Ion Machedon, purtatorul de cuvant al Romsilva, spune pentru DailyBusiness ca vanzarile de brazi sunt constante, in fiecare an, de circa 300.000 de exemplare. Aceasta cifra reprezinta piata oficiala, care nu ia in calcul taierile si vanzarile neautorizate. Vanzarile cu evaziune fiscala sunt estimate de unii jucatori la circa 50% din totalul pietei.
La comercianti, pretul mediu de vanzare al brazilor este de 50 de lei, de patru ori mai mult decat cel mai ieftin brad comercializat de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, care costa 12 lei. Diferenta este reprezentata de costurile de transport, depozitare si mai ales profitul firmelor intermediare si vanzatorilor finali.
Preturile difera de la an la an, insa in ce priveste Craciunul 2007, au fost depasite toate estimarile, intermediarii practicand adaosuri de 500-600%.
„Noi am scos pe piata brazi molizi cu preturi cuprinse intre 9 si 25 lei (fara TVA), in functie de marime, soi si calitate. Avem doua surse de vanzare, direct din ocoalele silvice si catre firmele interesate. Daca la ocoale reusim sa mentinem un pret decent, la comercianti nu putem influenta pretul”, a afirmat Ion Machedon.
„Astfel, se ajunge ca preturile brazilor si molizilor cumparati de la noi sa ajunga in piata la preturi de 5-6 ori mai mari, fara ca noi sa putem face nimic. Am sesizat autoritatile, Protectia Consumatorului, Garda Financiara, singurele organisme in masura sa stabileasca daca se incalca legea”, a mai spus oficialul Romsilva.
La Romsilva, brazii cu o inaltime de maxim 1,30 metri au un pret de 13 lei fara TVA, cel pana in 2 metri – 19 lei, iar intre 2 si 3 metri – 25 lei. Pentru molid si alte rasinoase preturile sunt de 9 lei – pana la 1,30 metri, 12 lei pana la 2 metri si 15 lei peste.
Importurile de brazi tin in frau preturile in 2007
Brazii de la Romsilva, peste 124.000 in acest an, reprezinta aproape jumatate din totalul celor vanduti pe piata romaneasca. Restul vin din padurile private sau de la import.
Potrivit Ministerului Agriculturii, la Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) au fost inregistrati 158.000 de brazi din import. Din acestia, cei mai multi, respectiv 80.000, provin din Danemarca, 45.000 din Ungaria, 12.700 pomi de Craciun sunt din Germania, 11.800 din Polonia, 5.400 din Olanda, 1.500 din Austria si 1.300 din Italia.
Una dintre firmele importatoare este Silva Group, o companie ce aduce brazi din Danemarca, Austria, Ungaria si Slovacia. Firma vinde in special marilor centre comerciale care au intuit potentialul pietei brazilor si au lansat oferte promotionale.
Stefan Voicu, directorul companiei, spune ca brazii adusi din import sunt cumparati de la sursa cu pana la 20 euro, dublu fata de anul trecut. Asa se explica, in opinia sa, si majorarea preturilor brazilor din import. El crede ca piata brazilor are, in acest an, o valoare de circa 5 milioane de euro.
„Brazii din import adusi pe piata romaneasca sunt de cultura, adica au fost crescuti special pentru a fi asa bogati si la dimensiunile cerute de piata. Preturile au crescut in acest an, din cauza ca autoritatile din tarile exportatoare au renuntat la subventiile pentru aceste culturi si astfel, producatorii si-au acoperit din pret deficitul creat”, a declarat Stefan Voicu, pentru DailyBusiness.
Importatorul explica preturile finale la vanzarile „pe strada”, de circa 100-150 de lei, prin existenta unei evaziuni fiscale extrem de puternice. „Noi vindem la Carrefour Colentina si la Auchan Bucuresti. Mai avem o firma partenera, Norman Product, care importa pentru Bricostore. La astfel de mari centre comerciale, preturile au ramas la o limita decenta. In piata libera insa, au ajuns sa coste de 3-4 ori mai mult decat la importatori, si asta pentru ca nimeni nu ii controleaza. Nivelul evaziunii fiscale este foarte mare”, a spus Voicu.
Ion Machedon, purtatorul de cuvant de la Romsilva, spune ca, daca nu ar fi fost oferta din supermarketuri, preturile ar fi crescut chiar si mai mult.
„Preturile supermarketurile mentin, cat de cat, un nivel decent fata de cele la care ar fi putut fi vandute in piata. Cred ca o oferta puternica pe piata marilor centre comerciale, in viitorii ani, va limita acest carusel al preturilor si speculantilor”, a precizat Machedon.
In conditiile in care, in pietele din marile orase, preturile brazilor se incadreaza intre 70 si 150-300 de lei, clientii s-au orientat catre oferta marilor centre comerciale care raporteaza vanzari record, pretul mediu al brazilor fiind de 50-70 de lei.
„Vanzarile merg foarte bine in aceasta perioada. Preturile pe care le practicam sunt in concordanta cu oferta bogata si calitatea brazilor pe care ii vindem. Ne asteptam ca in aceasta saptamana sa lichidam tot stocul de brazi primit de la importatori”, a declarat Anca Esimov, asistent marketing Bricostore.
Bricostore estimeaza ca va vinde, in aceasta iarna, 10.000 de brazi de Craciun, majoritatea fiind importati din Ungaria. O afacere profitabila, dovada ca pana si retailerul de mobila Ikea a decis sa intre in afacerea cu brazi, estimand ca va reusi sa vanda 2.000 de brazi, cu preturi cuprinse intre 70 de lei si 150 de lei.
Pro si contra brazi din import
Dincolo de cifrele de vanzari, o adevarata dilema s-a nascut in privinta calitatii produselor aduse din import versus cele traditionale, romanesti.
In timp ce importatorii se lauda cu marfa adusa din Danemarca sau Suedia, oficialii de la Romsilva reclama calitatea indoielnica a brazilor „occidentali”.
„Brazii din import, acestia modificati genetic, sunt de slaba calitate. Arata bine, sunt bogati, dar le lipseste mirosul de brad. Nu mai zic de faptul ca tin foarte putin, la caldura cazindu-le rapid acele”, a specificat Ion Machedon, purtatorul de cuvant de la Romsilva. „Brazii nostri macar sunt naturali, nu sunt dopati si tin toata perioada sarbatorilor si mult dupa asta”, a mai spus Machedon.
Importatorii resping insa teoria calitatii indoielnice a brazilor din import.
„Sunt brazi de calitate, bogati, sanatosi si foarte frumosi. Nu degeaba au fost crescuti intr-un mediu controlat, pentru a ajunge la o calitate excelenta. Cei care spun de defecte, ori glumesc, ori cauta sa isi vanda propria marfa”, a afirmat Stefan Voicu, directorul companiei Silva Group.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor evita sa se pronunte in aceasta problema. Ei se rezuma doar la a furniza cateva sfaturi considerate utile, cu privire la achizitia de brazi.
Astfel, in opinia ANPC, trebuie sa cumparati numai brazi din locurile special amenajate, pomii sa aiba crengile intregi si sa verificati daca nu le cad prea usor acele. Pe de alta parte, sfaturile Protectiei Consumatorilor se mai refera la evitarea riscurilor legate de functionarea instalatiilor de pom, care pot provoca incendii.
Bradul arficial, o varianta mai prietenoasa cu mediul
Pentru ecologisti si cei care nu sunt dispusi sa plateasca preturile cerute de comercianti pentru a avea un brad natural in casa, in magazine sunt vandute si variantele artificiale ale pomilor de Craciun.
Iar alternativa pare a fi de succes, dovada ca majoritatea hipermarketurilor anunta vanzari importante, preturile variind intre 25 lei si 300 de lei, in functie de marime si calitate.