„158 de tone inseamna foarte mult, daca tinem cont de faptul ca Recolamp a demarat construirea infrastructurii de colectare la inceputul lui 2008, ca a trebuit sa contacteze una cate una locatiile de colectare, sa le convinga sa accepte containerele noastre, sa contracteze furnizori de servicii, pe scurt – sa inceapa sa functioneze cu toate urcusurile si coborasurile presupuse de un demers, atunci cand el debuteaza”, a spus Roxana Sunica, directorul de marketing al Recolamp.
„In mod evident, daca ne raportam la cat se recicleaza in tari precum Suedia sau Germania, Romania are mult de recuperat, si nu doar la capitolul surse de iluminat, insa rezultatele acestui prim an au fost foarte incurajatoare si credem ca in 3 – 4 ani, putem ajunge din urma, in acest domeniu, tarile dezvoltate”, a adaugat Roxana Sunica.
„In medie, durata de viata a unui bec economic este de 6 ani, astfel ca, pentru a afla cantitatea de deseuri existente in 2008, ar trebui sa ne raportam la vanzarile anului 2002. Din pacate, in acest moment in Romania nu exista informatii consolidate si transparente referitoare la numarul produselor – surse de iluminat puse pe piata in acel an, astfel ca cifra pe care o putem noi furniza este o aproximare. Tinand cont de cele expuse, Recolamp apreciaza ca a avut ca si cota de colectare in 2008, undeva in jur de 15% (din totalul deseurilor – n.r.)”, a adaugat Sunica.
„Avem 100 de producatori romani participanti la schema colectiva administrata de Recolamp, care aplica Timbrul Verde produselor lor”, a spus Pop.
Taxa de timbru verde este de 0,9 lei pe sursa de iluminat, iar producatorul/ agentul economic vireaza acesta suma, dupa colectarea de la consumatorul final, catre Recolamp, care foloseste banii pentru colectarea, transportul si valorificarea acestui tip de deseuri.
Printre participantii la campania de colectare se numara Baduc S.A., BauMax Romania, GE Hungary, Mercury Lighting, Metro Cash&Carry sau Philips Outdoor Lighting Romania.
Recolamp are, in prezent, amplasate peste 1.000 de locatii (platforme industriale, fabrici, cladiri de birouri sau ministere) containere specializate pentru colectarea selectiva a surselor de iluminat. Pentru 2009, Recolamp isi propune sa ajunga la peste 1.500 astfel de puncte de colectare.
In ceea ce priveste reciclarea deseurilor colectate in 2008, Recolamp a utilizat pentru o parte din deseuri serviciile unei companii din Targu Mures, iar pentru tuburile fluorescente sau becuri economice, care inca nu pot fi reciclate in Romania, au fost efectuate exporturi catre o fabrica autorizata din Germania.
In total, au fost reciclate prin cele doua solutii peste 40 tone de deseuri, urmand ca in perioada urmatoare sa fie organizate noi transporturi in vederea asigurarii reciclarii in conditii de siguranta, si cu respectarea obligatiilor legale privind cotele de reutilizare a materiei reciclate.
In acest an Recolamp si-a propus, de asemenea, sa extinda in paralel si infrastructura de colectare destinata publicului larg- „Colturile Verzi”.
Aceste platforme care asigura preluarea deseurilor electrice si electronice, inclusiv a surselor de iluminat, au fost amplasate in zone de trafic intens, in special in retele de retail, partenere ale campaniei.