In 2010, cea mai vanduta carte in lanturile de librarii a fost „Noua ordine alimentara – si noi ce mai mancam”, scrisa de Gabriel Mencinicopschi. Doar in librariile Diverta au fost vandute aproximativ 6.000 de exemplare. Am tinde sa credem ca, macar daca nu citesc prea multa beletristica de calitate, romanii s-au pus pe slabit, ca au devenit constienti de nevoia presanta de a adopta un stil de viata mai sanatos. De altfel, statisticile arata ca peste 60% din populatia adulta a tarii are probleme cu greutatea, in timp ce 24,9% sufera de obezitate.
„Romanul este sub presiunea sedentarismului si a unei alimentatii nesanatoase”, declara pentru Capital Nicolae Hincu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, mentionand ca invazia retelelor fast-food, care vand mancare multa si ieftina, contribuie din plin la cresterea ratei de obezitate nu numai in randul adultilor, cat mai ales al copiilor.
„Se mananca prost. Nu avem niciun element care sa ne arate o imbunatatire, iar educatia nutritionala lipseste cu desavarsire”, adauga nutritionistul. Per total, banii pe care romanii ii dau pentru a pierde din greutate genereaza o piata de circa 800 de milioane de euro, potrivit unei estimari capital.ro.