Valeriu Sangeorzan, directorul de comunicare al casei de licitatii Artmark, se asteapta ca gradul de tranzactionare al obiectelor scoase la licitatie cu ocazia Martisorului sa se apropie de 100% .
El a adaugat ca preturile sunt accesibile tocmai pentru ca lucrarile alese sunt de mici dimensiuni.
Artmark deschide miercuri seria licitatiilor de Martisor, cu trei evenimente desfasurate timp de doua seri. In cadrul acestora vor fi scoase la vanzare picturi si sculpturi in formate miniaturale, piese de arta decorativa de epoca, precum si o selectie de vinuri rare romanesti.
Printre piesele scoase la licitatie, miercuri, se numara lucrari de pictura, grafica si sculptura realizate de artisti precum Nicolae Grigorescu , Corneliu Baba, Nicolae Tonitza , Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu sau Samuel Mutzner.
Un Andreescu de 125.000 de euro
Potrivit reprezentantilor Artmark, piesa centrala a licitatiei este o opera semnata de Ion Andreescu, intitulata „Femei in parc”, o pictura realizata in ulei pe lemn, cu dimensiunea de 26 x 35 cm. Lucrarea este estimata la o valoare cuprinsa intre 75.000 si 125.000 de euro.
In cadrul aceleiasi licitatii mai este scos la vanzare si portretul realizat de Nicolae Grigorescu, intitulat „Visare”. Pictat in ulei pe lemn, opera are o dimensiune de 24 x 14 cm si provine din colectia Ludovic Spiess.
Pe langa tablouri, in cadrul aceleiasi licitatii, dar care va avea loc joi, puteti achizitona unul dintre obiectele confectionate din metale pretioase, sticla sau portelan, semnate de vestite ateliere europene, precum si antichitati.
Cea mai importanta piesa a sectiunii de Arta Decorativa de Epoca este capodopera Art Deco, vasul „Archers”. Realizat in perioada 1921-1937 de catre unul dintre cei mai renumiti sticlari ai lumii, Rene Lalique, vasul este confectionat din sticla opalescenta suflata, turnata in tipar si are o dimensiune de 26 cm. Piesa are o valoare estimativa cuprinsa intre 6.000 si 9.000 de euro.
Vinuri de la 800 la 1.500 de euro
Si o sticla de vin vechi poate tine loc de martisor. Tot joi, va avea loc Licitatia Vinurilor de Colectie, in cadrul careia va fi scoasa la vanzare o selectie rara de vinuri romanesti din anii 1930-1950 apartinand Murfatlar, Minis sau Pietroasele. Pretul de pornire pleaca de la 800 de euro si ajunge pana la 1.500 de euro pentru fiecare sticla.
Bijuteriile care anunta primavara
Tot cu ocazia Martisorului, pe 3 martie, casa de licitatii Goldart scoate la vanzare tablouri, bijuterii sau obiecte decorative.
1) Bratara Mikura Pearls, cu trei siruri de perle sferice de cultura si doua bride de aur cu cate noua briliante de mici dimensiuni, sistemul de inchidere din aur 18k, cu un pret de pornire de 1.100 de lei
2) Pereche de cercei cu pietre de lapislazuli, incrustate cu baghete de aur si sistem de prindere cu stift si fluture, din aur marcat 14k, pret de pornire 500 de lei.
3) Caseta bijuterii, dreptunghiulara, din argint, avand peretii cu decor floral simetric in relief, iar capacul gravat manual cu elemente vegetale stilizate; 380g, 21 x 12,5 x 4,5 cm, pret de pornire 2.000 de lei.
Un Tonitza de 95.000 de lei
In ceea ce priveste tablourile pe care reprezentantii Goldart isi propun sa le vanda cu ocazia Martisorului, printre acestea se gasesc atat oprere scumpe at si ceva mai ieftine, ale pictorilor contemporani.
1) „Josef” apartinand lui Samuel Mutzner, pictat in ulei pe panza, semnat stanga jos, cu rosu; pe verso „Tanara cu evantai”; cu o dimensiune de 50 x 39,5 cm, si un pret de pornire de 18.000-20.000 de lei.
2) Tanara cu boneta, semnat Nicolae Tonitza, pictat in ulei pe carton, semnat dreapta jos; pe verso fragment de compozitie cu balerina , cu dimensiunea de 22 x 16 cm. Pretul de pornire pleaca de la 85.000-95.000 de lei.
3) „Pesaj”opera apartinand lui Horea Pastina, cu o dimensiune de 23 x 81 cm si un pret de licitatie de 7.000-8.000 de lei.
Credit pentru arta
Si casa de licitatii Monavissa va organiza un astfel de eveniment in luna martisorului, pe 6 martie. Printre operele scoase la vazare se vor numara atat tablouri, obiecte decorative cat si carti si manuscrise vechi.
In cazul in care vreti sa faceti un astfel de cadou dar nu dispuneti de lichiditati, exista companii financiare s-au gandit la solutii de finantate a investitiilor in arta.
Printre acestea se numara si IFN-ul Kiwi Finance, care a conceput un produs special de finantare. Licitatia de miercuri a casei Artmark este prima editie in cadrul careia cumparatorii vor putea apela la un astfel de instrument de plata.
Analistii sustin ca si in aceste conditii de finantare, achizitia unui obiect de arta este rentabila, avand in vedere ca anul trecut acest tip de investitii pe piata romaneasca s-au dublat, de la 3,7 milioane euro in 2009, la peste 7 milioane euro.
[dbvideo=562]