Ridichile, mai ales în coajă, conțin compuși fenolici, substanțe bioactive cu efecte antioxidante, care sunt asociate cu scăderea riscului de cancer. Ridichile, la fel ca și alte legume, ne ajută să ne menținem organismul hidratat prin conținutul mare de apă. 95% din greutatea ridichilor este apă. Cu toate acestea, rădăcinoasele pot fi problematice, anunță Gândul.
Deși aceste legume sunt bogate în nutrienți, ele pot avea efecte secundare, mai ales atunci când sunt consumate crude. Mai exact, acestea pot afecta sănătatea tiroidei noastre.
Ai mai putea citi și: Se întorc ninsorile în România! În plin sezon de primăvară, toată țara intră sub avertizare meteo
Legătura cheie dintre ridichi și sănătatea tiroidiană este o substanță naturală găsită în ridichi numită goitrogen. Goitrogenii sunt un grup de compuși care se găsesc în tipuri diferite de legume și fructe, inclusiv broccoli, kale, căpșuni și anumite produse din soia.
Atunci când un aliment bogat în goitrogeni este consumat în formă brută, substanțele chimice goitrogene sunt eliberate. Când mâncăm ridichile crude, ingerăm și acești goitrogeni, conform eatthis.com.
„Tiroidele noastre creează două tipuri diferite de hormoni: triiodotironina (cunoscută și sub numele de T3) și tiroxina (T4), care sunt esențiale pentru a ne ajuta să menținem un metabolism sănătos! Dacă tiroida noastră nu funcționează în mod corespunzător, putem să ne confruntăm cu pierderea în greutate sau cu creșterea în greutate, oboseală și vedere încețoșată, dar și alte simptome posibile.
Pentru ca tiroida noastră să funcționeze corect, are nevoie de iod pentru a absorbi și a se transforma în hormonii T3 și T4. Și conform unei lucrări publicate în revista Biochemistry & Pharmacology, goitrogenii (substanța chimică găsită în ridichi) sunt cunoscute că blochează procesul de ajungere a iodului în glanda tiroidă. Cu alte cuvinte, ridichile au potențialul de a ne întrerupe funcția tiroidiană”, anunță Gândul.
Există și beneficii mari ale ridichilor. Spre exemplu, acestea au foarte puţine calorii: o porţie de ridichi are doar 19 calorii, zero grame de grăsimi, zero grame de colesterol.
Bune pentru piele: consumul frecvent de ridichi, datorită conţinutului de vitamine C, B, zinc şi fosfor, menţine pielea sănătoasă, hidratată şi, totodată, ajută la vindecarea acneei şi a cicatricilor postacnee.
Ai mai putea citi: Meteo de Florii și Paște 2023. ANM anunță cum va fi vremea până pe 1 mai