are 800.000 de jucatori, care in 2008 au tranzactionat, conform BBC, 420 milioane de dolari, bani reali.
„Nu stiu cat castig pe luna, scot cat am nevoie. Si daca as castiga 50.000 de dolari, tot n-as scoate mai mult. Anul trecut pe vremea asta faceam 4.000 de dolari pe luna numai din skill (abilitati dobandite in timpul activitatii din joc si care pot fi vandute altor jucatori – n.r.), dar de cand a cazut piata am incetat sa le mai vand. Acum, castig in jur de 2.000-3.000 de dolari pe luna, dar scot 1.000-1.500. Restul raman in joc”, povesteste Ovidiu Badita.
Entropia in cifre
– Peste 800.000 de jucatori;
– Venituri de 1 milion de dolari pe zi pentru Mindark, compania suedeza care a dezvoltat jocul;
– Cea mai mare achizitie facuta in joc: 100.000 de dolari pentru o statie spatiala; Entropia a intrat in Cartea Recordurilor pentru cea mai scumpa achizitie a unui obiect virtual
– Alaturi de guvernul Chinei, Mindark va crea platforme de comert electronic care vor rula 1 miliard de dolari anual
Ovidiu nu este un caz izolat. „Mai sunt jucatori romani care castiga cam tot atat cat castiga si Ovidiu, numai ca unii dintre ei scot mai multi bani din joc decat el”, spune Andrei, 28 de ani, din Bucuresti, care joaca Entropia de 5 ani.
In urma cu 4 ani, Ovidiu Badita facea grafica – a lucrat in agentii de publicitate de toate dimensiunile, dar si pentru o fabrica de ambalaje – si castiga in jur de 1.000 de euro pe luna. Dar nu salariul a fost cel care l-a determinat sa renunte si sa-si dedice tot timpul jocului, ci stresul pe care il presupune un loc de munca fix.
„Nu mai am un sef, nu ma mai cert in fiecare zi cu clientul sau cel din productie, nu mai fac 3 ore pe drum. Munca mea era foarte stresanta, ajunsesem la o limita. Si nu ma stresa activitatea mea, cat relatiile dintre oameni. Insa daca acum as vrea un loc de munca in acest domeniu, nu am emotii ca nu mi-as gasi, pentru ca imi stiu foarte bine meseria”, spune Ovidiu, care marturiseste ca daca ar face acest pas, nu i-ar spune potentialului angajator ca si-a petrecut ultimii ani jucandu-se pentru bani.
Entropia, un joc in care profitul poate ajunge la sute de mii de dolari
Entropia a fost lansat oficial pe piata in 2003, dupa ce a functionat mai mult timp in versiunea beta, dar Ovidiu l-a descoperit mai tarziu, lucru pe care il regreta.
„Eu am inceput tarziu jocul. Daca incepeam de acum 10 ani, in prezent as fi ajuns la cateva sute de mii de dolari”.
Dar aceasta nu este o conditie necesara pentru profituri importante, daca poti investi sume mari de bani. De exemplu, australianul David Storey a cumparat in 2004 o insula de 26.500 de dolari si a reusit sa-si recupeze investitia dupa un an, din vanzarea de terenuri virtuale pentru constructia de case catre alti jucatori, precum si din taxele percepute pentru vanat si minerit, doua dintre cele mai populare activitati din joc, potrivit BBC.
[img=331][/img]
Entropia este un joc online dezvoltat de compania suedeza Mindark, bazat pe regulile economiei de piata, aplicate pe o planeta care trebuie cucerita: exista o forta de munca (vanatori, mineri, mestesugari, comercianti) care genereaza produse si servicii, se cumpara, se vinde, se fac imprumuturi la banca, exista un sistem de promovare a produselor si serviciilor, iar modelul economic are si o moneda, PED-ul, echivalentul a 10 centi. (10 PED=1$). Banii acumulati in joc pot fi transformati in bani reali. Banca jocului – Mind Bank AB – a primit licenta din partea autoritatilor suedeze pentru a putea functiona ca o banca reala.
In prezent, dezvoltatorul jocului are venituri de 1 milion de dolari de zi, potrivit Financial Times.
Jocul nu numai ca se bazeaza pe regulile economiei reale, dar este sensibil la orice transformare majora care are loc in viata reala, unde cea mai recenta este criza globala.
„In momentul declansarii crizei, mai toti americanii din joc care aveau nevoie de bani in viata reala au inceput sa scoata pe piata tot ce aveau: arme, skill, proprietati Si fiind o oferta prea mare, preturile au inceput sa scada. In plus, in joc nu mai intra bani din economia reala, pentru ca oamenii au scos tot ce au avut. Pistolul meu (o arma foarte rara in joc, achizitionata cu 13.500 de dolari) ajunsese sa valoreze 33.000 de dolari anul trecut, inainte de criza. Acum i-a scazut valoarea la 25.000 de dolari. Iar valoarea abilitatilor castigate in joc a scazut cu peste 20.000 de dolari”, povesteste Ovidiu.
Desi poti juca si gratis, pentru a desfasura diverse activitati economice in acest joc si a-ti dezvolta personajul prin achizitia de arme si abilitati (skill), care te ajuta sa-ti imbunatatesti activitatea si deci, sa castigi mai mult, trebuie sa investesti bani reali.
Versiunea de baza a jocului este gratis, dar la fel ca in lumea reala, ai nevoie de bani ca sa experimentezi tot ceea ce are de oferit acest univers.
„Daca ajungi pe o strada din Londra, poti sa te plimbi pe acolo gratis. Dar daca vrei sa te distrezi trebuie sa cheltui bani. La fel se intampla si in Entropia”, a declarat Jan Welter, fondatorul jocului, citat de BBC.
Castigurile provin din interactiunea cu sistemul – vanezi un animal sau gasesti un minereu pentru care sistemul te rasplateste – sau din schimburile comerciale pe care le poti face cu ceilalti jucatori.
„Daca vrei sa faci bani, trebuie sa bagi bani. Pentru a avea rezultate notabile, trebuie sa dispui de capital. Profitul tau nu poate fi decat un procent din cat ai”, spune Ovidiu, alaturi de care joaca si sotia sa.
Am investit 40.000 de dolari, dar acum valorez mult mai mult
„Cand am intrat prima oara, nu am bagat nici un ban. Am intrat sa vad cum e. La inceput, am fost foarte sceptic, mi se parea o sarlatanie”, povesteste Ovidiu, care in prezent are zile in care petrece intre 12 si 14 ore pe zi in lumea virtuala a Entropia, nu numai pentru a juca efectiv, ci si pentru a se informa pe forumuri despre noutatile care apar in joc.
In total, spune ca a ajuns sa investeasca 40.000 de dolari, bani reali, in afara de cei castigati in joc si reinvestiti. A inceput cu 10-20 de dolari si a ajuns pana la 100 de dolari. Apoi a decis sa faca achizitia cea mai importanta, odata cu care au venit si primele profituri si care l-a ajutat sa devina acum cel mai bun vanator din joc: un pistol de 13.500 de dolari.
[quote=Ovidiu Badita, jucator Entropia]Daca maine am nevoie de 5.000 de dolari, pot sa scot. Numai ca asta m-ar afecta, pentru ca e foarte important sa ai cash. Pentru mine este esential sa am banii acolo si nu afara[/quote]
Andrei a investit pana acum doar 5.000 de dolari, dar a ajuns sa valoreze 9.000 de dolari. Si el are un pistol, in valoare de 7.500 de dolari.
Oricat de mari pot parea investitiile facute de Ovidiu si Andrei, au existat altele mai mari. In 2005, Jon Jacobs, cunoscut ca Nervedie in joc, a cumparat, la licitatie, o statie spatiala cu 100.000 de dolari. In prezent are venituri de 10.000 dolari pe luna, potrivit Reuters.
De asemenea, licenta pentru a opera o banca virtuala din joc a fost achizitionata cu 99.900 de dolari.
Ovidiu cheltuieste pe zi intre 700 si 1.000 de dolari, bani pe care ii da pe munitie si toate elementele necesare de care are nevoie pentru a-si desfasura activitatea si pe care le cumpara de la sistem. Isi ia inapoi acesti bani cu un mic profit.
„Uneori si pierd. Nu fac profit in fiecare zi. Am saptamani in care pierd si 200-300 de dolari pe zi, dar per total am iesit bine. Sunt perioade in care merge foarte prost, dar eu continuu sa joc pentru ca fac skill, pe care apoi le pot vinde”, spune Ovidiu.
Cati bani ar obtine daca ar vinde tot ce are?
„Mi-a scazut valoarea din cauza crizei imobilare cu vreo 20.000 de dolari sau mai mult, poate chiar 30.000. Dar si asa, daca as vinde tot ce am, tot valorez mai mult decat am investit, probabil undeva in jur de 50.000 de dolari. Poate mai mult, poate mai putin, depinde de cat de repede vrei banii. Pe mine insa nu ma intereseaza cat as obtine daca as vinde. Pentru mine jocul este o investitie, un lucru din care traiesc”, spune Ovidiu.
Asadar, o investitie pe termen lung, dar de care poate beneficia in orice moment, nu insa fara repercusiuni asupra evolutiei sale in joc.
„Daca maine am nevoie de 5.000 de dolari, pot sa scot. Numai ca asta m-ar afecta, pentru ca e foarte important sa ai cash. Pentru mine este esential sa am banii acolo si nu afara”, spune Ovidiu.
Si asta pentru ca, exact ca pe o piata reala, exista competitie. „Daca scot multi bani, eu nu mai cresc si creste lumea pe langa mine. Trebuie sa fii printre cei mai buni”. Acesta este obiectivul lui Ovidiu pentru a putea sa spere la potul cel mare.
„La nivelul la care sunt, am sansa ca intr-o zi sa iau si 10.000-20.000 de dolari, si nu imi pun problema daca, ci cand se va intampla. Nu are cum sa nu-ti iasa. Sistemul te plateste pentru activitatea ta. Eu, ca vanator, omor animale. In momentul in care am omorat un animal, sistemul imi da sau nu ceva. Daca omori un singur animal, e loterie. In momentul in care omori cateva mii, nu mai e loterie, e ca si cand ai cumpara 80% din biletele de la loto. Un animal poate sa-ti dea nimic sau foarte mult, chiar si ceva care valoreaza 30.000 de dolari (un item cum este pistolul si pe care poti sa-l vinzi unui alt jucator – n.r.)”, spune Ovidiu.
Roman in Entropia? Mai bine nu
Ovidiu povesteste ca jocul nu a ramas in afara atentiei asa-zisilor infractori informatici. Chiar el a cazut victima unui furt, atunci cand i-a dat unui roman o armura si nu a mai primit contravaloarea ei, 500 de dolari. Reclamatia la Politie a acestui caz a ramas fara rezultat („s-au uitat stramb la mine si probabil nici nu mi-au inregistrat plangerea, desi era obligatoriu”), povesteste Ovidiu, care a invatat sa fie acum mai prudent.
[quote=Ovidiu Badita, jucator Entropia]In momentul declansarii crizei, mai toti americanii din joc care aveau nevoie de bani in viata reala au inceput sa scoata pe piata tot ce aveau: arme, skill, proprietati[/quote]
Dar acesta nu este singurul caz, pentru ca altfel jucatorilor din Romania nu le-ar fi fost teama sa dezvaluie numele tarii din care provin.
„Inainte de 2006 ma feream sa spun ca sunt roman. Erau multi scammeri (persoane care comit inselaciuni – n.r.) romani. Se imprumutau de item-uri foarte scumpe, pe incredere, si nu le mai dadeau inapoi”, povesteste Andrei.
„Romanii nu erau foarte respectati. Daca spuneai ca esti roman era vai de capul tau. Asta era politica valabila si cand am intrat eu in joc. Lucru deranjant”, spune Ovidiu, care estimeaza ca numarul romanilor implicati se situeaza undeva in jurul a 1.000 de jucatori.
Imaginea virtuala a romanilor din Entropia s-a mai imbunatatit insa in ultimul timp si asta pentru ca au participat la diverse competitii internationale (WOF) in care au reusit sa se impuna, lucru care nu i-a scutit insa de suspiciuni.
„La prima editie am ajuns in finala, toata lumea s-a gandit ca am trisat, in a doua editie am ajuns din nou in finala, dar anul asta am reusit sa-i invingem pe suedezi”, povesteste Ovidiu.
Jucatorii activi din Entropia sunt in general oameni maturi, educati, cu studii superioare, inteligenti, spune Ovidiu.
„Majoritatea celor care joaca au intr-un fel sau altul legatura cu IT-ul”, spune si Andrei.
Jocul nu este foarte popular in Romania, asa cum este in Suedia sau Statele Unite, motiv pentru care Ovidiu se implica activ si investeste in promovarea acestui joc, interesul sau fiind sa existe cat mai multi jucatori, pentru ca asta determina o crestere exponentiala a sumelor de bani fizici care intra in Entropia.
Ovidiu este cel care a cumparat domeniul pentru entropia.forum.ro, iar acum a pus la bataie un premiu de 1.200 de dolari din propriul buzunar in cadrul unui concurs: cei care se inscriu joaca normal si sunt recompensati sau nu de sistem, dar cel mai bun va primi de Craciun, data la care se termina concursul, inca 1.200 de dolari.
Sfat pentru cei interesati: Informeaza-te si testeaza daca vrei sa investesti
Multi sunt atrasi in joc tocmai de posibilitatea de a castiga bani. Dar lipsa de informatii despre cum functioneaza sistemul te poate duce la rezultatul contrar.
Producatorul ofera putine informatii despre cum functioneaza jocul, spune Ovidiu, dar o buna sursa in acest sens sunt forumurile. Este adevarat insa ca poti incerca orice, numai ca orice incercare costa, si tocmai de aceea este preferabil sa inveti gratis, din experienta celorlati.
Dupa o buna documentare, urmeaza alegerea tipului de activitate pe care vrei sa o practici in functie de banii pe care esti dispus sa-i investesti, dar si de structura ta psihologica.
„Pentru inceput, cele mai usoare lucruri sunt vanatoarea sau minatul, pentru ca ai nevoie de un capital mic de start. In ceea ce priveste krafting-ul (mestesuguri – n.r.), nu sunt multi care fac asta si o fac prost. Aici ai sanse sa pierzi usor 10.000 de dolari intr-o saptamana. La nivelul asta trebuie sa folosesti resurse pe care unii le mineaza si altii le vaneaza. Iti trebuie un capital mare, de cateva zeci de mii de dolari, bani de care nu poti sa te atingi pentru ca trebuie sa-i rulezi”, spune Ovidiu.
Dar si sansele de castig sunt pe masura, fiind una dintre cele mai profitabile activitati. Numai ca pentru aceasta activitate, pe langa bani, trebuie sa ai si „stomac”.
„Comertul e cel mai profitabil. Numai ca eu nu am stomac de asa ceva. Trebuie sa-i convingi pe oameni sa-ti vanda o chestie mai ieftina, pe care tu sa o vinzi mai scump ca sa poti face profit. Eu am impresia ca ii fur pe acei oameni si nu pot sa fac asa ceva. Si eu vand si incerc sa obtin un pret cat mai bun, dar nu oblig pe nimeni sa cumpere daca nu vrea. In schimb, negustorul trebuie sa recurga la diverse strategii pentru a-l convinge pe client”, povesteste Ovidiu.
Cat despre viitorul sau in acest joc, Ovidiu nu si-a facut un plan, nu si-a stabilit o data la care sa iasa din joc.
„In ceea ce priveste varsta, nu exista o limita. Acum sunt si oameni de 60 de ani care joaca”, conchide Ovidiu.