Cele 9 medalii au fost castigate de: aur – Alin Moldoveanu (tir) si Sandra Izbasa (sarituri); argint – Alina Dumitru, Corina Caprioriu (ambele judo), Roxana Cocos (haltere), echipa masculina de sabie, Catalina Ponor (sol); bronz – echipa feminina de gimnastica si Razvan Martin (haltere).
Cuantumul premiilor acordate pentru medaliile castigate la ultima editie a Jocurilor Olimpice va fi dublat de Guvern, medaliile obtinute reusind „sa acopere calomniile si injuraturile din tara”, a declarat recent premierul Victor Ponta.
El a precizat ca premiul pentru medalia de aur se va ridica la 70.000 euro, cel pentru medalia de argint va fi de 56.000 euro, iar cel pentru medalia de bronz va reprezenta 42.000 euro.
Potrivit premierului, Guvernul va acorda [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/guvernul-dubleaza-premiile-pentru-medaliile-obtinute-de-olimpicii-romani-79595/]premii totale in valoare de 5 milioane de euro[/url] in urma rezultatelor inregistrate de delegatia Romaniei la JO.
[b]Cat de multumiti sunt sportivii[/b]
Alina Dumitru, medaliata cu argint, este multumita de compensatiile primite.
„Eu spun ca merita sa faci sport chiar si in tara noastra. Nu suntem recompensati pe masura, dar si ceea ce ni se da este foarte bine”, a spus Alina Dumitru.
„Atunci cand obtii rezultate uiti de tot. Bine, la JO competitia este suprema, dar si atunci cand castigi chiar si un turneu, sentimentul pe care-l ai nu se compara cu nimic. Iar daca devii din ce in ce mai bun, esti rasplatit cum se cuvine, cu bani sau alte obiecte”, a adaugat ea.
La randul sau, Catalina Ponor, dubla campioana, a precizat ca „premiile incep sa vina din ce in ce mai mult si se vede sa lumea incepe sa se intereseze tot mai mult de sport si noi ne bucuram pentru asta”.
Intrebata daca meseria de sportiv este profitabila, Corina Caprioriu a raspuns ca „e destul de profitabila”.
„Daca ai norocul sa ai rezultate, performantele sunt rasplatite. Eu spun ca sunt destul de bine platite. Merita efortul dupa ani de munca”, a subliniat Corina Caprioriu castigatoarea unei medalii de argint.
De asemenea, Sandra Izbasa, dubla campioana, considera ca rezultatele si recompensele sunt pe masura, iar ea este multumita.
Totusi, Roxana Cocos, medaliata cu argint la haltere, este de parere ca „in general, nicio meserie din sport nu este profitabila, in afara de fotbal”. Totusi ea a spus ca rezultatele sunt rasplatite „cat de cat ok”.
Nici Alin Moldoveanu nu crede ca este profitabila meseria de sportiv, subliinind ca el este angajat in cadrul grupului Dinamo.
[b]Cum ii rasplatesc sponsorii[/b]
Spre exemplu, Renault Romania, sponsorul principal al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), a oferit 16 autoturisme sportivilor romani care au obtinut o medalie, individual sau pe echipe, in cadrul celei mai importante competitii sportive a anului – Aur: Sandra Izbasa (gimnastica – sarituri), Alin Moldoveanu (tir – pusca aer comprimat 10 m); Argint: Alina Dumitru (judo – categoria 48 kg), Corina Caprioriu (judo – categoria 57 kg), Roxana Cocos (haltere – categoria 69 kg), Rares Dumitrescu (sabie-echipe), Alexandru Siriteanu (sabie-echipe), Florin Zalomir (sabie-echipe), Tiberiu Dolniceanu (sabie-echipe), Catalina Ponor (gimnastica-sol); Bronz: Catalina Ponor (gimnastica-echipe), Sandra Izbasa (gimnastica-echipe), Diana Chelaru (gimnastica-echipe), Diana Bulimar (gimnastica – echipe), Larisa Iordache (gimnastica-echipe), Razvan Martin (haltere-categoria 69 kg).
Castigatoare a doua medalii, gimnastele Sandra Izbasa si Catalina Ponor au primit cate doua masini fiecare.
Sportivii care au urcat pe cea mai inalta treapta a podiumului la probele individuale au primit din partea Renault Romania un Renault Latitude, cei care au fost distinsi cu argint au primit cheile unui Renault Megane Olympic, editie limitata special creata pentru celebrarea Olimpiadei, in timp ce medaliatii cu bronz se pot bucura incepand de ieri seara de noul lor Twingo. Sportivii medaliati cu argint si bronz in probele pe echipe au primit cate un Renault Twingo.
Pe langa aceste masini si banii primiti din partea statului, medaliatii vor primii premii si din partea COSR si a cluburilor din care fac parte.
Printre sponsorii sportivilor participanti la JO se numara si Farmec, prin brandul Gerovital, Catena, Procter & Gamble (P&G) si altii.
Potrivit legislatiei in vigoare, un titlu olimpic este rasplatit cu 35.000 de euro, medalia de argint cu 28.000 de euro, iar cea de bronz cu 21.000 de euro. Tot in lege se mentioneaza ca aceste sume pot fi dublate, la propunerea presedintelui Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, lucru care s-a intamplat de fiecare data. Insa, [b]statul a dublat aceste sume[/b].
Pe langa medaliati, legea prevede sa fie premiati si ocupantii locurilor 4-6, dupa cum urmeaza: locul 4 – 14.000 euro, locul 5 – 10.500 euro, locul 6 – 7.000 euro. Dupa JO de la Beijing, guvernul a dublat si premiile pentru locurile 4-6.
Astfel, [b]cel mai bine platiti sportivi[/b], din partea statului roman, sunt Sandra Izbasa, cu 122.500 euro (loc 1 sarituri – 70.000 euro; loc 3 echipa – 42.000; loc 5 individual compus – 10.500 euro), Catalina Ponor, cu 112.000 euro (loc 2 sol – 56.000 euro; loc 3 echipa – 42.000 euro; loc 4 barna – 14.000 euro) si Alin Moldoveanu, cu 70.000 euro, dupa ce a obtinut primul loc la tir.
De asemenea, antrenorii si specialistii, precum si personalul din cadrul federatiilor sportive nationale care au contribuit la clasarea sportivilor pe locurile I -VI la Jocurile Olimpice vor fi si ei premiati.
Romania a fost reprezentata la JO de la Londra de 103 sportivi, la 15 discipline, si a incheiat competitia pe locul 27 in clasamentul pe natiuni, cu noua medalii.
Romania nu a mai obtinut un numar atat de mic de medalii de aur, doua, de la JO de la Tokyo din 1964, dar atunci au mai fost cucerite patru de argint si sase de bronz.
Dupa olimpiada japoneza, sportivii romani au obtinut la fiecare editie a JO minimum patru medalii de aur, cu exceptia JO din 1972 de la Munchen, cand au fost castigate trei medalii de aur.