Numarul constructiilor din Romania care au obtinut sau sunt in curs de obtinere a unei certificari voluntare pentru cladiri verzi este redus. Astfel, potrivit Romania Green Building Concil (RoGBC) pe plan local sunt in jur de 20 de proiecte de certificari pentru cladiri verzi. O cladire ecologica are costuri de exploatare si cu 60% mai mici, fata de o cladire standard.
Cum in Romania nu poti alege dintre prea multe cladiri „verzi”, companiile care vor sa reduca costurile trebuie sa adapteze cladirile standard. Reprezentantii RoGBC spun ca pe segmentul de property management (administrare de proprietati-n.r.) se simte o crestere a dorintei de eficientizare energetica. Schimbarea de atitudine nu este determinata doar de felul in care a luat avant moda „green” pe plan local, ci si de efectele crizei economice.
Astfel, cresterea competitiei in randul proprietarilor de cladiri, ca urmare a scaderii cererii de spatii de inchiriat, creeaza nevoia de reducere a costurile de administrare, pentru obtinerea unui avantaj competitional.
„In toate centrele comerciale pe care le administram aplicam cu prioritate masuri pentru reducerea consumului utilitatilor, a energiei electrice implicit. Aceste masuri reduc consumul de energie electrica cu cel putin 10 – 20% in cazul in care se monitorizeaza atent aplicarea lor”, exemplifica Silviu Ionici, directorul departamentului de property management al companiei Cushman&Wakefield.
Cum reduc costurile proprietarii de cladiri
1. Schimbarea furnizorului de energie
Renegocierea contractelor cu furnizorii, si daca este cazul schimbarea furnizorului de energie, pentru a reduce preturile la energie, este una din masurile frecvente de reducere a costurilor cu energia electrica.
„Am aplicat aceasta masura la toate centrele comerciale administrate de noi, incepand cu momentul deschiderii lor: Shopping City Sibiu, Magnolia Shopping Center Brasov , European Retail Park Targu Mures, Felicia Shopping Center Iasi”, spune Silviu Ionici, de la Cushman&Wakefield.
De asemenea si in parcul de retail Vitantis s-a aplicat aceasta solutie, conform proprietarilor.
2. Monitorizarea permanenta a consumului de energie electrica, atat la interior cat si la exterior
3. Investitii in sisteme de genul BMS (Building Management System) pentru monitorizarea consumului de energie electrica pentru instalatiile de racire si ventilatie in cadrul cladirilor de birouri, dar si al galeriilor comerciale.
4. Montarea de automate „stand by” pentru scarile rulante. Acestea sesizeaza cand exista trafic pe scarile rulante, iar atunci cand nu exista ele se opresc reducand astfel consumul cu energie electrica.
5. Inlocuirea becurilor normale cu becuri ecologice (energoeconomice) care ofera acelasi nivel de iluminare dar se reduce cadura degajata si automat se reduce consumul de energie electrica utilizata de aparatele de aer conditionat.
Aceasta masura a fost aplicata in Shopping City Sibiu, Shopping City Suceava, European retail Park Targu Mures, Felicia Iasi, exemplifica Ionici.
6. Instalarea unor senzori de prezenta, care sa aprinda lumina numai atunci cand sunt persoane in zona (holuri, toalete, scari de serviciu, spatii tehnice). Pot fi instalate si temporizatoare care intrerup automat iluminatul in camere sau pe holuri, dupa trecerea unei perioade de timp prestabilita.
7. Instalarea de panouri solare pentru centrala termicaca solutie alternativa pentru reducerea consumului de energie electrica.
„Aceasta solutie inca nu s-a aplicat dar se analizeaza, avand in vedere suprafetele relativ mari ale acoperisurilor parcurilor comerciale – am recomandat analizarea acestei solutii tuturor centrelor comerciale administrate de Cushman & Wakefield”, mai spune Ionici.
In zona de cladiri de birouri, interesul pentru eficienta energetica este abia la inceput
Daca in zona de centre comerciale, interesul pentru recuderea costurilor de mentenanta, inclusiv cele cu energia electrica, au fost doar amplificate de criza, in zona de cladiri de birouri abia acum se fac primii pasi.
„Pentru proprietarii de cladiri de birouri, partea de eficienta energetica era mai putin relevanta, pana de curand, deoarece costul era transferat automat in cel al chiriei percepute si suportat de client. Chiriasii, la randul lor, stiind ca urmeaza sa plateasca un cost fix pe chirie, indiferent de consumul de energie, erau putin interesati sau chiar deloc de partea de eficienta energetica a cladirii”, explica reprezentantii Romania Green Building Council.
In cladirile de birouri masurile sunt mai rare decat in cazul spatiilor comerciale, spatiile comune fiind de obicei mult mai mici.
„In Vitantis am schimbat furnizorul de energie electrica pentru a avea un pret mai bun si avem implementat si un sistem BMS pentru monitorizarea consumului de energie electrica pentru instalatiile de racire si ventilatie”, spune Vlad Dragoescu, directorul de investitii al fondului Equest. In ceea ce priveste cladirile de birouri din portofoliul fondului de investitii Equest, Dragoescu spune ca nu s-au luat masuri, pentru ca spatiile sunt deja inchiriate si fiind cladiri de mici dimensiuni, au spatii comune reduse.
De asemenea, Simona Manea, directorul departamentului de office al agentiei Real Time, companie care are in portofoliu peste 90% din cladirile de birouri din Capitala, spune ca proprietarii acestor cladiri nu au implementat cu adevarat sisteme green, insa au inceput sa fie mai atenti cu anumite costuri ale spatiilor comune. „Spre exemplu, daca pana nu demult luminile erau aprinse tot timpul in subsolurile cladirilor de birouri, acum au sisteme de aprindere cu senzori, iar noaptea se sting luminile, spune Simona Manea.
Ea adauga insa ca aceasta atentie sporita de reducere a costurilor pentru spatiile comune este determinata doar de criza, iar companiile care isi doresc spatii de birouri green nu prea au de unde alege, pe piata bucuresteana existand doar 3 astfel de cladiri de birouri.
Chiar daca proprietarii de spatii de birouri nu sunt inca foarte atenti la aspectele de reducere a consumului de energie, chiriasii sunt din ce in ce mai interesati de reducerea costurilor, asa ca eficienta energetica devine un subiect de discutie.
Aceasta crestere a interesului clientilor fata de costuri nu este insa neaparat o schimbare de mentalitate, ci tine si de implementarea unor politici globale pe plan local.
„Avem de-a face din ce in ce mai des cu organizatii care, datorita
politicilor corporatiste si principiilor legate de dezvoltarea durabila pe care si le asuma la nivel international, nu ocupa decat cladiri care au certificare verde sau clasa de eficienta energetica A. Pretul este de asemenea important pentru ambele parti, proprietarul si clientul”, spun oficialii Green Building Council.
Politicile „green” derulate la nivel international sunt frecvente si in cazul lanturilor hoteliere. Spre exemplu, reprezentantii unitatii Hilton din Capitala au spus pentru DailyBusiness.ro ca si-au redus costurile cu energia cu circa 25% in ultimii 2 ani, fara a derula investitii majore, ceea ce a ajutat business-ul in aceasta perioada, in care veniturile au scazut.
Ce au facut oficialii Hilton din Bucuresti? „Spre exemplu, am schimbat toate becurile si am manageriat mai eficient consumul de apa”.
O alta zona in care se vede o crestere a interesului pentru reducerea cheltuielilor cu energia electrica este cea a exploatarii echipamentelor IT.
„Cererea de green IT devine din ce in ce mai reala, pentru ca firmele incep sa constientizeze costul pierderilor de energie si impactul pe care care un server poate sa il aiba asupra mediului. Exista studii in care se arata ca 2 servere au acelasi impact pe care il are o masina, asupra mediului, intr-un an”, spune Florentina Totth, vice-presedintele Schneider Electric Romania, divizia de IT.
„Raportul dintre energia electrica totala consumata intr-o camera de servere si energia consumata strict de echipamentele IT din camera respectiva este in medie de 2,5 / 3, ceea ce inseamna ca daca un server consuma efectiv 1kW, pentru sustinere functionarii lui se consuma in total 2,5 – 3 kW. In cazul implementarii unor masuri integrate pentru reducerea consumului de energie electrica acest raport poate ajunge si la 1,8”, adauga Florentina Totth.
Pe partea de green IT, cererea vine in special din partea companiilor de hosting sau colocare, care prin astfel de solutii isi pot optimiza ofertele pentru clienti si pot castiga un avantaj competitional. „Aceste companii au fost primele care si-au aratat interesul pentru monitorizare si apoi eficientizare in acest domeniu”, adauga Totth, care precizeaza ca in ultima perioada interesati de astfel de solutii se arata si directorii financiari ai firmelor, nu doar cei de IT.
„In 2006-2007 aproape ca nici nu exista aceasta preocupare, in ultimii ani s-a inregistrat o deschidere mai mare pentru discutii si pentru analiza”, spune Florentina Totth, vice-presedintele Schneider Electric Romania, divizia de IT, care a adaugat ca numarul clientilor este in crestere.
De ce nu se construiesc cladiri green in Romania
Daca din punct de vedere financiar are sens sa construiesti cladiri verzi, de ce sunt atat de rare? Pentru ca majoritatea constructorilor au impresia ca investitia intr-o astfel de cladire este mult mai ridicata decat in una standard.
In urma unui sondaj realizat in 2009 de catre RoGBC a reiesit ca
majoritatea arhitectilor si dezvoltatorilor intervievati supraestimeaza costurile aditionale asociate unei cladiri verzi, declarand ca acestea sunt mai mari cu 30% fata de o cladire obisnuita.
Totusi, in urma unei analize realizate de catre Consiliul American pentru Cladiri Verzi (USGBC) pe proiecte care au obtinut certificarea LEED, a reiesit ca o cladire verde poate sa coste cu 0-4% mai mult fata de o cladire obisnuita, din aceeasi clasa, iar costurile investitionale initiale sunt amortizate rapid in faza de operare a cladirii.
De asemenea, si reprezentantii Green Panel, un producator de materiale de constructii „green”, spun ca a dezvolta o constructie eficienta energetic nu reprezinta neaparat o investitie mai mare, depinzand si de dotarile pe care si le doresc proprietarii.
In plus, chiar daca este o investitie usor mai ridicata, aceasta este recuperata mai repede, ca urmare a costurilor de operare mai mici. „Spre exemplu, intr-o cladire de birouri, energia electrica folosita pentru iluminat ajunge in medie la 25% din consumul total de energie electrica. Prin folosirea iluminatului natural si a a unui sistem inteligent care cuprinde senzori fotometrici se poate ajunge la un consum de 10% din total”,
spune reprezentantii Romania Green Building Council.
In plus, pe plan international segmentul constructiilor verzi a fost
singurul care nu a inregistrat scaderi in aceasta perioada.”Conform Consiliului American pentru Cladiri Verzi (USGBC), acest sector a inregistrat cresteri cu 30-40%”, spun reprezentantii asociatiei Romanian Green Building Council.
Pe plan local, certificarile voluntare pentru cladiri verzi sunt cautate mai ales de catre dezvoltatorii de proiecte comerciale, spatii de birouri sau proiecte rezidentiale mari si au inceput sa gaseasca interes in randul acestora doar in ultimii doi-trei ani, mai spun oficialii RoGBC.
Cat de mult poate economisi o companie „verde”
In ultimii 8 ani, dezvoltatorul portughez Sonae Sierra a redus consumul de
electricitate pe metrul patrat de contructie cu 737-527 kilowati pe an, ceea ce in 2009 a dus la o reducere a cheltuielilor de 11,7 mil. euro, la nivel global. De asemenea emisiile de dioxid de carbon s-au redus cu 20% anul trecut, fata de 2005.
„Este foarte dificil de spus de cat timp are nevoie o companie pentru a deveni eficienta din punct de vedere energetic. Totul depinde de domeniul de activitate, marime si capabilitatea de adaptare pentru a implementa schimbarile”, spune Elsa Monteiro, head of sustenability office al dezvoltatorului imobiliar Sonae Sierra, companie a carei politica de CSR este orientata spre grija fata de mediu.
Ca un sfat pentru companiile locale care se gandesc sa treaca la o politica green, reprezentanta corporatiei portugheze spune ca „eficienta energetica este un proces continuu, chiar daca construiesti un centru comercial folosind cele mai bune solutii de eficienta energetica, trebuie sa si manageriezi cladirea in acelasi mod. In plus, pe masura ce tehnologia evolueaza, e nevoie sa modernizezi cladirea pentru a imbunatati performanta energetica”.