie cenzurata de autoritatile romane.
Dupa a doua carte, Herta Muller a fost interzisa in Romania, ceea ce a si determinat emigrarea ei in Germania.
Chiar daca nu foarte cunoscuta, scriitoarea germana de origine romana se afla acum in galeria laureatilor premiului Nobel pentru literatura alaturi de Orhan Pamuk, Gabriel Garcia Marquez, Saul Bellow, Samuel Beckett sau Ernest Hemingway.
Muller va primi la o medalie si 1,4 milioane de dolari in cadrul ceremoniei care va avea loc in decembrie.