In 2012, romanii si-au petrecut Craciunul in tara (99%), 88% dintre ei au optat sa ramana acasa, iar 8% au mers in vizite.
Familia a fost compania preferata pentru petrecerea serii de Ajun, 88% dintre participantii la studiu au fost de Craciun alaturi de aceasta, iar 4% au petrecut sarbatoarea in compania prietenilor. Totusi, 6% dintre respondenti au declarat ca au petrecut singuri seara de Ajun.
[b]Cheltuielile de Craciun[/b]
Cei mai multi romani (49%) au cheltuit pentru Craciunul din acest an intre 100 si 500 de lei. 2 din 10 romani au cheltuit cel mult 1000 de lei, 6% au alocat pentru aceasta sarbatoare pana in 1500 de lei.
Sume mai mari au alocat doar 5% dintre respondenti. Totusi, 17% dintre participantii la studiu spun ca au cheltuit pentru Craciunul din acest an sub 100 de lei.
Pentru 40% dintre respondenti, bugetul alocat pentru Craciunul din acest an a fost mai mic decat cel de anul trecut. Pentru o treime dintre cei chestionati, suma alocata este la fel cu cea cheltuita in urma cu un an, iar un sfert dintre respondenti spun ca anul acesta bugetul lor pentru Craciun a fost mai mare decat cel de anul trecut.
12% dintre romani recunosc ca bugetul din acest an nu le-a permis nici macar strictul necesar pentru Craciun. Alti 27% spun ca banii pe care i-au avut la dispozitie nu le-au fost suficienti si au fost nevoiti sa renunte la multe produse. 32% sustin ca suma disponibila le-a ajuns, cu anumite restrictii, iar pentru 27% dintre romani banii pe care i-au avut au fost suficienti pentru a cumpara tot ce a fost nevoie.
Peste jumatate dintre romani (57%) considera ca actuala criza economica le-a afectat mult (28%) si foarte mult (29%) modul in care petrec Craciunul. 14% sustin ca nu sunt afectati deloc in aceasta
privinta, iar unul din trei romani se declara putin afectat de criza economic atunci cand vine vorba de Craciun.
Trei sferturi dintre romani au cumparat in acest an cadouri pentru cei dragi, de Craciun. 57% dintre cei chestionati au primit, la randul lor cadouri, din partea celor dragi.
[b]Traditii si obiceiuri[/b]
Majoritatea romanilor considera importante si foarte importante traditiile de Craciun, iar 98% dintre romani obisnuiesc sa sarbatoreasca Craciunul.
97% dintre respondenti asculta colinde de Craciun, insa doar 58% le si canta cu aceasta ocazie
In contextul celor 89% dintre participantii la studiu care se considera persoane religioase si a celor 65% care afirma ca obisnuiesc sa mearga la biserica, cercetarea arata ca 28% au tinut, in acest an, postul Craciunului, iar 34% s-au spovedit inainte de Craciun
[b]Meniul de Craciun[/b]
86% dintre romani consuma carne de porc de Craciun, 10% spun ca nu au facut asta, iar 3% ar dori sa consume carne de porc, dar sustin ca nu isi permit.
Mai mult de jumatate dintre romani spun ca au taiat porc, iar unul din patru romani isi cumpara carnea de porc pentru Craciun din macelarii
[b]Bradul de Craciun[/b]
81% dintre romani obisnuiesc sa impodobeasca brad de Craciun.
In 2012, peste jumatate dintre romani (52%) au ales sa impodobeasca un brad artificial, 4% l-au preferat pe cel din curte, iar 2% au ales un brad in ghiveci.
Tendintele designerilor in ceea ce priveste impodobirea bradului sunt luate in considerare de catre unul din 5 romani (23%).
Rosul ramane culoarea vedeta pentru impodobirea bradului, fiind preferata de cei mai multi respondenti (50%). Albastrul, argintiul, albul si verdele intra si ele in topul preferintelor romanilor.
[b]Proiectii pentru Revelion 2013[/b]
8 din 10 romani isi vor petrece noaptea dintre anii 2012 si 2013 acasa. 7% dintre cei chestionati spun ca vor petrece Revelionul la un restaurant.
De asemenea, 3% dintre participantii la studiu spun ca vor merge la un hotel sau la o pensiune, iar alti 3% vor petrece la tara.
Aproape jumatate (46%) dintre cei chestionati spun ca vor aloca petrecerii pentru noaptea dintre ani intre 101 si 500 de lei, iar 27% vor cheltui cel mult 100 de lei. Unul din 10 romani va aloca pentru aceasta petrecere intre 501 si 1000 de lei, 4% cel mult 1500 de lei, iar sume intre 1501 si 2000 de lei spun ca vor cheltui doar 2% dintre respondenti.
Pentru 43% dintre participantii la acest studiu, bugetul din acest an pentru Revelion este mai mic decat anul trecut. Pentru mai mult de o treime (36%) bugetul a ramas la fel, iar pentru 16% acesta a crescut fata de anul trecut.