„In 2007 s-a depasit cifra de afaceri de 1 miliard de euro, iar pana in 2010, chiar intr-o estimare pesimista, aceasta va atinge 2 miliarde de euro”, a declarat Andrei Iordache, citat de NewsIn.
Potrivit acestuia, din 2003, in fiecare an, cifra de afaceri din piata a crescut cu 30%, insa din cele 527 de firme care activeaza in acest domeniu doar 55% au inregistrat profit in 2007.
„Aproape 40% din cheltuielile unui restaurant merg catre furnizori, fapt ce duce la o blocare a rulajului, iar 20% reprezinta salariile personalului”, a spus consultantul Visionwise.
O alta problema pe care o au cei ce activeaza in domeniu o constituie locatiile bune, care sunt din ce in ce mai greu de gasit si extrem de scumpe, potrivit specialistilor in domeniu.
Bucurestiul are cele mai multe restaurante, peste 970 de locatii, fiind urmat de Constanta, cu 583 de restaurante, a adaugat Iordache.
Conform unui studiu realizat de Visionwise, unul din trei romani a fost la un restaurant – altul decat fast-food – in ultimele patru saptamani.
Potrivit aceluiasi studiu, 9 romani din 100 au fost de mai mult de cinci ori intr-o luna la restaurant. Majoritatea, 67%, a avut ca motiv intalnirea cu prietenii iar 15% au mers la restaurant pentru a servi masa la pauza de pranz.
De asemenea, conform studiului, mai bine de 70% dintre subiecti prefera mancarea romaneasca, urmata de cea italieneasca si cea asiatica.