Conform aceluiasi raport, aproximativ 2 din 3 romanii fumatori cu varste cuprinse intre 35 si 44 de ani vor sa se lase de fumat, iar dintre cei care au incercat sa renunte, 55% sunt deja la cea de-a 3-a tentativa esuata pentru ca nu stiu ce ar trebui sa faca pentru a renunta.
Dintre cei care au incercat sa renunte definitiv la fumat, 78% au declarat ca nu au facut nimic concret in acest sens. Doar 6% dintre respondenti au apelat la medic pentru a renunta la dependenta de fumat in contextul in care 51% dintre fumatorii romani cred ca medicul reprezinta cea mai credibila sursa de informatii cand vine vorba de renuntare la fumat.
Conform aceluiasi studiu, romanii care se gandesc sa renunte la fumat considera drept principal motiv costul tigarilor, in procent de 32% si secundar, in proportie de 31% motivele de sanatate. In schimb, romanii fumatori care nu s-au gandit niciodata sa renunte la fumat, ar renunta, in proportie de 48%, din motive de sanatate si doar de 12% din lipsa banilor.
45% dintre locuitorii Romaniei, la nivel urban cu varsta de peste 18 ani fumeaza cel putin 5 tigari pe zi. Procentul nefumatorilor este de 55% din totalul esantionului, dintre care aproximativ 70% afirma ca nu au fumat niciodata. Aproximativ jumatate dintre fumatori consuma mai putin de 1 pachet de tigari pe zi. In medie, fumatorii platesc pe zi pentru tigari 7.4 lei.
Cu toate ca fumatul este perceput de catre majoritatea fumatorilor drept un obicei placut, principala consecinta a fumatului in Romania este cancerul pulmonar, intr-o proportie covarsitoare de 31%. Medicul si farmacistul raman cele mai credibile surse de informare cu privire la sanatate pentru majoritatea fumatorilor.
Contrabanda cu tigari a scazut la 33,9% din piata in luna martie, cu 2,3 puncte procentuale mai putin fata de inceputul anului, conform unui studiu comandat de British American Tobacco si Japan Tobacco International, la cre au raspuns 2.500 de persoane din intreaga tara. Potrivit estimarilor celor doi producatori, bugetul de stat ar putea inregistra pierderi de 1 miliard de euro din cauza contrabandei de tigari doar in anul 2010.
Evaziunea fiscala din domeniul comercializarii produselor din tutun se ridica la 1 mld. euro, principalele surse fiind reprezentate de traficul de frontiera cu Ucraina si Republica Moldova si vanzarile prin duty-free.
In Romania se fumeaza, anual, circa 37 de miliarde de tigari. Piata tigarilor este, valoric, cea mai mare din domeniul bunurilor de larg consum.