Desi nu sunt statistici care sa stabileasca valoarea exacta a pietei amenajarilor de gradini, jucatorii de pe piata considera ca aceasta trece de 100 mil. euro, avand in vedere sumele necasare amenajarii si cererea mare din piata.
„Desi nu suntem o companie mare, nu putem putem face fata cererii existente. Costul de amenajare al unei gradini difera de la spatiu la spatiu, insa nu prea poti face nimic fara minim 3.000 euro„, a spus Iulian Talpeanu, proprietarul companiei Exclusive Garden.
„Pe aceasta piata activeaza doua tipuri de companii, cele stabile, care vor face afaceri si anul acesta si peste 10 ani, si cele de sezon, care dupa un an, maxim doi isi inchid afacerea. Nu exista o cale de mijloc, pentru ca lucram cu oameni care stiu ce vor si nu accepta compromisuri„, a spus Laurentiu Petrescu, director executiv al Garden Services, care considera ca piata de amenajari de gradini, incluzand valoarea plantelor, a elementelor decorative si sistemelor de irigatii, de iluminat si drenaj folosite pentru gradini, trece de 100 mil. euro anual.
Totusi, desi valoarea pietei este de ordinul sutelor de milioane euro, marjele de profit din industrie se situeaza la cateva procente din cifra de afaceri.
Reprezentantul Garden Services a explicat ca in cazul companiilor mari marjele de profit sunt de circa 8%, iar acestea pot fi mai mari in cazul companiilor de mai mici dimensiuni.
„Clientii care aleg sa-si amenajeze gradinile sunt oameni cu venituri peste medie, care au suficienti bani si atunci sunt si foarte pretentiosi. Vorbim de persoane cu venituri de minim 3.000 euro pe luna, deci 6.000 euro minim pe familie„, a spus Laurentiu Petrescu, director executiv al Garden Services, companie prezenta de 8 ani pe piata, si care si-a dublat afacerile de la an la an.
Cererile de amenajari de gradini sunt din ce in ce mai diversificate, insa in acelasi timp sunt si mult mai concrete.
„Clientii care vor sa-si amenajeze gradina sunt mult mai avizati, pana acum interveneau in munca echipei, acum au inteles ca trebuie sa lase specialistii sa lucreze”, a spus Virgil Rosca, administratorul companiei EcoGarden, prezenta de 2 ani pe piata romaneasca.
„Pentru gradini cu suprafete de sub 1.000 mp, un metru patrat de gazon costa 3,5 euro, iar rulourile costa 7,8 euro pe mp”, a spus Rosca.
Amenajarea cuprinde mai multe faze, de la proiectare la alegerea plantelor si amenajarea terenului, la trasarea aleilor, drenaj si executarea propriu zisa.
In ciuda complexitatii lucrarilor, o gradina de 1.000 mp poate fi amenajata si in cateva zile, daca firmele au experienta.
Orice gradina trebuie sa aiba, potrivit specialistilor, sistem de iluminat, sistem de drenaj si sistem de irigatie.
In cazul amenajarilor gradinilor mici, trebuie sa adaptezi plantele pe contur cat mai aproape de gard ca sa creezi spatiu, in timp ce la gradinile mari este mai multa libertate pentru creativitate, a spus Laurentiu Petrescu.
„Se poarta apa, avem cereri de iazuri si cascade, in cazul celor din urma nu foarte multe pentru ca este foarte costisitoare intretinerea acestora”, a mai spus Petrescu.
Pe langa sistemele de drenaj si irigatie, mai sunt cateva elemente care trebuie sa existe intr-o amenajare „a la carte”: printre ele – plante, gazon, alei, apa si piatra.