- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Reamenajarea de la Universitate, pe mana unei firme de drumuri. Ce sanse de „reusita” are proiectul

14 Jul, 00:03 • karina.popescu
Fantana de la Universitate, unul dintre cele mai populare locuri de intalnire pentru bucuresteni, este in plin proces de demolare, acuzat din mai multe parti de ilegalitate si lipsa de transparenta. Cum arata filmul acestei controverse si care sunt sansele de stopare a proiectului de reamenajare "in stil european", intr-un material DailyBusiness.ro.
Reamenajarea de la Universitate, pe mana unei firme de drumuri. Ce sanse de reusita are proiectul

Primaria Bucurestiului anunta un centru “modernizat”, demn de o capitala UE. Ni se promite reamenajarea pietei 21 Decembrie 1989, unde este situata Fantana Dunarea, prin demolarea acesteia si inlocuirea ei cu un joc de apa de tip gheizer. Va fi reamenajata si zona din jurul fantanii, actualul pavaj urmand sa fie schimbat cu placi de granit si piatra cubica.

Insa oponentii proiectului, membrii in mai multe ONG-uri, au constatat o serie de ilegalitati legate de acest caz, sustinand si faptul ca fantana are o valoare memoriala. In plus, se afla intr-o zona de protectie a monumentelor istorice (intre Universitate si Facultatea de Arhitectura) ceea ce inseamna ca o eventuala demolare constituie fapta penala.

Din informatiile mai multor surse, trimisii primariei, reprezentanti ai firmei Tehnologica Radion si ai Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti, lucreaza in baza unei autorizatii pentru intretinerea carosabilului si trotuarului. Pentru moment se lucreaza la trotuarul dintre sosea si banda taxiurilor si au fost ridicare bancile si celelalte obiecte de mobilier din toata piata.

Tehnologica Radion, controlata de omul de afaceri Theodor
Berna, s-a aflat in primavara printre firmele investigate de Consiliul Concurentei,
in legatura cu trucarea unor licitatii pentru drumuri.

Spargerea bordurilor si demolarea gardurilor si bancilor din zona Fantanii au inceput pe 4 iulie, cand muncitorii au putut prezenta la cererea Politiei doar o autorizatie pentru lucrari de intretinere a drumurilor.

„Daca se respecta legea, sunt toate sansele sa se stopeze demolarea fantanii. Trebuie ca proiectul sa fie prezentat in Comisia Nationala a Monumentelor Istorice pentru avizul Ministerului Culturii”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.

Intrebat care au fost demersurile legale pentru stoparea sau intarzierea lucrarilor din Piata 21 Decembrie, Nicusor Dan a spus ca a fost alertata Directia pentru Cultura a Municipiului Bucuresti. „Ei pot opri lucrarile pe loc daca se incepe demolarea fantanii fara autorizatie”.

Acesta a mai spus ca declaratiile primariei legate de subiect nu le-a facut, cum ar fi fost normal, arhitectul sef, ci Administratia Strazilor. „Asta e absurd, de amenajarea unuia din cele mai importante spatii din Bucuresti se ocupa Administratia Strazilor si o firma de drumuri”.

Fara valoare arhitecturala, dar incarcata simbolic

„Trebuie spus ca fantana nu are o valoare arhitecturala. Insa are o foarte mare valoare memoriala: fantana de la Universitate a fost punctul de intalnire a sute de mii de bucuresteni. Iar obiectele cu valoare memoriala sunt cele care dau sens comunitatii, ele fac ca orasul sa fie un organism viu cu care oamenii interactioneaza afectiv si nu un spatiu neutru prin care merg de acasa la serviciu”, a precizat presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.

„Pe de alta parte avem doua monumente istorice, Universitatea si Facultatea de Arhitectura, si ce se aseaza acolo trebuie sa fie in acord cu ele. De aceea este necesara discutia in Comisia Nationala a Monumentelor Istorice”, a adaugat acesta.

Se vrea mutarea fantanii in giratoriu

Recent, au aparut noi informatii legate de subiect, venite tot din partea Administratiei Strazilor, venite pe fondul protestelor: Municipalitatea ar lua in calcul mutarea Fantanii Dunarea in mijlocul intersectiei de la Universitate, avand in vedere valoarea ei de simbol pentru bucuresteni.

“Municipalitatea isi inchipuie probabil ca bucurestenii isi vor da intalnire la fantana in rondul din mijlocul intersectiei, sarind peste suvoiul de masini. Se vede ca nu inteleg nimic din dezvoltarea urbana. Noi nu aparam obiecte de dragul obiectelor, ci un spatiu viu, cu repere afective pentru bucuresteni, iar fantana de la Universitate e un astfel de reper”, a mentionat Nicusor Dan.

Arhitectii nu stiu nimic despre noul proiect

Cand a fost facut concursul de arhitectura pentru zona statuilor din
Piata Universitatii, organizat de primarie in colaborare cu Ordinul
Arhitectilor Bucuresti (OAB), primaria a promis ca vor organiza impreuna
concurs si pentru zona fantanii si pentru zona din fata Teatrului
National.

Asa ca inceperea brusca a lucrarilor la Universitate i-a luat prin surprindere pe arhitecti, care au incercat sa afle de la
Primarie informatii despre proiectantul fantanii “saltarete”, dar nu au
reusit.

Acestia au reactionat la acest demers, precizand ca decizia primariei nu
respecta angajamentele pe care primarul Sorin Oprescu si le-a asumat
si, in plus, incalca legea 150, referitoare la investitiile din banii
publici.

“Ordinul Arhitectilor Bucuresti a insistat in repetate randuri asupra
importantei deosebite a spatiilor publice din Bucuresti si a recomandat
autoritatilor locale sa nu mai faca astfel de lucrari fara o viziune
arhitecturala si urbanistica si fara un concurs si juriu de specialitate
format din arhitecti”, se arata in comunicatul OAR.

“Ordinul Arhitectilor afla acum ceea ce noi am aflat de mult timp, ca primaria minte si nu se tine de cuvant”, a spus Nicusor Dan.

Care sunt neregulile constatate de ONG-uri

“Cu toate sesizarile facute la institutiile abilitate, (Inspectia in Constructii si Primaria Capitalei) ne-a fost imposibil sa obtinem vreo informatie cu privire la modul de atribuire a acestor lucrari”, au spus reprezentantii SOS Fantana, un grup constituit pe Facebook al celor care se opun demolarii actualei fantani si care au sesizat mai multe nereguli in legatura cu lucrarile de la Universitate:

 -Nu exista un panou de informare. Singura informatie se regaseste pe o panza agatata pe gardul de-a lungul Bulevardului Nicolae Balcescu, in care este expusa o simulare a propunerii de reamenajare a Pietei 21 Decembrie 1989, in care fantana nu mai apare in forma actuala, ci este inlocuita de un joc de apa tip gheizer.

– Autorizatia  prezentata de Tehnologica Radion nu se aplica pentru constructii si desfiintari. Pentru aceste lucrari este nevoie de o autorizatie emisa in baza Legii constructiilor 50/1991.

– Intrucat Piata 21 Decembrie se afla intr-o zona protejata si in vecinatatea a 2 monumente clasa A (Facultatea de Arhitectura si Universitatea), rezulta ca pentru orice interventie in zona este obligatoriu avizul Ministerului Culturii, care a confirmat ca nu exista o documentatie depusa pentru emiterea acestui aviz.

Impotriva acestor neregului s-au depus petitii la Politia Capitalei si au fost solicitate rezultatele interventiilor agentilor de politie constatatori.

Politia Capitalei si Politia Locala au intervenit de patru ori, fara niciun rezultat insa: lucrarile nu au fost oprite si nici nu au fost justificate printr-o autorizatie, spun contestatarii proiectului.

“Deducem ca lucrarile anuntate de primarie de inlocuire a fantanii de la Universitate cu o fantana ‘saltatoare’ nu au autorizatie de construire. In aceste conditii, actiunile desfasurate in aceste zile de echipele de muncitori din zona sunt abuzive si ilegale, iar interventiile Politiei ineficiente”, spun reprezentantii grupului SOS Fantana.
 
Actuala fantana din Piata Universitatii a fost amenajata dupa cutremurul din 1977, o data cu Blocul Dunarea.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Silviu Prigoană: Povestea omului de afaceri care a transformat dificultățile în miliarde. De la frigotehnist la magnat al gunoiului
Silviu Prigoană: Povestea omului de afaceri care a transformat dificultățile în miliarde. De la frigotehnist ...
România dă startul mega-proiectului energetic. Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă vor fi construite
România dă startul mega-proiectului energetic. Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă vor fi construite
Val de scumpiri în 2025. Eliminarea facilităților fiscale lovește dur agricultura și industria alimentară
Val de scumpiri în 2025. Eliminarea facilităților fiscale lovește dur agricultura și industria alimentară
Ce este interzis să depozitezi în spațiile comune ale blocului. Amenzile sunt uriașe
Ce este interzis să depozitezi în spațiile comune ale blocului. Amenzile sunt uriașe
Cum pot românii să profite de sărbătorile de iarnă pentru a câştiga bani în plus. Zeci de mii de anunţuri publicate în noiembrie
Cum pot românii să profite de sărbătorile de iarnă pentru a câştiga bani în plus. Zeci de mii ...
Populația României continuă să scadă. Ce arată cifrele din luna septembrie 2024
Populația României continuă să scadă. Ce arată cifrele din luna septembrie 2024
Noul an vine cu măriri slariale pentru românii din Marea Britanie. De când se aplică creşterile şi cine va beneficia de noile măsuri
Noul an vine cu măriri slariale pentru românii din Marea Britanie. De când se aplică creşterile ...
Cât te va costa factura la gaz în iarna 2024-2025 dacă scazi temperatura cu un grad la centrala termică. Calculul simplu care te ajută
Cât te va costa factura la gaz în iarna 2024-2025 dacă scazi temperatura cu un grad la centrala termică. ...
Ce faci dacă ai pierdut bonul emis la reciclarea ambalajelor. Trucul prin care îți poți recupera banii
Ce faci dacă ai pierdut bonul emis la reciclarea ambalajelor. Trucul prin care îți poți recupera ...
Analiză BNS. Sindicatele anticipează creșterea impozitului pe venit, de la 10 la 13 la sută
Analiză BNS. Sindicatele anticipează creșterea impozitului pe venit, de la 10 la 13 la sută
Burse şcolare 2024-2025: 1.400 de lei pe card , banii se virează săptămâna viitoare
Burse şcolare 2024-2025: 1.400 de lei pe card , banii se virează săptămâna viitoare
Cât produc 1.000 de lei puși deoparte timp de un an. În ce e mai avantajos să-i păstrăm: într-un depozit bancar sau în titluri de stat?
Cât produc 1.000 de lei puși deoparte timp de un an. În ce e mai avantajos să-i păstrăm: într-un ...
Sondaj eJobs. Cutremur pe piaţa muncii, 60 dintre angajaţi vor alt job în 2025
Sondaj eJobs. Cutremur pe piaţa muncii, 60 dintre angajaţi vor alt job în 2025
Silviu Prigoană, un magnat al afacerilor, a murit subit!
Silviu Prigoană, un magnat al afacerilor, a murit subit!
Datoriile colosale ale Petrom care pot arunca România în faliment
Datoriile colosale ale Petrom care pot arunca România în faliment
Apare o nouă autostradă în România! Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor
Apare o nouă autostradă în România! Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor
Șase din zece angajați vor să-și schimbe domeniul de activitate, pentru un salariu mai bun
Șase din zece angajați vor să-și schimbe domeniul de activitate, pentru un salariu mai bun
Turiștii din Paris, șocați de români. Cum au fost surprinși lângă Turnul Eiffel
Turiștii din Paris, șocați de români. Cum au fost surprinși lângă Turnul Eiffel