Cozonacul are un aluat pufos și o aromă deosebită de vanilie, lămâie și rom. Ca să înmoi stafidele pe care le pui în cozonac există câteva trucuri extrem de eficiente.
Citește și Trucul care te salvează de mirosul de pește de pe mâini. Durează doar 5 minute
Poți înmuia stafidele în diverse lichide ca să devină mai fragede și aromate, cum ar fi:
- Rom – oferă un parfum intens și o aromă distinctivă.
- Esență de rom diluată cu apă – pentru o variantă mai ușoară.
- Coniac sau lichior – adaugă o notă elegantă și aromată.
- Suc de portocale – pentru o variantă fără alcool, dar cu aromă fructată.
- Apă călduță cu zahăr sau vanilie – o opțiune simplă și rapidă.
Cum să faci cozonacul să fie cât mai pufos
- Pentru a avea un cozonac exact ca în copilărie, ca fel făcut de bunica, e nevoie să folosești ingrediente proaspete (făină de calitate, ouă proaspete, unt, lapte integral). Toate aceste ingrediente trebuie să fie la temperatura camerei.
- Nu uita să le cântărești bine ca să menții echilibrul în aluat.
- Cerne făina înainte de utilizare pentru a fi aerată, ceea ce va contribui la textura pufoasă a cozonacului.
- Prea mult zahăr nu te ajută, ci din contră, poate împiedica dospirea, așa că renunță la el în cantitate mare.
- Frământă aluatul până devine elastic și nu se mai lipește de mâini (aproximativ 20-30 de minute manual sau mai puțin dacă folosești un robot de bucătărie). Încorporează untul treptat, spre finalul frământării, pentru a ajuta la formarea unei texturi fine, potrivit Spynews.
- Aluatul trebuie lăsat să dospească într-un loc cald, ferit de curenți de aer rece. De preferat ar fi la temperatura de 24-26°C. Acoperă vasul cu un prosop curat sau cu folie alimentară. Aluatul trebuie să își dubleze volumul (aproximativ 1-2 ore, în funcție de temperatură).
- Umplutura nu trebuie să fie prea lichidă, ci trebuie evitată deformarea aluatului în timpul coacerii. Stafidele sau alte ingrediente trebuie distribuite cât mai uniform în aluat.
- Ai grijă să nu întinzi aluatul prea subțire fiindcă poate duce la ruperea cozonacului. Trebuie să rulezi strâns aluatul cu umplutura și să-l așezi în tavă bine ca să aibă loc să crească. Apoi lasă cozonacul la dospit alte 30 – 60 de minute.Aluatul ar trebui să ajungă aproape de marginea tăvii. Preîncălzește cuptorul la 180°C și coace cozonacii timp de 35-45 de minute.
- În cazul în care se rumenește prea repede, acoperă cozonacul cu o folie de aluminiu. Nu deschide cuptorul în primele 20 de minute pentru a evita scăderea temperaturii.
- La final unge cozonacul cu ou înainte să-l pui iar la cuptor pentru un aspect lucios și auriu. Deasupra pune zahăr tos sau migdale mărunțite ca să arate și mai bine.
Citește și Elena Merișoreanu, trucul pentru sarmale delicioase. „Le prepar în fiecare an pentru familie. Am mici secrete învățate de la mama mea”