Investitia in prima etapa este realizata in proportie de 85% din fonduri structurale, 2% reprezinta contributia municipalitatii oradene, iar diferenta va proveni de la buget, relateaza NewsIn.
Prin proiectul „Revitalizarea Cetatii Oradea si reintroducerea in circuitul turistic”, municipalitatea urmareste realizarea unor lucrari de consolidare, conservare, restaurare si refunctionare a corpurilor de cladire, amenajarea cailor de acces pietonal si iluminatul decorativ, avand drept scop cresterea atractivitatii acestui obiectiv turistic.
In prima etapa, vor intra in reabilitare 8 corpuri de cladiri in suprafata de 9.000 metri patrati si 13.514 mp suprafete exterioare. Astfel, in corpul A se propune amenajarea Muzeului Cetatii cu spatii expozitionale, spatii de cercetare, o cafenea si o biblioteca cu sala de lectura.
In corpul G va fi mutata administratia Cetatii, iar corpul H va fi transformat in Muzeul Painii, aici urmand sa functioneze un spatiu expozitional, de productie si degustare, toate urmand sa fie deschise publicului pentru vizitare.
Cladirea va adaposti 3 brutarii, un spatiu de muzeu, un restaurant cu specific de panificatie si o cafenea.
In Corpul I vor fi amenajate birouri si sali de conferinte pentru organizatiilor neguvernamentale, iar in corpul K vor fi ateliere de mestesuguri, de arta medievala, cu spatii expozitionale, ateliere de prelucrare a metalelor, a sticlei, tamplarie, olarit, anticariat.
In zona de est a cladirii va functiona o cafenea si un restaurant cu specific medieval.
In corpul L, care va purta denumirea „Strada Breslelor”, se va amenaja o crama cu spatii de consumatie, iar in corpul M vor fi spatii pentru activitati culturale: club, cinema, teatru, sali de dans.
In Corpul P va functiona un lapidariu, la propunerea consilierului local Mircea Bradu, urmand sa fie amenajat un Muzeu al Supliciului, ca urmare a faptului ca respectivul loc a fost un spatiu de tortura, in evul mediu.
Durata de realizare a investitiei este de 6 ani. A doua etapa a proiectului prevede refacerea inelul princiar, adica imobilele care incadreaza curtea interioara. Intentia primariei este ca dupa reabilitare, cetatea sa se autofinanteze partial.