Alte categorii profesionale predispuse la abuz sau dependenta de alcool sunt jurnalistii si medicii, potrivit lui Prelipceanu.
El a explicat ca acestia, prin natura meseriei lor, socializeaza mult cu alte persoane la „un pahar”, si de aici rezulta predispozitia lor catre alcoolism.
De asemenea, muncitorii care lucreaza in conditii grele mai au predispozitie catre aceasta boala, care nu este „viciu”, conform lui Prelipceanu, care este si medic la Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia din Capitala.
El a mentionat ca alcoolul devine o problema atunci cand este consumat in cantitati mai mari de 2 unitati pe zi de catre barbati si o unitate pe zi de catre femei.
O unitate de alcool se regaseste intr-o sticla de bere de 330 ml, un pahar de vin de 125 ml sau o cantitate de 40 ml de spirtoase.
Dan Prelipceanu a precizat ca un consum de peste 2 unitati de alcool pe zi la barbat si de peste 1 unitate pe zi la femei poate duce in termen de 10-15 ani la aparitia unor boli grave asociate alcoolismului.
Pentru a-i ajuta pe cei care risca sa devina alcoolici, ALIAT a lansat un centru on-line pentru tratamentul si consilierea persoanelor cu un consum problematic de alcool, Alcohelp.ro
Tratarea persoanelor cu aceste probleme este mai facila in mediul online, intrucat astfel se poate garanta confidentialitatea si anonimatul lor.
Totodata, din cauza stigmatului rusinii, persoanele cu astfel de probleme evita sa ceara ajutor specializat in spitalele din tara, potrivit lui Prelipceanu.
Acesta considera ca in Romania este foarte dificil sa se infiinteze clinici private in domeniul psihiatriei. In primul rand, o investitie intr-o astfel de clinica ar fi foarte mare si nu s-ar putea recupera foarte repede, tinand cont de veniturile scazute ale populatiei.
Costurile unei internari de 15 zile se ridica in medie la 600-700 euro, dar ar fi de doua ori mai mari in cazul unei clinici private.
De asemenea, si cheltuielile cu salariile medicilor specialisti sunt semnificative. Salariul unui medic psihiatru cu vechime se ridica la circa 1.000 euro in sistemul public.
Mai mult, e foarte putin probabil ca medicii de specialitate sa-si asume responsabilitatea ingrijirii unor pacienti cu probleme de sanatate mintala intr-o clinica privata, potrivit lui Prelipceanu.
El a explicat ca riscurile in acest domeniu sunt foarte mari, tinand cont ca uneori acesti pacienti trebuie internati fara voia lor sau ca au tendinte sinucigase.
Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIAT) este o organizatie non-guvernamentala si non-profit, o asociatie de profesionisti in sanatate mintala, fondata in 1993, care desfasoara activitati in domeniul prevenirii si tratamentului problemelor legate de consumul de alcool.