Asociatia MaiMultVerde, in parteneriat cu UniCredit Tiriac Bank, a inaugurat joi un centru de inchirieri biciclete din Bucuresti, in urma punerii in practica a unui proiect in valoare de 150.000 de euro.
„UniCredit Tiriac Bank a oferit 150.000 de euro pentru proiectul Cicloteque, suma ce a acoperit toate costurile operationale si administrative pentru deschiderea centrului de inchirieri”, a declarat Miruna Cugler, managerul de comunicare al organizatiei MaiMultVerde.
Primaria incurajeaza initiativa programului Cicloteque, dar nu s-a implicat in sprijinirea proiectului. Reprezentantii organizatiei spera sa obtina si implicarea Primariei, pe viitor, in acest demers, pentru a beneficia de extinderea infrastructurii pistelor de biciclisti.
Cicloteque a beneficiat de sprijinul Universitatii Bucuresti, care a acceptat sa gazduiasca amplasamentul centrului de inchirieri in incinta campusului universitar.
Tarifele pentru inchirierea unei biciclete sunt de 100 de lei (50 de lei redus, pentru elevi, studenti si pensionari) pentru un abonament pe un an, si o taxa in functie de durata inchirierii (2 lei/ora, 10 lei/12 ore, 20 de lei/24 de ore – cu o reducere de 50% pentru categoriile specificate).
In prima faza a proiectului, vor fi amplasate standuri speciale pentru parcarea bicicletelor in principalele centre universitare (Facultatea de Litere, Facultatea de Drept, Politehnica Electronica – Leu, politehnica Automatica – Rectorat, ASE Moxa, ASE Agronomie), la sediile Unicredit (din Strada Ghetarilor si Piata Charles de Gaulle), la Carturesti Verona si la sediul organizatiei Copacul de Hartie. Organizatia urmeaza sa demareze discutii si cu alte centre universitare, in viitorul apropiat, atat de stat cat si particulare.
Ca planuri de viitor, reprezentantii MaiMultVerde intentioneaza sa extinda proiectul si in principalele centre din tara, in orase precum Iasi, Cluj si Timisoara. Rata de rulare medie zilnica a parcului velo este estimata la 75% pentru acest an.
Business cu inchirieri velo, pornit cu doar 10.000 de lei
Initiativa MaiMultVerde nu este singura si cu siguranta nu este prima de acest gen. Asociatia non-profit Bate Saua sa Priceapa Iapa promoveaza mersul pe bicicleta ca o alternativa ecologica la transportul motorizat din 2005, iar initiativa s-a concretizat in proiectul Velorutia din 2007. Incepand cu 2008 proiectul s-a orientat spre scoli, cu scopul de a educa elevii in spiritul culturii velo. Proiectul a beneficiat si de sprijinul Primariei Sectorului 1, care a acordat finantari, a donat biciclete si a amplasat rastele in jurul centrelor de invatamant.
„Investitia in centrul de inchiriere velo a fost de 10.000 lei si a constat in achizitionarea a 20 de biciclete de teren. Centrul de inchiriere este amplasat intr-un garaj privat si nu are program cu publicul permanent”, a declarat pentru DailyBusiness.ro George Culda, presedintele asociatiei.
Aceasta ofera servicii de inchiriere la preturi incepand de la 60 de lei pe zi (48 de lei pentru organizatorii de evenimente si asociatii de profil), la care se adauga 6 lei inchirierea echipamentului. Majoritatea clientilor inchiriaza biciclete pentru iesiri la munte, in cadrul unor evenimente de turism corporatist, motivational, dar in ultimul timp au crescut si cererile din partea clientilor urbani, care doresc sa inchirieze biciclete pentru agreement, cateva ore in weekend.
Oficialii organizatiei MaiMultVerde nu ii considera concurenti directi pe cei de la Bate Saua sa Priceapa Iapa, deoarece nu practica tarifarea sub acelasi regim orar, tarifele lor sunt mult mai mari, iar bicicletele sunt de teren, folosite in traseele montane cu precadere.
La randul sau, George Culda apreciaza initiativa deschiderii centrului de inchiriere Cicloteque, dar considera ca proiectul ar trebui sa se concentreze mai mult pe aspectele educative, pe lobby, si nu pe afacerea in sine.
Partenerii financiari fac diferenta intre proiectele velo
Banii acordati de UniCredit Tiriac Bank pentru finantarea proiectului Cicloteque provin din fondurile destinate Programelor de Responsabilitate Sociala ale companiei.
„Ne-am implicat in proiectul Cicloteque pentru ca initiativa propune o solutie simpla ºi la indemana oricui pentru cateva dintre problemele majore ale orasului – poluarea, traficul aglomerat si sedentarismul. Un astfel de proiect chiar era necesar pentru Bucuresti”, a specificat pentru DailyBusiness.ro Anca Nuta, Responsabil Proiecte CSR, de la UniCredit Tiriac Bank.
Acesta este primul proiect „verde” pe care grupul bancar il sustine si oficialii companiei si-au exprimat intentia de a se implica in tot mai multe astfel de proiecte pentru sprijinirea mediului.
Parteneriatul cu MaiMultVerde va continua si dupa incheierea programului pilot, care a debutat in Bucuresti. Reprezentantii UniCredit vor finanta deschiderea de noi centre velo de inchirieri si in alte orase si centre universitare din tara, precum Sibiu, Cluj, Iasi si altele.