Discutiile au vizat
posibile cai de aplicare in Romania a modelului britanic de
management integrat al deseurilor, care presupun trei aspecte
esentiale, ce trebuie avute in vedere pentru ca programul sa atinga
obiectivele stabilite, se arata intr-un comunicat al Ministerului
Mediului.
Este vorba, in primul rand, de
existenta unei infrastructuri adecvate, de identificarea celor mai
usoare modalitati capabile sa asigure participarea partilor
interesate si, in al treilea rand, de comunicare.
Intalnirea de la Londra constituie
primul pas in colaborarea pe care Romania doreste sa o dezvolte,
incepand de anul viitor, cu WRAP in ceea ce priveste managementul
deseurilor, in special pe linie de prevenire a generarii
acestora, prin reducerea risipei de alimente, mai spune
comunicatul.
Ca raspuns la apelul
lansat de Uniunea Europeana pentru reducerea risipei de alimente,
ministrul Rovana Plumb a lansat, in aceasta vara, programul
„Gandeste. Mananca. Economiseste”. Cu acelasi prilej,
oficialul roman a declarat ca “dorim sa preluam modelul Marii
Britanii” in acest domeniu.
„In Romania, ne-am
propus ca din cele cinci milioane de tone de deseuri de alimente care
se strang in fiecare an, sa le reducem la jumatate pana in 2020”,
preciza, la acea data, ministrul Rovana Plumb.
Romania se afla pe locul 10 in topul tarilor europene care genereaza cele mai multe deseuri alimentare, europenii aruncand in medie 180 kg de mancare pe cap de locuitor anual.
Potrivit Organizatiei Mondiale pentru
Alimente si Agricultura (FAO), anual, la nivel global se irosesc 1,3
miliarde tone de alimente, in UE ajungand la gunoi in fiecare an
aproximativ 90 de tone de mancare. Comisia Europeana s-a angajat sa
reduca la jumatate aceasta cantitate de hrana care se pierde in
prezent, nu numai pentru a proteja resursele de care dispunem, dar si
mediul.
Programul WRAP este axat pe colaborare: se lucreaza cu mediul de
afaceri, cu producatori individuali si comunitati, astfel incat sa se
obtina o folosire mai eficienta a resurselor, dar si pentru
dezvoltarea de produse durabile.
In acest sens, WRAP a initiat o serie
de demersuri, precum „Love Food Hate Waste”, cu scopul de a
ajuta companiile sau autoritatile locale sa recicleze si sa
refoloseasca resursele, ca mijloc de reducere a risipei de alimente.