Luna viitoare, racheta, botezata Helen si construita de catre Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA), Marina Militara, ROMATSA si Aviatia Militara, va efectua primul zbor de test.
Scopul final al proiectului, sustinut din fonduri private, sponsorizari si donatii, este ca racheta sa ajunga pe Luna, sa lanseze un robot care sa se deplaseze minim 500 de metri pe suprafata si, in acest proces, sa colecteze date ce urmeaza a fi transmise pe Pamant. Racheta nu va avea la bord oameni.
„Daca zborul de testare va decurge cum ne asteptam, in mod sigur vom fi favoriti in cursa propusa de Google. In prezent, conform unui sondaj de pe site-ul oficial al concursului, suntem pe locul trei in lista favoritilor, desi fondurile destinate proiectului sunt, desi remarcabile, de 5-10 ori mai mici decat cele ale unor concurenti din SUA”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Bogdan Sburlea, project manager ARCA. Acesta nu a dorit sa faca publice investitiile necesare dezvoltarii acestui proiect.
In prezent sunt inscrisi in competitie 19 concurenti. Printre tarile participante se numara SUA, Marea Britanie, China sau Danemarca.
Premiul cel mare, oferit de Google, este de 20 mil. $. Pe langa acesta, compania americana va oferi inca 5 mil.$ pentru echipa care va ocupa locul doi. Alte 5 mil. $ vor fi oferite ca „bonus”, care cel mai probabil se va imparti mai multor echipe in functie de rezultate.
Concursul se va incheia in 2012, cu posibilitate insa de prelungire a acestui termen, a mai spus Bogdan Sburlea. Racheta romaneasca este inca „tinuta la secret”, urmand ca imagini cu aceasta sa fie facute publice, pe site-ul ARCA, in viitorul apropiat.
Intrebat ce ar face cu banii daca ar castiga, Sburlea zambeste: „Inca nu am ajuns atat de departe cu imaginatia. Deocamdata, tintim Luna”.
ARCA este o organizatie non-guvernamentala, cu sediul in Valcea.