Mâncarea preferată de toți românii face rău sănătății. Medicii avertizează că friptura și cartofii prăjiți reprezintă o combinație nocivă pentru organism.
Mircea Beuran avertizează că atât friptura, cât și cartofii prăjiți eliberează substanțe nocive atunci când sunt preparate termic la temperaturi înalte. Cartofii prăjiți produc amiloidă, o substanță cu potențial cancerigen, în timp ce carnea prăjită sau friptă generează acroleină, un alt compus toxic. Aceste substanțe, atunci când sunt consumate împreună în mod frecvent, pot favoriza apariția unor afecțiuni grave ale tubului digestiv.
„Cartoful are amidon, iar prin prăjire elimină amiloidă, o substanță care, în timp, poate duce la formarea unor leziuni în organism. La rândul ei, carnea prăjită generează acroleină, un alt compus periculos pentru sănătate. Aceasta este o combinație pe care ar trebui să o evităm,” explică profesorul Mircea Beuran, potrivit româniatv.net.
Potrivit medicilor, friptura și cartofii prăjiți sunt două alimente care se digeră diferit.
„Cartofii încep să fie digerați încă din momentul în care îi mestecăm, având nevoie de un pH mai ridicat. În schimb, digestia cărnii se face într-un mediu acid. Aceste diferențe fac ca o parte din alimente să fermenteze, generând toxine și favorizând problemele digestive,” avertizează medicul Beuran potrivit sursei citate.
Pentru a evita efectele negative ale acestei combinații, medicii recomandă să înlocuim cartofii prăjiți cu legume proaspete sau fierte. De asemenea, cartofii prăjiți pot fi înlocuiți cu o variantă mai sănătoasă, precum cartofii copți sau fierți, consumați alături de o salată de crudități.
Mircea Beuran atrage atenţia asupra creşterii numărului de cazuri de cancer digestiv, concomitent cu scăderea vârstei pacienţilor care suferă de această afecţiune. Una dintre cauzele cancerelor de tub digestiv este legată de alimentaţia nesănătoasă. Profesorul a explicat că acest tip de alimentaţie întreţine bolile inflamatorii ale tubului digestiv care, la rândul lor, se pot dezvolta şi pot provoca polipii care, crescând şi nefiind descoperiţi la timp, pot deveni maligni.