O echipa a Asociatiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica s-a inscris in competitie, alaturi de reprezentanti ai unei universitati americane, ai unei companii texane din industria energiei sau ai unui consortiu de universitati italiene, conform Forbes.
Oficialii Google au anuntat joi primele 10 echipe care s-au inscris in competitie – in principal oameni de stiinta si oameni de afaceri. Taxa de participare pentru fiecare echipa este de 10.000$, oficialii companiei asteptandu-se sa se mai inscrie in competitie pana la prima lansare spatiala inca cel putin 10 alte echipe.
Ideea unei astfel de competitii i-a venit co-fondatorului Google, Sergey Brin, dupa un dialog purtat cu Peter Diamandis, director executiv al companiei care sprijina astfel de concursuri la nivel international, X Prize Foundation, si cu fondatorul PayPal, Elon Musk.
„Mi se pare normal ca o companie de talia Google sa se implice in proiecte noi, ambitioase si surprinzatoare”, a declarat Brin citat de Forbes.
Diamandis a spus ca cel putin una dintre cele 10 echipe, impulsionate si de premiul de 30 mil. $, vor lansa o naveta spatiala cu un robot la bord inainte ca NASA sa reuseasca sa trimita o alta naveta pe Luna.
Concursul se va termina la finele lui 2012, iar cele 30 mil.$ se vor duce catre echipa care va trimite prima o sonda spatiala pe luna, cu un robot care se va deplasa cel putin 50 de metri pe suprafata, transmitand inapoi pe Terra un set de imagini si date. NASA are ca scop trimiterea unei alte navete pe Luna cel tarziu in 2020.
Ca un scop alternativ, Google vrea sa preleveze si sa foloseasca probe de pe luna pentru a construi surse de energie solara, mult mai ieftine si mai putin poluante decat cele traditionale.
In afara premiilor oferite, Google nu acopera costurile necesare construirii rachetei. Fiecare echipa trebuie sa finanteze pe cont propriu banii necesari constructiei si cercetarilor necesare.
Pe langa premiul de 20 mil.$, Google va oferi inca 5 mil.$ pentru echipa care va ocupa locul doi. Alte 5 mil. $ vor fi oferite ca „bonus”, care cel mai probabil se va imparti mai multor echipe in functie de rezultate.
Ultima racheta care a aselenizat a fost cea lansata de NASA – Apollo 12 -, acum aproape 40 de ani, comandata de Charles Conrad, intre timp decedat.