Legumele care provoacă probleme de sănătate. Mihaela Bilic a dezvăluit care legume pot provoca balonare și tulburări digestive. Celebrul medic nutriționist spune că printre alimentele care pot provoca probleme sunt anghinarea, mazărea, sparanghelul, broccoli, conopida, ceapa, prazul și ciupercile.
Mihaela Bilic spune că legumele precum anghinarea, mazărea, sparanghelul, broccoli, conopida, ceapa, prazul și ciupercile sunt greu de digerat din cauza faptului că fermentează rapid în intestin și provoacă gaze și balonare.
„Dieta FODMAP- secretul unui abdomen plat!
Toată lumea se plânge de balonare, tulburări digestive sau dureri abdominale. Și toată lumea se ferește de carbohidrați- lactoza, fructoza, manitolul, sorbitolul sunt puse pe lista neagră a ingredientelor care ridică probleme și intoleranțe alimentare. Chiar și cei care nu suferă de sindromul de colon iritabil au ajuns să evite carbohidrații care fermentează rapid în intestin de dragul unui abdomen plat/nebalonat.
Nutriționiștii au venit în întâmpinarea acestui obiectiv și au elaborat regimul FODMAP- acronimul de la oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili. Dieta propune o alimentație în care este redus la maxim consumul acestor zaharuri, în dorința de a scăpa de disconfortul intestinal.
Chiar dacă nu are consecințe grave asupra sănătății, sindromul de colon iritabil afectează sever calitatea vieții pacienților. Printre factorii declanșatori sau agravanți ai bolii este menționat stresul, oboseala și dezechilibrul microbiotei intestinale. Se pare că anumite substanțe rezultate din fermentația FODMAP joacă un rol în apariția simptomelor precum constipație sau diaree, gaze, balonare și dureri abdominale.
Care sunt alimentele ușor fermentabile, cu conținut crescut de FODMAP?
dintre legume: anghinare, mazăre, sparanghel, broccoli, conopidă, ceapă, praz, ciuperci”, a scris medicul nutriționist pe Facebook.
Mihaela Bilic spune că pentru sănătatea digestivă este bine să reducem consumul legumelor de mai sus și să încercăm să adoptăm o dietă bogată în fibre și nutrienți, completată de probiotice și prebiotice pentru echilibrarea microbiotei intestinale.
Potrivit nutriționistului, printre alimentele anti-balonere pe care este bine să le consumăm se află legumele precum morcovul, castravetele, fasolea verde, ridichiile, dar și spanacul, dovlecelul, varza sau roșiile.
De asemenea, pe lista alimentelor anti-balonare se află și brânzeturile, dar și o parte dintre fructe.
„Chiar dacă lista alimentelor care trebuie evitate este lungă, nu vă speriați, avem și opțiuni sărace în FODMAP, numite chiar alimente anti-balonare
legume: morcov, castravete, fasole verde, ridichi, spanac, dovlecel, varză, salată, roșii
fructe: portocale, clementine, mandarine, kiwi, grepfrut, struguri, banane, căpșuni, zmeură, pepene, ananas
toate brânzeturile și cașcavalurile, plus laptele fără lactoză
dintre cereale, produsele pe bază de orez, ovăz și quinoa.
La capitolul dulciuri se poate folosi siropul de arțar și ciocolata neagră. Nucile și alunele sunt permise, la fel și toate alimentele proteice: ouă, carne albă și roșie, pește, fructe de mare.
Oricine suferă de tulburări digestive și disconfort abdominal poate să apeleze la această dietă și să reducă cantitatea de FODMAP din alimentație. Se începe cu eliminarea lor completă timp de 6-10 săptămâni, apoi se reintroduc treptat unul câte unul, ca să fie descoperit care dintre FODMAP este vinovat de apariția problemelor digestive”, a mai precizat Mihaela Bilic.