- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Restituirea a 650.000 de opere de arta furate de nazisti aduce mostenitorilor milioane

27 Apr, 12:22 • Redactia DailyBusiness
Guvernul Germaniei va pune la dispozitie fonduri de aproximativ 5 mil. euro pentru a asigura restituirea operelor de arta sustrase in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial proprietarilor de drept, conform Bloomberg.
Restituirea a 650.000 de opere de arta furate de nazisti aduce mostenitorilor milioane

Un numar de 650.000 de opere de arta au fost furate in timpul conducerii de 12 ani a lui Hitler, au estimat membrii ai Jewish Claims Conference din New York.

Restituiri precum tabloul „Berlin Streets Scene”, opera semnata de Ernst Ludwig Kirchner in 1913, reprezinta doar un inceput intr-o serie lunga de restituiri ce ar trebui sa urmeze, a spus Gunnar Schnabel, autor al cartii pe aceeasi tema, „Nazi Looted Art”.

Anita Halpin, mostenitoarea tabloului, a vandut aceasta opera in cadrul unei licitatii din New York cu suma de 38,1 mil.$, dupa ce aceasta a refuzat sa vanda tabloul unui muzeu din Germania.

Galeria de arta din New York care a achizitionat tabloul de la mostenitoare, a cumparat de asemenea portretul Adele Bloch-Bauer (considerata a fi una dintre cele mai importante opere de arta moderna aflate in SUA) al pictorului Gustav Klimt contra sumei de 135 mil.$.

Inainte de izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, evreii erau cunoscuti ca detinand una dintre cele mai importante colectii de arta private din Europa. Nazistii au creat o lege ce le oferea acestora libertatea de a putea sustrage acele opere. Gestapo-ul a jefuit muzeele si casele oamenilor, ca urmare a ordinelor primite de la Hitler.

In urmatorii cinci ani dupa terminarea razboiului, arta furata a fost restituita de catre fortele aliate tarilor de origine. Cu toate acestea, pana la caderea comunismului in 1989, au fost facuti foarte putini pasi pentru a se descoperi posesorii de drept, a spus Christian Kennedy, trimis special la U.S. State Department.

Bernd Neumann, Ministrul Culturii din Germania, a convocat anul trecut o intalnire cu directorii muzeelor cu scopul de a ajunge la o intelegere ce va asigura o transparenta mai mare a restituirilor. Guvernul Germaniei va pune la dispozitie fonduri de aproximativ 5 mil. euro pentru a asigura cercetarea operelor de arta si restituirea lor proprietarilor de drept.

Din aceste tranzactii, au foarte mult de castigat avocatii celor ce doresc restituirea operelor de arta. Acestia, in caz de castig, promit in medie 30-50% din valoarea licitata a tabloului avocatilor.

Astfel, o judecatorie din Olanda a obligat mostenitoarea sa plateasca suma de 7,9 mil. euro avocatului, ca urmare a restituirii a 200 de tablouri de la statul olandez.

Oficiali ai companiei de avocatura Rowland & Petroff ce au reprezentat-o in instanta pe Anita Halpin, aceasta castigand ulterior tabloul „Berlin Streets Scene”, au spus ca „desi percepem o plata procentuala din valoarea tabloului, in cazul in care procesul este castigat de clientul nostru, in nici un caz nu se apropie de 50%”.

In SUA, 155 de muzee de pe intreg teritoriul au pus pe o pagina de internet creata special nume a peste 25.400 de opere de arta ce se considera a fi fost sustrase in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, facilitand astfel gasirea mostenitorilor de drept si implicit restituirea lor.

Acest caz este singular, muzee din Europa refuzand sa faca acest lucru, pentru a nu pierde opere valoroase din colectia lor.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania va reveni la ritmul accelerat de deschidere de noi magazine
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania ...
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de 1.300 de euro”
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de ...
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri majore pentru țara noastră
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri ...
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ani, pentru cei ce au muncit în străinătate şi revin în România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ...
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea face înconjurul lumii
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea ...
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un ...
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou post de televiziune
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou ...
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase și viguroase de-a lungul celor 90 de zile
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase ...
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: „Doamne ferește! În ce lume trăim?”
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: ...
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România