Din pacate,
preocuparea excesiva pentru mancatul sanatos nu este un lucru bun, ci
o afectiune psihiatrica numita ortorexie. Mihaela Bilic spune ca nu
exista alimente sanatoase sau nesanatoase si ca singurii care stiu ce
ne face si ce nu ne face bine suntem doar noi.
De unde vine isteria
mancatului sanatos? Peste tot auzim mesaje
de tip “Mancati sanatos!” sau ca
anumite alimente, ingrediente nu sunt sanatoase. Mancatul acesta
sanatos a ajuns un fel de mancat prohibitiv.
Este mai mult decat
prohibitiv, este chiar periculos. Pentru ca, usor-usor, mancarea a
trecut din sfera personala, in cea sociala. Adica, in loc sa ne
gandim la ce anume ne-ar placea sa mancam, la ce anume ne face pofta,
la ceva care sa vina efectiv din interiorul nostru, sa tina de
individualitatea noastra, ne uitam in exterior si asteptam sa ne
spuna cineva ce anume trebuie sa mancam. Este un transfer periculos,
in opinia Mihaelei Bilic.
„In momentul
in care privim in jur si asteptam ca cineva sa ne dea pe o foaie de
hartie, intr-o formula dintr-asta media, ce anume ne-ar trebui,
gresim. Nimeni nu stie ce ar trebui sa manance o alta persoana pentru
ca nu are cum sa cunoasca nevoile organismului respectiv. Este vorba
strict de identitatea fiecaruia, iar mancarea tine de identitate”,
a precizat aceasta in cadrul unui eveniment Cora Romania pe tema
consumului de paine.
De ce consumam din ce in ce mai
putina paine?
Cifrele anuntate in presa de Patronatul Roman din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN) arata ca numai in ultimii zece ani, consumul de paine pe cap de locuitor la nivel national a scazut cam cu 10 kilograme.
Unul dintre motive este ca tin la silueta, si nu e
nimic rau in asta. Un alt motiv este ca asa-zisa moda a mancatului
sanatos a ajuns si la noi, iar mitul painii care ingrasa s-a
impregnat adanc in constiinta oamenilor ce privesc adesea painea
drept aliment de care se tem, chiar nesanatos.
In acest sens,
magazinele Cora au invitat-o pe medicul nutritionist Mihaela Bilic sa
vorbeasca despre mituri alimentare.
[b]Povestea cu
mancatul sanatos a aparut de 5-6 ani[/b]
Aici este o mica
teorie a conspiratiei, considera Mihaela Bilic.
„In primul
rand, traim intr-o societate in care exista o abundenta alimentara
exagerata. In momentul in care exista abundenta, exista concurenta,
iar industria alimentara trebuie sa vanda. Ca sa vanda, ca sa faca
oamenii sa incerce ceva nou, gasesc argumente legate de sanatate
pentru produsele lor”, puncteaza medicul nutritionist.
In al doilea rand,
mancarea functioneaza ca mijloc de distragere a atentiei de la
suparari prin mancare:
„Daca mancam
de foame sau de pofta, atunci lucrurile raman in normalitate. Daca
scoatem mancarea din acest context firesc si o folosim ca furnizor de
stare de bine pentru probleme care trebuie rezolvate in cu totul alt
mod, mancarea vine cu efectele secundare reprezentate de aportul unui
exces de calorii intr-un organism care nu a avut senzatie de foame.
Din aceasta cauza, nu ideea de mancare sanatoasa ar trebuie sa ne
preocupe pentru ca, oricum, orice este in natura si orice este pe
piata este sanatos. Problema este cat mancam si cum reusim noi, ca
indivizi, sa transformam o mancare sanatoasa intr-una nesanatoasa.
Cantitatea si mancatul excesiv, si chiar daca vorbim de o salata
verde, pot aduce o problema de sanatate”, explica Mihaela
Bilic.
[b]Mancatul sanatos
vinde bine[/b]
Din pacate, tot
acest mancat sanatos este un lucru care aduce bani si care vinde,
subliniaza Mihaela Bilic. Si, atunci, devine un subiect inepuizabil.
Oamenii trebuie sa stie ca nu exista un anumit produs care sa ne faca
mai tineri, mai destepti sau care functioneaza pe post de medicament.
Este clar ca asa cum nu ne ajuta, nu ne omoara. Despre mancare se pot
spune lucruri nelimitate, pentru ca nu se poate demonstra nimic. Si
unii pot face din asta un business, despre nutritie poate vorbi
oricine, nu trebuie sa fii medic. Lucrurile se superficializeaza pe
principiul hai sa auzim ce mai este sanatos de mancat, sa vedem cine
ce-a mai facut.
„Oamenii
simpli si cu bun simt de la tara nu se vor intreba niciodata nici ce
fita mananca maine, nici ce cumparaturi sa faca. Ei mananca ce au in
batatura si asta inseamna relatia fireasca fata de mancare. Noi, daca
nu mai avem ce moda sa urmam sau ce fite sa mai comentam, atunci
putem transforma si mancarea in asa ceva. Nu este nu numai pacat,
este de-a dreptul ridicol. In momentul in care, dintr-o normalitate
incerci sa faci o chestiune complicata si sofisticata, atunci chiar
s-ar putea sa apara probleme de sanatate”, puncteaza medicul.
Ca o concluzie,
medicul face referire la perceptia gresita ca mancatul sanatos
este posibil doar pentru cei care au bani:
„Pana la
urma, de cand lumea si pamantul, mancatul tine de supravietuire.
Mancatul sanatos nu a fost permis ancestral doar oamenilor care au un
nivel intelectual sau financiar ridicat. Este un drept al fiecaruia
garantat, iar acesta este garantat de natura”, incheie Mihaela Bilic.