Cardamonul este un condiment cu o aromă distinctă și intensă, folosit frecvent în bucătăria arabă pentru a adăuga un gust special atât preparatelor culinare, cât și băuturilor. Arabii îl adaugă, în special, în cafea pentru a-i intensifica aroma și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Acest ingredient are un gust ușor dulce, asemănător cu cel al mentei, și provine din India, fiind utilizat în toată lumea în diverse rețete.
Cardamonul are un conținut ridicat de vitamine, minerale și fibre, dar mai puțini carbohidrați. Acest condiment este apreciat atât pentru gustul său, cât și pentru multiplele beneficii pe care le aduce sănătății. În lumea arabă, cardamonul este consumat ca ceai după masă sau în cafea, deoarece ajută la activarea digestiei și la arderea grăsimilor.
Cardamomul conține fitochimicale naturale ce pot avea efecte anticancerigene, ajutând organismul să lupte împotriva dezvoltării celulelor canceroase.
Datorită efectelor sale antiinflamatorii și a conținutului de antioxidanți, cardamonul poate preveni inflamațiile cronice.
Cardamonul este eficient în ameliorarea problemelor digestive, precum greața, balonarea sau disconfortul abdominal. De asemenea, poate proteja stomacul de ulcere.
Acest condiment combate respirația urât mirositoare și previne apariția cariilor datorită capacității sale de a distruge bacteriile din cavitatea bucală și de a echilibra pH-ul gurii.
Cardamonul este eficient în combaterea unor tulpini bacteriene și infecții fungice datorită acțiunii sale de distrugere a membranelor celulare ale microbilor patogeni.
Cardamonul îmbunătățește respirația prin stimularea fluxului de aer către plămâni și creșterea absorbției de oxigen.
Acest condiment oriental contribuie la scăderea tensiunii arteriale, datorită proprietăților sale antioxidante și diuretice.
Cardamonul ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, fiind util pentru persoanele care doresc să își mențină glicemia sub control.
Extractele de cardamom ajută la scăderea nivelului de trigliceride, colesterol și enzime hepatice crescute.
Poate avea un efect calmant, ajutând la reducerea simptomelor de anxietate.
Cardamonul topește grăsimile și ameliorează problemele asociate cu ficatul gras.
Acest ingredient oriental reduce sindromul metabolic, riscurile de boli de inimă și diabet de tip 2.
Includerea cardamonului în alimentație, mai ales în cafea sau ceai, aduce multiple beneficii pentru sănătate, fiind un remediu natural pentru digestie, sănătatea inimii și chiar pentru reducerea stresului și anxietății.