InsideOut este primul studiu realizat de catre LeoBurnett fara scopul de analizare a perceptiei asupra unui brand anume, conform oficialilor. Studiul face parte din proiectul pe termen lung denumit LeoShe, care are ca scop o cercetare calitativa vizand publicul feminin. Oficialii vor mai face publice anual in jur de 2-3 noi stadii ale proiectului.
De asemenea, urmeaza ca agentia sa prezinte rezultate din proiectul de cercetare clientilor interesati si care vor dori sa realizeze campanii de publicitate pentru produse destinate femeilor.
„Paradoxal, publicul feminin nu este suficient de cunoscut de catre advertiseri si de catre oamenii din publicitate, iar multe reclame si campanii de comunicare nu sunt construite pe o baza de cercetare solida”, a explicat Razvan Matasel, deputy managing director si head of planning al Leo Burnett.
Intrebat de ce agentia nu a apelat la o companie de cercetare de piata, Razvan Matasel a spus ca, deocamdata, in Romania nu exista profesionisti pentru realizarea unor studii calitative. Valoarea investitiei in acest studiu nu a fost dezvaluita de oficiali.
Totusi, acestia au precizat ca pentru plata participantelor la interviuri, au avut costuri in jur de 10-15 euro de persoana, costuri practicate pe piata de cercetare.
Oficialii au mai spus ca Leo Burnett va mai realiza un studiu de cercetare cantitativa dedicat tinerilor, pentru care vor folosi serviciile unei companii straine de cercetare.
Femeile si gentile lor
Studiul InsideOut a fost construit pe baza a 20 de interviuri individuale de cate doua ore si a urmarit investigarea relatiei dintre femei si genti, in sensul identificarii rolului si a ipostazelor acestor accesorii in viata cotidiana, ritualurile zilnice de utilizare si a nevoilor pe care consumatoarele le resimt in legatura cu acestea.
Totusi, intrebarile adresate consumatoarelor nu s-au restrans la identificarea stricta a brandurilor sau a produselor pe care femeile le poarta in geanta. „Am incercat sa aflam informatii despre cat mai multe subiecte importante din viata femeilor, plecand de la ideea ca geanta este ca un teritoriu in care se intalnesc domenii precum frumusete, moda, sanatate, tehnologie si familie, iar raspunsurile primite ne vor ajuta sa pornim in viitor pe mai multe directii de cercetare, in functie de nevoile fiecarui client interesat”, a spus Elena Ionita, strategic planner la Leo Burnett.
„Analizele sunt importante pentru ca nu se bazeaza exclusiv pe raspunsurile punctuale ale femeilor chestionate, ci si pe observatia comportamentului”, a mai spus ea.
Publicul tinta al studiului l-au reprezentat femeile cu varste intre 25 si 45 de ani, angajate full-time, cu putin timp liber si venituri medii.
In urma interviurilor, echipa de strategie a agentiei a conchis ca femeile considera geanta un teritoriu intim, ca relationeaza prin emotii multiple cu aceste accesorii (atasament, siguranta etc.) sau ca geanta poate reprezenta de multe ori un simbol al statusului social.
De asemenea, conform studiului, cele mai frecvent intalnite produse in gentile femeilor sunt cele de frumusete, in comparatie cu produsele de sanatate, tehnologice, sau alimentare.
Agentia va lansa maine un site web dedicat acestui studiu.