„Avem un client care va semna un contract pentru o casa de 107.000 euro, iar interesul romanilor pentru aceste locuinte, fie ca le doresc ca investitii, fie ca locuinte de vacanta, este in crestere”, a declarat, pentru DailyBusiness, Dorin Stoichescu, managing partener Dubai Investments.
„Compania noastra pune in legatura clientii romani cu proprietarii de proiecte rezidentiale din Dubai”, a adaugat Stoichescu, care a spus ca firma sa practica un comision pe care il negociaza cu fiecare client.
Dubai Investments are in portofoliu peste 30 de proiecte rezidentiale din Dubai, preturile locuintelor incepand de la 84.000 euro si depasind 300.000 euro.
„Au fost si persoane care au venit la noi si ne-au spus ca vor sa investeasca 1 milion de euro in proprietati in Dubai. Romanii sunt interesati de aceasta destinatie pentru ca acolo exista o politica fiscala relaxata, o crestere anuala a preturilor locuintelor de 25% in ultimii ani si o rata a criminalitatii scazuta”, spune Stoichescu.
Unul dintre avantajele acestor achizitii este de ordin fiscal. Oricine ofera spre inchiriere un imobil in Dubai nu trebuie sa plateasca nici o taxa la stat. Mai mult, nici o taxa notariala sau legala nu este ceruta la tranzactii. O alta facilitate este ca cetatenii straini care au proprietati in Dubai obtin relativ usor vize de rezidenta.
Cei care au dat tonul in ce priveste investitiile imobiliare in case de vacanta in Dubai au fost britanicii. Din 2002 pana la inceputul acestui an, mai mult de 100.000 de britanici si-au cumparat o casa in Dubai.
In general, in Europa, trendul achizitiilor de case de vacanta in strainatate a fost dat de britanici, care au intrat mai intai pe pietele din Elvetia, Austria, Grecia, Italia sau statele nordice, pentru ca apoi sa achizitioneze imobile destinate recrearii in Bulgaria, Ungaria, Romania sau statele baltice.
Afacerea caselor de vacanta este divizata in doua mari segmente, unul personal, de achizitionare a unei case pentru petrecerea vacantelor de vara, si unul investitional, in cazul cumpararii unui sat intreg sau a unor vile scumpe pe malul marii, pentru a le inchiria sau a le vinde ulterior la preturi mai mari, spun specialistii.
Atractia romanilor pentru investitii in real-estate in afara tarii a crescut in ultima perioada. In cadrul celor trei targuri imobiliare din ultimele saptamani, romanii au cumparat circa 300 de locuinte in Bulgaria, o alta tendinta inregistrata pe piata fiind achizitiile romanilor pe piata din Ungaria.