Pe timp de iarnă, una dintre cele mai mari provocări este menținerea căldurii în locuință fără a plăti o avere. În Finlanda, unde iernile sunt extrem de reci, cetățenii au dezvoltat o metodă eficientă pentru a face față frigului, dar și pentru a economisi bani. Trucul poate fi încercat în orice casă și nu necesită investiții majore, fiind o soluție accesibilă pentru reducerea facturilor la încălzire, notează Okdiario.
Citește și: Sondaj Eurostat: România, locul 2 pe podimul fericirii în UE, la egalitate cu Finlanda
În urma creșterii prețurilor la energia termică și a schimbărilor climatice, oamenii caută soluții pentru încălzirea locuințelor. În Finlanda, țară cunoscută pentru inovații în domeniul eficienței energetice, au fost dezvoltate metode ingenioase de izolare termică ce reduc costurile facturilor, dar contribuie și la un mediu mai curat. Aceste tehnici sunt simple și se bazează pe principii naturale și materiale accesibile, oferind o alternativă viabilă pentru a menține căldura în case chiar și în cele mai geroase ierni.
Metoda finlandeză presupune crearea unui microclimat în interiorul locuinței, axându-se pe eficiența energetică și izolarea zonelor vulnerabile la pierderi de căldură. Printre cele mai comune astfel de zone se numără tocurile ferestrelor, dar și ușile. Astfel, în loc să încerce să încălzească întreaga casă, finalndezii se concentrează mai mult pe menținerea căldurii în zonele în care stau cel mai mult. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea unor materiale ce ajută la izolarea naturală a casei, dar și la prevenirea pierderilor de căldură, potrivit Clickpentrufemei.
Astfel, dependența de sistemele de încălzire este redusă, iar oamenii se pot bucura de un mediu cald și confortabil în cele mai reci perioade din an. Unul dintre principalii aliați ai acestei metode sunt materialele izolante. Spre exemplu, păturile termice, covoarele groase și perdelele din materiale grele pot crea o barieră eficientă împotriva curenților de aer rece. Păturile termice ajută la menținerea căldurii în încăperi, fără a fi necesar să se investească sume mari. Perdelele grele și draperiile au, de asemenea, un rol esențial în blocarea frigului din exterior, iar covoarele groase ajută la păstrarea căldurii pe podea.
Pe lângă aceste materiale izolante, finlandezii apelează și la surse de căldură cu consum redus. Spre exemplu, lumânările sunt eficiente din punct de vedere energetic. Ele pot avea efect în spațiile mici, oferind nu doar căldură, ci și iluminare și o atmosferă relaxantă. Mai mult, finlandezii au descoperit că amplasarea strategică a mobilierului poate ajuta la creșterea eficienței surselor de căldură. De exemplu, amplasarea canapelei lângă un perete interior sau un calorifer poate permite o mai bună distribuire a căldurii în întreaga încăpere.
Citește și: Cursuri de fericire, gratuite, în Finlanda. În ce perioadă se desfășoară și cum pot aplica românii