Productia video acopera cea mai mare parte din valoarea pietei.
Valoarea segmentului de productie video pentru spoturi publicitare s-a ridicat anul trecut la circa 20-25 mil. euro, fiind acoperita aproape integral de casele de productie, a spus Stefan Iacob, directorul de productie al Saga Film, una dintre cele mai mari case de productie din Romania.
Pe de alta parte, Dan Creimerman, proprietarul studioului audio Acustic Multimedia, considera ca partea de productie audio pentru spoturi valoareaza peste 5 mil. euro pe an. Interesant este faptul ca cea mai mare parte a bugetelor nu se indreapta catre productia propriu-zisa, ci catre achitarea unor melodii originale pentru coloana sonora a spoturilor publicitare. De exemplu, operatorii telecom de obicei prefera sa plateasca sume de ordinul zecilor de mii de euro pentru astfel de melodii, conform lui Creimerman.
De asemenea, Tino Furtuna, directorul general al casei de productie Factor (si component al trupei Holograf), considera ca intreaga piata de productie audio-video pentru spoturi publicitare se ridica la circa 30 mil. euro.
In cazul contractelor cu case de productie, o zi de filmare costa circa 30.000 euro, insa suma poate sa difere in functie de ce trebuie sa cuprinda spotul. „Cel mai scump spot realizat cu intermedierea noastra s-a ridicat la 100.000 euro”, a spus Mircea Staiculescu, managing director al agentiei de publicitate Headvertising.
Pe aceasta piata exista de la studiori de apartamente, „dotate” cu un computer si o placa de sunet, pana la studiorile cu tehnologie de clasa internationala, a spus Tino Furtuna, directorul general al casei de productii Factor, care in 2008 a inregistrat venituri de 2 mil. euro. Piata este segmentata pe nise, pe productie audio, video, grafica si asa mai departe, spune acesta.
El considera ca efectele crizei financiare de pe piata de publicitate nu vor fi foarte negative pentru casele de productie si studiourile bine pregatite ca know-how si echipament.
„In general, bugetele de promovare scad, dar nu dramatic. In plus, am sesizat o crestere a interesului pentru promovarea online”, a spus Tino Furtuna.
Cezar Stanciulescu, directorul studioului audio AudioSquad (si membru al formatiei Suie Paparude), cu experienta de peste 10 ani in productia audio, subliniaza insa ca aceasta piata este strans interconectata cu cea de publicitate, care trece printr-o perioada mai dificila.
„Ca exemplu: calupul publicitar din orele de varf a ajuns la 2 minute de reclame in conditiile in care anii trecuti puteai sa tragi un pui de somn in pauza publicitara. E importanta aceasta recesiune, dar de-a lungul timpului adevaratele crize publicitare au fost create si intretinute de diversi factori subiectivi, de fapt de diversi subiecti, personaje cu putere de decizie blocate in diverse stadii de pricepere a advertisingului”, a comentat Stanciulescu.
Cum se porneste o afacere in domeniu
Firma lui Tino Furtuna, Factor, a fost infiintata in 1994 ca studio de sunet. „Am avut norocul sa inventam atunci doua concepte, Marlboro Music si Pepsi Music, prin care am reusit sa ne finantam cresterea”.
Potrivit lui Furtuna, elementul definitoriu in aceasta afacere este entuziasmul personal.
„Nu se investeste prea mult intr-o astfel de afacere, eu am investit circa 10.000 euro si sper sa am venituri de cateva mii de euro pe luna in primul an”, a spus Cezar Stanciulescu, proprietarul studioului audio Audio Squad, proaspat lansat pe piata.
„Am inceput sa practic aceasta meserie acum peste 10 ani, iar acum trebuie sa-mi reiau legaturile”, spune Stanciulescu, care a adaugat ca in Romania sunt cateva sute de studiouri de inregistrari.
„Ideal la ora actuala este sa ai ca partener un studio video, o casa de productie. Cele mai scumpe campanii raman cele televizate, unde secunda de difuzare e foarte scumpa si automat investitia e mare, cerintele si asteptarile sunt mai mari si, automat, furnizorii sunt recompensati mai bine. Am lucrat pe partea de compozitie, pe post procesare, sound design, voice over si chiar interpret pentru campanii cum ar fi Vodafone, Nederlanden sau Pepsi la Liberty Parade”, a spus Stanciulescu.
Care sunt factorii de care trebuie sa tii cont cand incepi o afacere in domeniu? In primul rand sunt relatiile pe care la ai si, pe acelasi plan, experienta. Apoi este amplasarea. Cei ce lucreaza in advertising sunt comozi si, de multe ori, renunta la un studio pentru ca e greu accesibil, spune Stanciulescu.
Sunt foarte multe studiouri in Romania, spune si Dan Creimerman, seful de la Acustic Multimedia, care a completat insa ca cele care conteaza se numara pe degete. Studioul acestuia a inregistrat venituri de 80.000 euro in 2008.
Creimerman a mai spus ca pentru a practica aceasta meserie trebuie sa stii cum functioneaza mecanismul publicitatii si sa ai cunostinte tehnice si artistice.
Se poate si „in-house”
Una dintre agentiile care au produs spoturi publicitare fara a apela la o casa specializata este Leo Burnett.
„Cand nu ai incotro, produci un spot fara sprijinul casei de productie. In general asta se intampla nu pentru ca cineva ar vrea sa faca demonstratie de forta de genul ‘ma descurc eu fara o casa de productie in spate’, ci pur si simplu pentru ca nu exista buget pentru proiectul respectiv. La Leo s-au facute multe spoturi si printuri premiate fara ajutorul unor case de productie. Nu a fost usor, dar cu o mobilizare generala si cu mult suflet, ne-a iesit”, a spus Laura Georgescu-Baron, AV Production Director, Leo Burnett.
Spre exemplu, Leo a produs in-house campania pentru muzeul Antipa, care a fost premiata la Ad’Or.
„Cu siguranta ca la baza a stat ideea, dar daca nu ar fi fost materializata, scripturile ar fi ramas undeva inchise intr-un sertar”, spune Georgescu-Baron.
„Este greu ca atunci cand vezi ca exista niste idei foarte bune (de cele mai multe ori refuzate de client) sa nu incerci sa gasesti solutii pentru realizarea proiectelor. Incepi sa iti bati capul cum poti sa faci proiectul respectiv fara buget si cu cate mai putine compromisuri. Asa s-a intamplat si cu spotul „Batman”, un alt spot premiat, de aceasta data la Portoroz”, a mai spus Laura Georgescu-Baron.